Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Anna Livbjerg, læge fra Aarhus, gjorde atter rent bord med samlet sejr, selvom en ung sejler Jacob, pressede hende en del. Fotos: Kenneth Bøggild
Kapsejlads
Kapsejlads

Verdensmester i Europajolle Anna Livbjerg måtte sejle taktisk på talentet Jacob Svends Nielsen for at vinde VM-udtagelse

Europajollernes sidste verdensmesterskabs- og junior-europamesterskabs-udtagelsesstævne blev afviklet sammen med det legendariske SailExtreme i Kerteminde. 51 danske Europajoller var samlet til det sidste ranglistestævne. Kaløvig-sejler Livbjerg måtte sejle på klubkammerat.

Af Troels Lykke |

SailExtreme i Kerteminde var et stævne, hvor nogle sejlere havde sikret sig udtagelsen inden, mens andre sejlede deres chance for at opnå den, navnligt til den eftertragtede VM-udtagelse.

Efter et blæsende og koldt ranglistestævne 3 i Fredericia tidligere på foråret var det en helt anden vejrudsigt, som lå for weekenden. Ingen til let vind, varme og sol. En forudsigelse, som skulle vise sig at holde stik, fortæller Europajolle-far Kenneth Bøggild fra Vallensbæk Sejlklub.

Stævnekomiteen havde som altid i Kerteminde styr på logistikken, hvad også er krævet, når så mange joller er samlet. Europajollerne var samlet i et hyggeligt hjørne af den store jollecamp.

Spejlblank lørdag gav klog udsættelse

Lørdag morgen blev alle sejlerne mødt af en spejlblank Kerteminde Bugt. Den lille smule vind, som var, kom så til gengæld fra den i forhold til udsigterne forkerte retning.

Konsekvensen var en fornuftig beslutning om udsættelse på land. Efter en times udsættelse slog vinden over, og en meget let brise byggede op. AP blev skudt ned, og sejlerne hastede til de lidt pressede slæbesteder.

I baneområdet blev sejlerne mødt af let opfriskende vind, som inden start stabiliserede sig omkring 2-3 m/s, ikke meget men dog nok til at få sejladserne skudt i gang.

Allerede ved første krydsmærke stod det klart, at det var de nye sejlere, som i den grad nød den lette vind. Klassens normale front-fleet rundede et stykke nede i feltet, og kæmpede tydeligvis med den lette vind.

Navnlig den unge Kaløvig-sejler Jacob Svends Nielsen lynede, og rundede første mærke i første sejlads minutter foran den næste båd. En føring, han holdt i mål.

Det effektive banecrew sikrede fire velafviklede sejladser på stævnets førstedag, inden sejlerne sent lørdag eftermiddag blev sendt i land.

Spejlblank søndag - uden udsættelse

Søndag morgen blev sejlerne igen mødt af en vindstille Kerteminde Bugt, dog med en let brise fra den rigtige retning.

Så ingen udsættelse på land, hvorfor sejlerne hastede i vandet og hægtede sig på de ventede træner- og hjælpebåde for at blive bugseret ud til banen.

I toppen af feltet var det uhyre tæt mellem den nidobbelte verdensmester Anna Livbjerg og rookien Jacob Svends Nielsen, begge fra Kaløvig Bådelaug. Anna lagde bedst ud ved at vinde søndags første sejlads med god afstand til nummer to, Jacob Svends Nielsen.

Men stævnet var slet ikke afgjort, da Jacob i den grad stemplede ind og vandt de to følgende sejladser.

Anna Livbjerg presset

En kæmpe overraskelse lurede. Anna havde et lille pointforspring, men vandt Jacob også den sidste sejlads, måtte verdensmesteren fra 2021 vige podiepladsens fineste placering.

Sidste sejlads kom afsted, og her viste Anna sin erfaring ved fra start at følge Jacob, og senere i sejladsen sikre, at han ikke kunne sejle sig op igennem feltet.

Selv da vinden ved sidste bundmærkerundingen sprang mere end 40 grader, og kryds blev til en foran for tværs, formåede Anna af fastholde Jacob i hendes jerngreb, og de sluttede begge på sekundære placeringer i den sidste sejlads.

Men hvilken fight og herligt at se, at der er flere, som bejler om de bedste placeringer. Klassen har de senere år udviklet sig til en homogen klasse, hvor der sejles stærkt igennem hele feltet.

VM i Frankrig - EM i Tyskland

Udtagelsen til VM og JEM er nu slut.

15 drenge og 12-14 piger vil stille til start til klassens verdensmesterskab i Douarnenez, Frankrig i de første uger af juli og samme antal til Junior EM i  Röbel/Mürits i Tyskland til august.

Resultat - SailExtreme, Kerteminde:
Guld: Anna Livbjerg, Kaløvig Bådelaug
Sølv: Jacob Svends Nielsen, Kaløvig Bådelaug
Bronze: Oscar Thule, Fredericia Sejlklub

Resultater - piger:
Guld: Anna Livbjerg, Kaløvig Badelaug
Sølv: Alisa Marchenko, Hellerup Sejlklub
Bronze: Karoline Kiel; Kaløvig Bådelaug

Resultater - drenge:
Guld: Jacob Svends Nielsen, Kaløvig Bådelaug
Sølv: Oscar Thule, Fredericia Sejlklub
Bronze: Valdemar Hjernø Pedersen, Kaløvig Bådelaug

De samlede resultater 

Billeder fra stævnet kan findes her. Foto: Kenneth Bøggild
Dag 1: www.facebook.com/media/set/?set=oa.1677649765917457&type=3
Dag 2: www.facebook.com/media/set/?set=oa.1717385185281252&type=

content-loader
content-loader
content-loader