Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
ARC er en sejlads fra Gran Canaria til St. Lucia i Caribien, hvor der sejles over Atlanterhavet. Brainstorms besætning blev onsdag den 19. januar evakueret; to blev taget om bord på What's Next, og to sluttede sig til Rhapsodie VI, overført med Brainstorms jolle. Yderligere vand, proviant og brændstof blev også overført. Foto: ARC January © James Mitchell

X4.9'er "Brainstorm" forlades på Atlanterhavet efter rorproblem med utæthed under ARC - X4.9 NU REDDET

X-Yachts redegør: Rorstammen kom ud af toplejet på hollandsk X4.9'er, hvilket fik rorstammen til at bevæge sig inde i båden, kun begrænset af bundlejet, hvilket resulterer i beskadigelse af GRP-rør - der omgiver bundlejet og rorstammen - hvilket fik dette til at lække.

Af Troels Lykke |

Opdatering 26. januar: X4.9 fra Holland er reddet og på vej til Gran Canaria, fortæller CEO fra X-Yachts, Kræn Nielsen til minbaad.dk.

X-Yachts sender i dag følgende pressemeddelelse:

Den 18. januar 2022 omkring kl. 21.00 CET kom besætningen ombord på X4.9 "Brainstorm" i ARC januar til at stå over for et problem med deres rorsystem.

Af endnu ukendt årsager kom rorstammen ud af toplejet, hvilket fik rorstammen til at bevæge sig inde i båden, kun begrænset af bundlejet. Det resulterer i beskadigelse af GRP-røret, der omgiver bundlejet og rorstammen, hvilket får dette til at lække fra en sprække.

Besætningen stabiliserede vandindtrængen og forlod skib

Besætningen på X.4.9'eren (fire hollændere, red.) formåede at stabilisere vandindtrængningen og forsøgte derefter at flytte rorstammen tilbage på plads i henhold til instruktioner og vejledning fra X-Yachts via sat-telefon. 

Desværre lykkedes de ikke i deres forsøg på at genindsætte toppen af ​​rorstammen i toplejet, og de var derfor kun i stand til delvist at sikre rorstammen i positionen med foreløbige midler.

Da den påførte skade kunne forværres, tog mandskabet den utvivlsomt vanskelige og triste beslutning, nemlig at forlade båden.

I mellemtiden havde organisationen bag ​​ARC allerede omdirigeret to andre både for at tilbyde deres assistance, og besætningen var i stand til at gå sikkert om bord hos de andre sejlere om eftermiddagen den 19. januar.

Vi er først og fremmest lettede over, at besætningen er i god behold og uskadt. Samtidigi vil vi gerne takke de to omdirigerede yachter "What's Next" og "Rhapsodie VI", World Cruising Club, ARC Rally Control og kystvagt-bådene for de foranstaltninger, der er taget.

Vi tager det meget alvorligt

Vi tager situationen meget alvorligt og undersøger grundigt alle oplysninger fra hændelsen, som de bliver indsamlet i vores bestræbelser på at identificere årsagen til denne læk.

Indtil videre er der intet fra de modtagne oplysninger, der fører til sikkerhedsproblemer for nogen af ​​de andre X4.9'ere eller andre X-Yachts med lignende rorinstallationer.

Imidlertid, hvis sådanne fund dukker op under undersøgelsen, vil dette blive rapporteret omgående.

For mere information, kontakt Kræn B. Nielsen, CEO X-Yachts

Læs også artikel på Sail-World.com og på World Cruising Club om sagen.

content-loader
content-loader
content-loader