Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
De to Melges 24-sejlere Henrik Ottesen og Henrik Mørkholt, ses under Mors Cup 2022 med fuld fart. Foto: Hanne

Nordjyder: Kan man blive for gammel til sportsbåde? Surfede 21,7 knob i Mors Cup

Henrik Ottesen (60) og Henrik Mørkholt (52) fra Aalborg Sejlklub fortryder ikke, at de solgte H-båden og købte en lettere Melges 24, efter de sejlede en andenplads hjem overalt i Mors Cup, kun slået af en Melges 32. Sejlerne blev mødt med fordomme, da de ville skifte til sportsbåd.

Af Troels Lykke |

Sidste efterår sad de to ejere af H-Båden DEN 622  – Henrik Ottesen(60) og Henrik Mørkholt (52) – efter afrigning af båden og fik en afriggerøl, og den ene sagde:

 ”Vi kunne måske også prøve en anden bådtype” og den anden svarede straks: ”JA, hvorfor ikke".

Efter mere end 15-20 år i forskellige H-Både var det tid til at prøve noget andet. Der var hurtigt enighed om, at den nye båd skulle være i ”sportsbåds-klassen” og umiddelbart virkede J70’eren interessant - læs sejlernes blog om deres nye bådkøb her:

50 procent billigere end en J/70'er

Den viste sig dog at være temmelig dyr, og blikket faldt hurtigt på en Melges 24, som kunne fås i en prisklasse svarende til omkring 50 % af en J/70.

Beslutningen var dermed taget, og H-Båden blev sat til salg, hvor en englænder hurtigt viste interesse, og en handel var på plads. Samtidig var der to Melges 24'ere til salg i UK og vupti, så var der to handler på plads – én med salg af 1.450 kilo tung H-Båd til 95.000 kroner og én med køb af den 800 kilo lette Melges 24 til 100.000 kroner.

På havnen i Aalborg var der mange bemærkninger om, at vi da vist nok var for gamle til den slags sportsbåde, vi glæder os til at se her blive våde og så videre, hvilket vi i sidste weekend gjorde til skamme.

To overalt i Mors Cup - i 8-12 m/sek.

Her sejlede vi Mors Cup – en kapsejlads på 51 sømil rundt om øen Mors – 44 tilmeldte både og en sejlads i flot sommervejr med 8-12 m/sek fra vest-sydvest. Mors Cup er sejlet siden 1957.

Vi blev vinder af vores løb og nr. 2 overalt efter DH-reglen, kun slået af skipper Jens True i en Mleges 32, Pelle P fra Struer Sejlklub, med 21 sekunder – temmelig fedt synes vi selv, da dette var vores første stævne overhovedet i Melges 24’eren.

Men bemærkningerne om, at man kan være for gammel til at sejle ”sportsbåd” er helt hen i vejret, med mindre man synes, at man kan blive for gammel til at have det sjovt.

At sejle Melges 24 er bare en super sjov oplevelse, hvor man virkelig kan mærke, når vinden ændrer sig, og i særdeleshed når man lige sætter genakkeren – så sker der virkelig ting og sager, som får adrenalinen til at pumpe, og humøret stiger helt i top.

20,7 knob gav vild jubel

På sejladsen i sidste weekend nåede vi en max. speed på 20,7 knob i 11-12 m/sek. – så går det stærkt, og hele besætningen jubler vildt. Melges 24 er ikke sværere at sejle end en H-båd.

Til gengæld sidder man bedre i Melges 24, hvor der ikke findes en karm, der skal hænges ud over, og hvor blodårerne på bagsiden af lårene bliver mast med smerter i benene til følge.

Du skal heller ikke sende folk på fordækket, når spileren skal sættes – dette gøres fra det i øvrigt store cockpit i båden. Så bemærkningen om, at man er for gammel til at sejle Melges 24 er helt hen i vejret – tværtimod - men man bliver våd, når båden sejler over 20 knob, men det kan godt sejlertøj gøre noget ved.

Det er sjovere på alle måder, og som én bemærkede – man kommer jo meget hurtigere i havn og får en velfortjent kold moleøl, alt imens de andre sejler og må ”nøjes” med en varm moleøl.

Sejlerhilsen

Henrik og Henrik
Aalborg Sejlklub

Resultater Mors Cup 2022

content-loader
content-loader
content-loader