Gå til hoved-indhold
Sejlklubber
Hvidovre Sejlklub og Suset blev lagt sammen i 1946 og hed siden Hvidovre Sejlklub Suset. Foto: Hans Andersen

Hvidovre Sejlklub Suset med de mange verdensmestre fejrer 100 år

Lørdag 6. august er det 100 år siden at sejlklubben tæt på København fylder 100 år. Da klubben startede i 1922, med en kapsejlads for 16 både, var der ingen havn og bådene lå for svaj. I 1938 måtte piger også melde sig ind i klubben. Og i 1954 fik P.G. Hansen bygget Optimistjoller.

Af Troels Lykke |

En af landets stolte sejlklubber, Hvidovre Sejlklub Suset, fylder 100 år lørdag 6. august 2022. Det fejres med et stort program for offentligheden, hvor man komme ned i sejlklubben og se en redningshelikopter lande og meget andet.

Hvidovre Avis har i denne uge skrevet om Hvidovre Sejlklub Suset, der med havnen og restauranten har en stor betydning for området, som et sandt åndehuld for byens beboere.

Både lå for svaj i mange år

I den lokale avis kan man læse, at da klubben startede i 1922 med en kapsejlads for 16 både ved Kalveboderne, syd for København.

Og dengang var der ingen havn, så bådene lå for svaj.

- Havnen kom først i slutningen af 1950erne, mener 79-årige Omega 30-sejler Hans Andersen, der har været i klubben i en menneskealder.

Og som det fremgår af en sten foran klubhuset blev Hvidovre Sejlklub stiftet i 1922, "Suset" i 1933 og sammenlægningen skete i 1946.

I 1938 kunne piger for første gang melde sig ind i sejlklubbens juniorafdeling efter store diskussioner, skriver Hvidovre Avis.

20 Optimistjoller blev bygget på skole

I 1954 sørgede den fremsynede skoleinspektør P.G. Hansen for at skaffe Optimistjoller til området, som de første i landet, da han lavede et aftenskoleprojekt i 1954 og i 1956 startede man med undervisning i Optimistjolle-sejlads, også som de første i landet. Senere fik P.G. Hansen, far til bådjournalist og fotograf Henrik Hansen, en Initiativpris fra Dansk Sejlunion.

Mange verdensmestre og en dobbelt OL-guldvinder

Klubben har fostret en del navne til sejlsport og branchen, bl.a. den dobbelte OL-guldvinder Poul Richard Høj Jensen, verdensmester i Soling, Ib Ussing Andersen, verdensmestrene i OK-jolle Torben Andrup og Jørgen Lindhardtsen, men også mastefabrikant John "Mast" Christensen.

Motorvejsbro blev hævet fra 3 til 17 meters gennemsejlingshøjde

- I firserne blev det vedtaget at bygge en motorvejsbro over Kalveboderne med en gennemsejlingshøjde på tre mener hvilket naturligvis ville være katastrofalt for alt med mast på i Hvidovre Havn, og et stort antal medlemmer turde ikke blive og flyttede bl.a. til Brøndby. Klubbens daværende formand, Ib Albertsen, gik med ildhu ind i dagen og formåede, sammen med nogle Sydhavns klubber, at få hævet gennemsejlingshøjden til 17 meter, ellers havde vi ikke haft en sejlklub her i dag, siger Hans Andersen til minbaad.dk.

PROGRAM: 100 års jubilæumsfejring lørdag den 6. august, Hvidovre Sejlklub Suset

Kl. 12.00: Åbning i havnen ved Sundby Sejlforenings Salut Kanonlaug

Kl. 13-16: Mulighed for at prøve SUP-boards (husk tørt tøj), eller optimistjolle (9-14 år)

Kl. 14.00: Flere af klubbens både på vandet

Kl. 15.00: Få en unik oplevelse af en redningshelikopter i en redningsaktion fra en af Forsvarets redningshelikoptere (EH 101). Det forgår umiddelbart uden for havnen – med forbehold for den er på en akut opgave.

Dagen igennem vil der være mulighed for at komme ud og mærke suset fra Kalveboderne i en RIB båd (koster lidt). En repræsentant fra søsportens sikkerhedsråd vil være tilstede på havnen med information, råd og vejledning.

Om aftenen er der fødselsdagsfest for medlemmer. www.hvidovresejlklub.dk
Kom forbi og oplev redningshelikopteren Hoppeborg og popcorn for de mindste

content-loader
content-loader
content-loader