Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
Især ved den sjællandske nordkyst og Isefjorden bliver vandstanden søndag høj, og den kan stige med mindst halvanden meter. Foto: Troels Lykke

Se til båden: Stormen Malik kan blive kraftigste i Danmark i fem år - vandstand stiger med 1,5 meter i Nordsjælland

Den nynavngivne storm Malik bliver den kraftigste i Danmark i fem år. Fredagens rolige vejr virkeliggør i den grad udtrykket stilhed før stormen. Lørdag rammer en regulær storm nemlig Danmark for første gang i knap to år. Særligt det nordvestlige Jylland, Nordsjælland og Bornholm er udsat.

Af Troels Lykke |

Bådejerne gør klogt i at se til deres både på land og vand, for det bliver vildt i weekenden, forudser DMI.

Vindstødene kan ligefrem nå orkanstyrke, og fredag står derfor i forberedelsens tegn. Både i forhold til det voldsomme stormvejr – og de efterfølgende forhøjede vandstande, der truer søndag.

- I første omgang gælder det om at sikre haven. Overvej alt, der kan væltes eller flyttes af vinden, siger TV 2s meteorolog Andreas Nyholm til TV2 vejret.

Han forudser, at mange store grene vil knække. Men når vindstødene ligefrem når orkanstyrke, stopper rusketuren højst sandsynligt ikke der.

- Så kan der væltes træer, trampoliner, campingvogne og hestetrailere, påpeger meteorologen.

Områder der særligt rammes - stor vandstigning

Stormen har fået navnet Malik, og den kulminerer lørdag eftermiddag. Særligt det nordvestlige Jylland, Nordsjælland og Bornholm bliver ramt.

Men selvom stormen aftager i løbet af søndagen, er de usædvanlige vejrforhold ikke ovre. En så kraftig og langvarig storm resulterer nemlig i forhøjet vandstand ved kysterne.

Især ved den sjællandske nordkyst og Isefjorden bliver vandstanden søndag høj, og den kan stige med mindst halvanden meter.

Stormflod forventes

Dermed kan vi bruge betegnelsen stormflod, fortæller Andreas Nyholm. Også selvom man først normalt erklærer det begreb på den anden side af hændelsen.

- Vi tør godt vurdere, at der kommer en stormflod, fordi det er så sandsynligt, at vi overskrider de kriterier, det kræver.

Han fortæller derudover, at man kan tale om det, der hedder en 20-års hændelse.

Kilde: TV 2 Vejret

content-loader
content-loader
content-loader