Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
Er du ejer af en båd, der kan sejle over 50 knob, er du nu forpligtet til at erhverve dig et højhastighedsbevis i Norge. Arkivfoto

Reglerne strammes i Norge: Nyt højhastighedsbevis for både over 50 knob

Fra den 1. juni 2023 skal alle sejlere på både, der kan nå en fart på 50 knob eller derover have et gyldigt bevis. I enkelte tilfælde kan et udenlandsk certifikat erstatte det norske højhastighedsbevis.

Af Sara Sulkjær |

Sejlads under høje hastigheder kan være farligt. Det blev tydeligt i maj 2017, hvor to amerikanske udvekslingsstuderende mistede livet under en vandscooterulykke i København. 

En ulykke, der kom til at koste de to kvinder livet, og som sidenhen førte til lovkravet om det såkaldte vandscooterbevis i Danmark.

Nu indføres et lignende bevis i Norge fra den 1. juni 2023. Et bevis, som alle førere af fartøjer, der kan sejle over 50 knob må erhverve sig. Et bevis, der dermed også gælder de lynhurtige vandscootere. 

Udenlandske beviser kan erstatte

Det er ikke kun de norske sejlere, der i løbet af det næste år må en tur på undervisningsbænken for at få fingrene i højhastighedsbeviset.

Også udenlandske sejlere er i udgangspunktet forpligtet til at erhverve sig et højhastighedsbesvis - dog med enkelte undtagelser, skriver det norske søfartsdirektorat: 

- Søfartsdirektoratet ser dog, at der kan være udenlandske kompetencebeviser, der kan sidestilles med det norske højhastighedsbevis. Søfartsdirektoratet kan derfor anerkende udenlandske kompetencebeviser, som i det væsentlige opfylder kravene til norske højhastighedsbeviser, lyder det på styrelsens hjemmeside.

Kun for sejlere over 17 år

Med de nye regler forhindres unge under 17 år desuden i at føre de hurtiggående fartøjer. For at gennemføre kurset må sejleren således være fyldt 17 år:

- Derudover er der krav om, at du skal have ret til at føre et bådbevispligtigt fritidsfartøj, inden kurset afsluttes. Det betyder, at hvis du er født 1. januar 1980 eller senere, skal du som minimum have et bådførerbevis, påpeger de norske myndigheder.

Læs mere om det nye højhastighedsbevis her.

Kilde: Sjöfartsdirektoratet

content-loader
content-loader
content-loader