Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Anne-Marie Rindom er Danmarks største internationale sejlerstjerne lige nu. Foto: Peter Brøgger
Kapsejlads

Guldfuglen Rindom: Spørg dig selv om du vinder dine konkurrenters respekt og lær af dine fejl

En god øvelse er at spørge dig selv: hvad vil du have, at folk skal sige i en tale om dig, når din karriere er slut?, siger Rindom til Yachting World, hvor hun deler guldkorn ud. Hver dag laver hun fem til 10 minutters mindfulnessøvelser ved hjælp af en app telefonen.

Af Troels Lykke |

Den 30-årige OL-guldvinder, Anne-Marie Rindom, der læser Masters in Sports Science på Aarhus Universitet, optræder i Yachting World og giver gode råd. Vi bringer her et udsnit fra artiklen.

Hendes råd har genklang af en anden stor dansker, den firedobbelte olympiske mester Paul Elvstrom, der engang sagde: "Du har ikke vundet sejladsen, hvis du ved at vinde sejladsen har mistet respekten hos dine konkurrenter."

Prioritet værdier

Jo længere du kommer i din karriere, jo mere kan du ende med at lægge pres på dig selv for at opnå de resultater, du har arbejdet så hårdt for. På det danske OL-hold talte vi meget om værdier.

En god øvelse er at spørge dig selv: hvad vil du have, at folk skal sige i en tale om dig, når din karriere er slut?

Vil du have dem til at sige: ’Hun gjorde det og det resultat, et guld her og en verdenstitel her?’ Eller vil du have folk til at sige:

’Hun vandt sine konkurrenters respekt. Og hun var i stand til at tage nogle beslutninger, som ingen andre var i stand til at tage.'

Hvis du kan definere disse værdier og arbejde imod at honorere dem, kan det hjælpe med at tage presset af det uarmhjertige fokus på resultater.

Mindfullness hver dag via app

Da jeg begyndte at sejle (i Horsens, red.), var jeg ikke så opmærksom på min mentale forberedelse. Det er nemt at sætte kryds ved fysisk forberedelse, fordi du kan måle din styrke og kondition i fitnesscentret, siger hun til Yachting World.

Mental forberedelse er lidt sværere at kvantificere, men at have nogle rutiner er meget vigtigt. Jeg arbejder sammen med min sportspsykolog om at lave små øvelser, hver dag laver jeg fem til 10 minutters mindfulnessøvelser ved hjælp af en app på min telefon.

Det er dybest set at lægge mærke til, hvilken slags tanker jeg har, hvilken slags følelser jeg har, og så øve mig i at slippe disse følelser og komme tilbage for at fokusere igen. En nyttig måde at genfokusere på er ved at koncentrere sig om din vejrtrækning.

Du er ansvarlig - negative tanker er velkommen i bussen

Et af de billeder, jeg holder i hovedet, er at forestille mig, at jeg er chauffør af en bus. Passagererne er alle dine tanker og følelser. Det kan være andre sejlere sejler rigtig hurtigt.

Så du begynder at tænke 'Åh nej, hvorfor sejler de så hurtigt? Har jeg trænet hårdt nok, eller er jeg stærk nok?’ Eller det kan være, hvis du er på startlinjen, og du synes, det er lidt skræmmende at starte i pin-enden, for alle de gode sejlere er dernede.

Så alle disse negative tanker – sammen med dine positive tanker – er passagererne på bussen. Og du skal bare sige til dem: 'I er velkommen i bussen, jeg skal ikke skubbe jer af, men jeg kører den her bus, og jeg bestemmer, hvor vi skal hen.' være stærk nok til ikke at blive påvirket af dem.

Øv scenarier

I slutningen af ​​'Black Friday' (hvor hun blev disket i 10. sejlads ved OL, red.) talte min træner og jeg igennem, hvad der skete, hvad der gik galt. Vi pegede fingre af hinanden, vi skreg, vi græd. Vi grinede endda.

Og så på lørdag kørte vi bare alle scenarierne igennem. Så hvis Marit [Bouwmeester] gør det her, hvis Josefin [Olsson] gør det, hvis de gør det her, burde jeg opføre mig sådan. Jeg tror, ​​vi fandt på syv forskellige måder at reagere på. Og det hjalp mig til at være en lille smule mere rolig i medaljeløbet.

Jeg vidste præcis, hvad planen skulle være. At øve scenarier i dit sind er næsten som at gøre det for alvor. Jo oftere du øver før arrangementet, jo bedre forberedt vil du være.

Tag det positive med - slå ikke dig selv

Det vigtige er at lære af dine fejl og tage det positive med fra oplevelsen. Slå ikke dig selv op med dine fejl, tag dem som læringsmuligheder.

Kilde. Yachting World

content-loader
content-loader
content-loader