Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Tysk Pogo 40 måtte udgå i sejladsen rundt om Danmark, med start i Esbjerg. Søren Wiegand // GRDR

Garmin Round Denmark Race kræver første tre ’ofre’ - favorit Pogo 40 udgår i Offshore-sejladsen

Søndag måtte en tysk Pogo 40 udgå på Offshore-banen med et ødelagt bovspryd, mens to både på Inshore-banen opgav at gennemføre sejladsen rundt om Danmark. En sejlads, der har været præget af al slags vejr fra kuling i høj solskin til tordenbyger og vindstille i silende regn.

Af Susanne Hoeck |

Pogo 40’eren, Jufosa, udgik søndag morgen med et ødelagt bovspryd i Garmin Round Denmark Race Offshore. Tyske Dirk Egggers var ellers storfavorit til at vinde Offshore-singlehand, der startede onsdag i Esbjerg.

Lige nu er førende Xp-44 Richard Roth i Gedser i 16 timers obligatorisk pitstop, mens den danske X-79-sejler Esben i X-One har kus mod Bornholm, der skal rundes. Spredningen er dermed kæmpe i Offshore-sejladsen om Danmark.

Der var også retræte med to flerskrogsbåde på Inshore-banen: Svenske Peter Holmberg i Dragonfly 28’eren, Three Sisters, der var favorit ved starten i Aarhus lørdag, måtte trække sig med et ødelagt ror.

Slæder ødelagt

Også Bo Hasseris og Peter Bolvig valgte at udgå søndag over middag, da en bomning før Skagen lørdag aften ødelagde to af storsejlets slæder på Seacart 30’eren, JustLike7Heaven.

Efter at have zig-zagget i kuling fra syd mellem de opankrede coastere mellem Frederikshavn og Skagen pillede de fokken for at reducere farten inden mærkerundingen ved Skagen. Men selv med fuld kontrol gik det galt.

- Vinden øgede hele vejen ud til bøjen, og vi havde to reb i storsejlet, hvilket er meget sjældent. Vi får smækket hele kappen på forsejlet ind under topvantet, lige da vi bommer, og så lyder der et ordentligt brag. Det viser sig, at to af de slæder, der holder de gennemgående sejlpinde, er knækket, og to af beslagene er faldet helt af sejlet.

- Men der var også rimeligt smæk på, vi målte omkring 16 sekundmeter, forklarer sejlerne.

Kunne I have gjort noget anderledes?

- Måske slækket lidt mindre på storskødet, men så havde vi ikke kunne falde hurtigt nok og få bommen over. Men der er grænser for, hvor mange kræfter man har, når man kun er to mand.  

Mere ærgerligt end skræmmende

Oplevelsen var dog ikke skræmmende, bare ærgerlig, understreger de seje Danmark rundt-sejlere:

- Det var ikke så vildt, og vi troede blot, at det var en af sejlpindene, der havde sat sig. Det var jo mørkt, så vi sejlede bare videre.

Da daggryet brød frem søndag morgen, var der kun én vej: Hjem. En bjærgning af sejlet gav syn for sagen, så sejladsen endte i hjemhavnen Tuborg søndag midt på dagen.

Mandag er der dømt vakum i alle farvande, endnu en udfordring for de tyve resterende besætninger, der skal nå i mål i Århus senest lørdag den 25. juni kl. 18.00, hvor festmiddagen venter.

Følg via GPS de seks resterende singlehand-både i Offshore-sejladsen om Danmark

Følg de øvrige i sejladsen via GPS

content-loader
content-loader
content-loader