Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Per Michael Richelsen vandt America's Cup med Alinghi fra Schweiz, da der blev sejlet i Valencia, hvor minbaad.dk interviewede den meget begavede ingeniør og designer, der kan alverdens tricks til at få en båd til at sejle hurtigere. PR-foto Luna Rossa
Kapsejlads
21/02/21 - Auckland (NZL) 36th America’s Cup presented by Prada PRADA Cup 2021 - Final Day 4 Luna Rossa Prada Pirelli Team
Kapsejlads

Ingeniør Michael Richelsen deltager for 10. gang i America's Cup - denne gang for Luna Rossa

Luna Rossa er nu i America's Cup-finalen mod Team New Zealand. En dyst, der starter 6. marts. DR skriver om 65-årige Per Michael Richelsen fra Hornbæk. Han har været på skiftende America’s Cup-hold for at beregne, hvordan vind og vand påvirker sejlbådes præstationer.

Af Troels Lykke |

Den 36. udgave af den 170 år gamle kapsejlads America’s Cup er i fuld gang i New Zealand. Fra 6. til 15. marts møder Luna Rossa Team New Zealand, efter italienerne slog briterne ud af udfordrer-serien Prada Cup.

Men America’s Cup er ikke bare en kapsejlads. Det er også innovativ maritim industri, hvilket er årsag til, at kapsejladsen kun afvikles hvert tredje eller fjerde år.

Enestående dansk succeshistorie

Holdene bruger mellem en halv og en hel milliard kroner på at designe nye både og sejl til hver udgave af kapsejladsen og købe de bedste sejlere til at omsætte designernes opfindelser til sportslige sejre.

Designteamet består af bådbyggere, sejlmagere og ingeniører, der har mindst lige så stor indflydelse på holdenes sportslige resultater som de mange berømte sejlere, der står i kø for at deltage.

65-årige Per Michael Richelsen fra Hornbæk er en enestående dansk succeshistorie.

Han deltager i America’s Cup for tiende gang. Nu som en del af det italienske hold Luna Rossa Prada Pirelli Challenge, hvor skipperen er den 41-årige Jimmy Spithill fra Australien.

Debuterede i 1983 for britisk hold

Den danske succeshistorie begyndte for 42 år siden, da Per Michael Richelsen som nyuddannet ingeniør og ph.d. fra Danmarks Tekniske Universitet i 1979 fik job hos den amerikanske sejlproducent North Sails i San Diego i Californien, skriver dr.dk i en længere artikel.

Fire år senere var den unge dansker som repræsentant for North Sails i 1983 med i sin første America’s Cup, hvor han var tilknyttet et britisk udfordrerhold fra Royal Burnham Yacht Club.

- Dengang var America’s Cup noget, der blev overstået på en sommer. I dag varer en udfordring mindst to år. Der er sket virkelig meget, og America’s Cup er det vildeste, man kan være med til i sejlsport, siger Per Michael Richelsen til DR Sporten.

Med ganske få afbrydelser har skiftende America’s Cup-hold lige siden hyret danskeren til at beregne, hvordan luft- og vandstrømninger påvirker de specialdesignede sejlbådes fart og manøvredygtighed.

- Når jeg tæller alt med, er jeg nu i gang med min 10. America’s Cup-udfordring. I starten af min karriere var jeg kun med til at udvikle sejlene. Men i dag arbejder hele designteamet tæt sammen som en enhed, fordi alle dele er lige vigtige.

Vandt med Alinghi

Han valgte det forsvarende mesterhold Alinghi fra Schweiz og var for første og foreløbig eneste gang med til at vinde ’The Auld Mug’ i den 32. udgave af kapsejladsen.

- At vinde står altid skarpt. Efter så mange år var det en fantastisk oplevelse at være med til at vinde pokalen. Det var helt specielt, siger Per Michael Richelsen om karrierens højdepunkt.

Hvor længe Per Michael Richelsen efter næsten 40 år i America’s Cup kan holde sig selv flyvende som designer i en af sejlsportens hårdeste konkurrencer, er han til gengæld usikker på.

- Jeg er glad for, at jeg har kunnet være med i så mange år. Det har været en fantastisk udfordring. Og jeg har været heldig at arbejde for et firma, som har kunnet se fordelen i, at de ansatte kommer ud og gør den slags, fordi det bringer knowhow tilbage til firmaets produkter, siger danskeren om sin arbejdsgiver North Sails.

- Hvis jeg kigger på min fødselsattest, tror jeg dog kun, jeg kan klare én America’s Cup-kampagne mere. Jeg er 65 år og synger nok snart på sidste vers. Jeg har tilbragt meget tid væk fra familien, og der kommer et tidspunkt, hvor man må sige, at nu er det nok.

Her følger du sejladsen:
Se mere live og replay her: americascup.comFacebook og YouTube.

Kilde: dr.dk

content-loader
content-loader
content-loader