Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
Alarmtjenesten 112 vidste ikke hvor Kronborgpynten lå. Arkivfoto: Troels Lykke

Ny sejler drev vingeskudt mod færger og skibsrute - Søredningstjenesten svarede ikke

Hvad gør man, når man har brug for hjælp til søs, men ikke har en VHF og Lyngby Radio ved hånden? Det skriver sejler Ole Rosted, der her fortæller om en oplevelse, hvor en grøn sejler var i problemer i strømfyldt farvand ved Helsingør.

 

Af Troels Lykke |

Great Dane 28-sejler fra Svanemøllen, Ole Rosted, fortæller til Minbaad.dk:

I sommeren '21 var fruen og jeg nået til Helsingør Nordhavn. En smuk lørdag aften men med nogen vind fra NV og tilhørende strøm. Selvfølgelig skulle vi ud og gå aftentur på Kronborgpynten. 

Han prøvede at starte motor uden held

Da vi kom derud, kunne vi se en sejler komme krydsende på styrbord halse fra Sveriges-siden. Sejlene stod af helvede til, og det var tydeligt, at ikke alt var, som det skulle være på båden.

Så vi besluttede at holde øje med ham.

Efter nogen tid er han forholdsvis tæt på pynten, men i sikker afstand. Hvor han tidligere måske kunne lægge Ålsgårde op, kunne han knap nok lægge Kronborgpynten op.

Kan ikke starte motor - drev mod færger

Nu prøver han i lang tid forgæves at starte påhængsmotoren og er i praksis ikke manøvredygtig - som jeg husker det har han droppet sejlene og driver nu i god afstand sydover på vej mod færgerne og senere storskibsruten.

Da han passerer pynten, laver han opmærksomhedssignal med armene og trutter i sit tågehorn. Hvilket på dette tidspunkt ikke overrasker mig. 

Jeg ringer derfor 112 - efter at husket at taste +45 - da mobilen tror, at vi er i Sverige.

Jeg fortæller 112 om det, der sker, og at sejleren har signaleret behov for hjælp (ingen af lystfiskerne reagerer tilsyneladende på dette). 112 spørger mig, hvor Kronborgpynten ligger?

Jeg: Det er stranden foran Kronborg!

112: Hvor ligger Kronborg?

Jeg: Hmmm, tjahh i Helsingør.

112: Hvad er adressen?(minder allerede lidt om, da Svinkløv Badehotel brændte ned for nogle år siden - og imens drev sejleren videre sydpå...)

Jeg: Jeg er turist her, så det ved jeg ikke, men kan du ikke Google det?

112: Er det mon også så alvorligt med ham sejleren?

Jeg (og man kan måske regne ud, hvordan min tålmodighed er ved at slippe op): Jeg har sejlet i 69 år, og 'behov for hjælp' spøger man ikke med! Taler jeg med 112? 

På dette tidspunkt er en (lokal) familie med to voksne sønner kommet nær og kan høre samtalen med 112.

Automatisk telefonsvarer hos Søredningstjenesten i Helsingør

De låner min mobil og fortæller, at Kronborg ligger på Havnevej, 3000 Helsingør - og sejleren har i mellemtiden passeret færgerne.

Samtidig har jeg lånt min kones mobil og ringet til Søredningstjenesten (inkl +45), som jeg har set har en båd og station i Nordhavnen.

Den automatiske telefonsvarer hos Søredningstjenesten:

"De har ringet udenfor normal kontortid - ring venligst tilbage på mandag" Hmmmm. Med den nuværende hastighed er han mandag morgen vel sagtens nået ned i Østersøen... 

Reddet af Maxi 77

I mellemtiden er de andre blevet stillet om til nogen i Karup, Jylland, som heller ikke ved, hvor Kronborgpynten og Kronborg ligger.

Det viser sig dog, at den ene af familiens sønner har en Maxi 77 med påhængsmotor liggende i Nordhavnen og lover at sejle ud til den nødstedte.

En lille time senere har han kontakt med den nødstedte. Efter yderligere godt en time passerer de Kronborgpynten med en fart på ikke over én knob pga. sø og strøm. 

Vi går tilbage til Nordhavnen sammen med familien og udveksler undervejs tanker om det oplevede - dybt rystede.

Den nødstedte bliver afleveret ved brændstofmolen, og da der er kommet ro - han er jo gudskelov ikke kommet noget til - fortæller han (måske ikke overraskende), at han lige har overtaget båden (i går) og er uden ret megen erfaring, og at han godt vidste, at den indenbords motor ikke havde det så godt.

Reservemotor kunne ikke nå vandet

Derfor var han også på vej til Gilleleje (fra Nivå), hvor han havde en mekanikerven. Det var derfor, han havde en påhængsmotor med som reserve - som desværre ikke rigtig kunne nå ned til vandet, da han endelig fik den i gang.

Han var selvfølgelig glad for, at vi havde set og hørt ham - han var dog overrasket over, hvor tidligt vi havde spottet ham og glad for, at alt var endt godt. 

En time senere ringede de fra Karup for lige at fortælle mig, at redningsaktionen var gået godt..... Ih altså tak for tilbagemelding, men jeg var nok ikke meget imponeret over indsatsen (men sagt på en pæn måde).

PS: Gad vide om man kan ringe til Lyngby Radio fra mobilen?

Ole Rosted

content-loader
content-loader
content-loader