Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
Parken Aflandshage skal levere strøm til 300.000 husstande og til at bestå af 26 havvindmøller med en højde på 220 m. Hofor oplyser, at den kan stå færdig så tidligt som i 2026. Grafik: HOFOR

26 havvindmøller med en højde på 220 m er på vej otte kilometer fra Stevns - borgmester er stærkt utilfreds

Havmiljøet. Europas største fugletræk. Den ubrudte horisont. Et muligt farvel til den mørke nattehimmel. Det fylder i tankerne for Henrik Urban Dam Nielsen (S), borgmester i Stevns Kommune, der ligger ud til Køge Bugt, skriver Jyllands-Posten. Møllerne vil være i drift i 2026.

Af Troels Lykke |

Sejlerne får nu en vindmøllepark mere som de skal sejle zig-zag i. Fx når der sejles Sjælland Rundt og turen går over Køge Bugt.

For otte kilometer fra Stevns har Energistyrelsen netop givet energisselskabet Hofor grønt lys til opførelsen af en vindmøllepark otte km. ud for det nordlige Stevns.

Parken Aflandshage skal levere strøm til 300.000 husstande og til at bestå af 26 havvindmøller med en højde på 220 m. Hofor oplyser, at den kan stå færdig så tidligt som i 2026.

»Jeg er ærgerlig og synes fortsat, at det er en forkert beslutning. Jeg mener, at placeringen er forkert af mange grunde. Det er en lille bugt, det er kystnært, og det er et indre farvand. Jeg synes simpelthen, at man mangler at tage hensyn til alle os, der bor langs bugten,« siger borgmesteren til Jyllands-Posten

Borgmesteren har gennem hele processen har stillet sig kritisk overfor projektet. Bl.a. mener han, Energistyrelsens tilladelse bærer præg af tilfældighed.

Ved placering af vindmølleparker mere end femten km. fra kysten er det staten, der anlægger parker, men på den anden side af den kilometergrænse, kan alle virksomheder byde ind på at bygge parker i de områder, der udpeget til formålet.

Hellere ved Bornholm

Henrik Urban Dam Nielsen peger på, at der ligger ansøgninger fra forskellige virksomheder til kystnære projekter flere steder ned langs kysten syd for Stevns:

»Vi kan jo ende med, at hele den Sjællandske kyst er plastret til med møller.«

Han ser hellere at energiø ved Bornholm kommer i spil.

»Vi har jo teknologien til at gøre det på en anden måde. Vindmølleparken kan producere 300 MW. Det er en tiendedel af, hvad man kan på Energiø Bornholm Jeg mener, man nationalt skulle tage et strategisk ansvar for at få placeret møllerne sammen med nogle af de større projekter.«

Fakta om Aflandshage-møllerne

Hofor har ansøgt om at opstille 26 havvindmøller med en totalhøjde på op til 220 m til den øverste vingespids – og en rotordiameter på op til 200 m.

Hver mølle har en effekt på op til 11 MW, hvilket giver en samlet effekt på op til 300 MW.

Møllerne vil blive sat op på store betonfundamenter, der står på havbunden omgivet af store sten – et kunstigt stenrev, der kan fremme havbiologien i Øresund og Køge Bugt.

Møllernes opstillingsmønster bliver optimeret i forhold til vindretning og vindforhold, så produktionen af strøm kan blive størst mulig.

Placeringen af vindmølleparken er udvalgt efter en nøje afvejning, hvor der blandt andet er taget hensyn til afstand fra kysten, nærliggende Natura 2000-områder, skibstrafikken i Øresund samt lufttrafikken i den nærliggende lufthavn.

Møllerne bliver opført efter ’Åben Dør’-princippet. Det betyder, at det er et projekt, som HOFOR selv har foreslået, og at vindmølleparken bliver opført uden tilskud fra staten.

Kilde. HOFOR - Læs mere

content-loader
content-loader
content-loader