Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Turen går fra Køge marina rundt om Møn og tilbage igen.

One Star Challenge i Køge fejrer femårs jubilæum - lige nu 47 tilmeldte

Coronasejlads er lig med singlehand, siger ny stævneleder i sejladsen, 46-årige Mads Thusgaard-Madsen, der selv sejler med i en Granada 32, når starten til den 106 sømil sejlads rundt om Møn går lørdag den 22. maj. Der er plads til 100 solosejlere.

Af Troels Lykke |

Arrangørerne i Køge Sejlklub havde håbet at kunne fejre sejladsens femårs jubilæum med et ordentlig brag af en social begivenhed.

Men på grund af situationen med corona sejles singlehand-sejladsen One Star Challenge igen i år uden den sociale hygge, som løbet normalt er kendt for - med mindre et coronapas hos sejlerne kan redde festen.

På trods af den lidt kedelige situation nyder løbet dog stor opbakning. På nuværende tidspunkt er 47 tilmeldt, heraf er omkring en tredjedel udlændinge. Sejlerne kan nemlig alligevel være sammen hver for sig i deres både.

Måske fest i sidste øjeblik

Netop det sociale aspekt har siden solosejladsens start været omdrejningspunktet. Det var det, da Per Dragelund og Morten Thomsen startede sejladsen med hjælp fra Køge Sejlklub - og det er det i dag, hvor One Star Challenge har udviklet sig til et decideret sejlklubarrangement, i år med Martin Ottesen og Mads Thusgaard-Madsen som nye stævneledere. 

Begge deltager i sejladsen i henholdsvis en Granada 32 og en Jeanneau Sun Fast 36.

- Ånden i sejladsen er, at venner udfordrer hinanden, mange kender hinanden og stiller op igen. Det startede med cirka 20 både, og siden er det vokset, og i år er foreløbigt 47 tilmeldt. Vi har sat grænsen ved 100 både, men i år er der mindre praktiske problemer, da der bliver mindre fest på land, men noget vi kan stable på benene i sidste øjeblik i forhold til corona-begrænsninger, siger 46-årige Mads Thusgaard-Madsen i dag til Minbaad.dk.

106 sømil på under 20 timer

Sejladsen i Køge og rundt om Møn er en singlehand-kapsejlads, der sejles uden målerbrev og efter de almindeligt gældende søvejsregler. Turen går fra Køge Marina rundt om Møn og tilbage igen.

Det betyder, at der skal sejles i Grønsund og Bøgestrømmen, som er noget af det smukkeste danske farvand.

Det er samtidig et udfordrende farvand, der stiller krav til sejlerne, dog ikke uoverkommelige. Distancen på 106 sømil giver en typisk omsejlningstid på 22-30 timer. Sidste år blæste det en del, så mange både var under 20 timer om turen.

- Der findes også en big boat rute på 130 sømil, hvor man går syd om Møn og ind gennem Grønsund og op ved broerne og samme vej tilbage, da der er grundt vand ved Bøgestrømmen, forklarer arrangørerne.

Dybgang på 2,20 i overkanten til Bøgestrømmen

Selvom det kan virke fristende med en kortere rute, anbefaler stævnelederen dog ikke at udforde dybvandskurverne:

- Der har været både, der stak 2,20 meter som gik gennem Bøgestrømmen, men det vil jeg ikke satse på. Men det er folks egen beslutning, understreger stævneleder Mads Thusgaard-Madsen.

Sejladsen benytter Keep Sailing som tracker til bådene. Det betyder, at race office og dem derhjemme kan følge med i løbets udvikling.

Det koster 650 kroner at deltage, heri følger også en polo-t-shirt til deltagerne. Læs mere og tilmed dig her: www.onestarchallenge.dk

content-loader
content-loader
content-loader