Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
Kort Nyt

Båd på land med mast på er smart og forhindrer skader, men slæk af på riggen

I udlandet har man i mange år ladet master blive på bådene, når de skal på land. Trenden er nu nået til Danmark - smart, mener forsikringsselskabet Pantaenius, der ser mange skader, når masterne skal af og på. Ikke mindst de store master kan være en mundfuld for bådejerne.

Af Troels Lykke |

At lade masten blive på er en helt klar trend i det travle Danmark. Her slipper sejlerne gerne for at tage deres mast af hvert år - det er slet ikke nødvendigt at bruge tid på det, mener flere.

Havnene er også glade for de nye ordninger, hvor stativerne efter endt brug kan stables for at transporteres væk med en traktor. Stativerne fylder dermed mindre.

Forsikringsselskaberne er ligeledes glade. Der opstår færre skader med masterne, når de skal tages ned, og når en masse elektronik skal skilles ad og samles igen. Samtidig vælter de nye stativer ikke, da de er meget stabile - også selvom der er mast på.

Vil du undgå slid på fald, kan de blandt andet trækkes ud af masten ved at binde, tape eller surre en tynd lidseline til enden af tovværket. Om foråret trækker man så tovværket tilbage i masten med de tynde liner, lyder anbefalingen fra John Mast blandt andet. Artiklen er tidligere bragt, men er stadig aktuel.

Gode råd, når masten bliver på:

Pantaenius i Skive har følgende råd om at have mast på båden, mens den er på land:

1: Sørg for at få et stabilt stativ med støtteben

2: Stil stativet på et stabilt, stift underlag

3: Fjern vingfang som bom, sprayhood, løbende rig og rullefok

4: Løsn riggen op så den ikke belaster båden for meget

5: Gennemgå riggen én gang om året. Send en mand i masten og tjek terminaler, blokke og fald for eksempel. Kravl dog aldrig op i masten, mens båden er på land

6: Tilse båden gennem vinteren

content-loader
content-loader
content-loader