Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
En brasiliansk sejler på vandet ved Sønderborg. Foto: Peter Brøgger

Unge sejlere fra Japan og Argentina sejler EM i Sønderborg - 253 Optimister er på startlinjen

Optimistjoller fra 43 nationer er samlet i Sønderborg. Det skaber stor glæde på havnen og travlhed på hotellerne, hvor alle værelser er bookede.

Af Sara Sulkjær |

Japan, New Zealand, Hong Kong, Argentina og Brasilien. Selvom de 253 joller, der i øjeblikket kan opleves i Sønderborg, sejler om titlen som Europas bedste, er det ikke udelukkende europæiske sejlere, der har fundet vej til EM-stævnet.

- Det er åbne europamesterskaber, så sejlere fra hele verden er kommet hertil. Det er konkurrencen, eventyret og oplevelsen med at komme afsted, der driver dem, forklarer Tim Fink, stævneleder fra Sønderborg Yacht Club til Minbaad.dk.

Dansk sejr kræver held

Hele fire præmier skal derfor findes deres ejermænd, når podieskamlen fredag sættes frem. En samlet stævnevinder i henholdsvis pige- og drengekategorien samt en europæisk mester i selvsamme kategorier.

Om der bliver dansk på skamlen, er vanskeligt at spå om. Erik Havemand fra Vejle sejlede tirsdag to førstepladser i hus, ligesom Marius Lindekilde fra Faaborg viser gode takter.

- I sejlsporten kræver det altid held i de afgørende situationer, men med det fornødne held vil de kunne gøre sig gældende. Rammer de ikke heldet, kan de lige så vel slutte længere nede i tabellen, påpeger Tim Fink, der ikke blot under stævnet, men også i ugen til, trak i arbejdstøjet:

- Der var sindssygt meget run på. Det er et voldsomt stort arrangement, hvor selve indmålingen tog fem dage. Jollen skal eksempelvis veje præcis 35 kg. Vejer den blot 50 gram for meget eller for lidt, tilføjer vi korrektionsvægte, forklarer stævnelederen. 

Vanskeligt at skaffe værelser til alle

Det er ikke kun indmålingen, der har skabt sved på panden i den sønderjyske sejlklub. Til stævnet har klubben ansvaret for indkvartering af sejlere, holdledere og trænere.

350 børn og voksne skal derfor have en seng at sove i - og dét i en tid, hvor turisterne strømmer til Sønderborg:

- I øjeblikket er alle hotelværelser i hele byen booket. Vi har lige haft Tour de France forbi, og Kongeskibet Dannebrog har lagt til kaj, så vi har været ude i god tid for at skaffe hotelværelser nok, understreger Kim Fink.

Alligevel var det tæt på at gå galt. Til stævnet er der fra den internationale forenings side opsat stramme regler for indkvartering, hvor maksimalt fire sejlere af samme køn må bo sammen. 

Når nationerne op til stævnet har valgt at ændre i truppens sammensætning, så en sejler af modsat køn er blevet skrevet på listen, har Tim Fink og de andre frivillige kløet sig i håret.

- Så ramler værelsesplanen. Det har været en stor logistisk opgave at få det til at gå op, fordi det ganske enkelt har været svært at skaffe flere værelser. Heldigvis er det lykkes, og ingen sejlere sover på gaden, lover stævnelederen.

6-7 sekundmeter og ingen protester

Med en god nats søvn er stemningen i top. Noget, der ikke blot mærkes på land, men også på vandet, hvor afviklingen af EM-sejladserne får smilet frem hos stævnelederen:

- Vi er begunstiget af fantastisk sejlervejr. Lige nu (onsdag eftermiddag, red.) har vi 6-7 sekundmeter, høj sol og en god temperatur. Vinden har siden stævnets start mandag været nogenlunde stabil, så der har kun været få baneændringer og slet ingen protester, fortæller Tim Fink.

På land er sejladserne fortsat. Til europamesterskabet er nemlig udviklet en særlig virtuel sejlads, der tager sit udgangspunkt i Optimistjollen med EM-stævnet i Sønderborg som setup.

Som baggrund kan e-spillerne derfor nyde synet af byens vartegn, Sønderborg Slot og Dybbøl Mølle, når de jagter mållinjen. Du kan selv teste spillet her.

Hver dag udgives desuden en 30 minutter lang video fra stævnet. Se tirsdagens video her.

content-loader
content-loader
content-loader