Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
Spækhuggerne ødelægger roret ved at bøje eller bide det i stykker. Mange af sejlbådene er så beskadigede, at de skal have assistance for at komme i land. Foto: YouTube

Spækhugger angreb - bak med din motor

Sæt motoren i bakgear. Forskere mener, at standsning af båden reducerer spækhuggernes interesse for båden. En hastighed på to til tre knob anbefales. Forskerne håber, at foranstaltningen vil reducere den tid, spækhuggerne opholder sig ved ​​bådene. Se video af angreb.

Af Troels Lykke |

Crusing Association og GTOA-forskningsgruppen indsamler information fra de mange spækhuggerangreb ud for Den Iberiske Halvø, skriver norske Seilmagasinet.no.

Disse råd skulle virke mod angreb

På baggrund af dette er de kommet med opdaterede råd. Rådene lyder som følger:

Frakobl autopiloten for at undgå skader og lad roret/rorpinden bevæge sig frit. Hold hænderne væk fra hjulet eller styrestangen for at undgå skader
Stop båden og sænk sejlene

Prøv at gå langsomt baglæns – hvis forholdene tillader dig at gøre det på en sikker måde

Kontakt myndighederne på VHF 16 eller telefonisk

Hold dig så vidt muligt ude af syne af spækhuggerne for at undgå at tiltrække deres opmærksomhed

Sørg for altid at have et godt greb, når du bevæger dig rundt i båden, dette gøres for at forhindre skader ved et fald, og for at minimere risikoen for mand over bord.

Efter at interaktionen er ophørt – vent flere minutter, så spækhuggerne kan bevæge sig væk fra området uden at genvinde interessen.

Motor i bakgear

Rådgivningen opdateres løbende og har til formål at undgå skader på besætning, båd og spækhuggere.

Det særlige er, at der er kommet råd om at sætte motoren i bakgear. GTOA-forskere mener, at standsning af båden reducerer spækhuggernes interesse, og at ved at vende langsomt og støt i et par minutter vil disse yderst intelligente og adrætte hvaler bryde deres rutine og holde sig væk fra propellen og dermed også roret.

En hastighed på to til tre knob anbefales. Forskerne håber, at foranstaltningen vil reducere den tid, spækhuggerne opholder sig i nærheden af ​​bådene.

En typisk interaktion mellem en spækhugger og en båd varer 30-40 minutter. Seilmagasinet har tidligere skrevet om franske sejlere, der satte motoren i bakgear, uden held.

Endnu ikke godkendt i Spanien

De portugisiske myndigheder har godkendt foranstaltningen, men de spanske myndigheder har endnu ikke godkendt foranstaltningen.

Spansk lovgivning har streng lovgivning i forhold til, at spækhuggere ikke bliver forstyrret.

Spækhugger-angreb
Spækhuggere ud for Den Iberiske Halvø begyndte at opsøge sejlbåde i 2020.
Underpopulationen bag angrebene består af cirka 60 individer.
I 2021 blev over to hundrede sejlbåde i kontakt smed Spækhuggere. Angrebene fortsatte i 2022.
Spækhuggerne ødelægger roret ved at bøje eller bide det i stykker.
Mange af sejlbådene er så beskadigede, at de skal have assistance for at komme i land.
Forskerne bruger udtrykket "interaktion", da spækhuggerne ikke udviser aggressiv adfærd. Forskerne ved stadig ikke, hvorfor de opsøger sejlbåde.

Kilder: GT Orca og Cruising Association

content-loader
content-loader
content-loader