Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
Faderen, Peer Bruun, tegnede og producerede Flipperjollen i 1968 og senere Megin jollen og sønnen Peter Bruun (billedet) supplerede hurtigt efter med Spækhuggeren og Kaskelotten i 1971, Grinden i 1973 og Marsvinet i 1977 - og nu her 50 år efter har han skabt en ny lillesøster, Sælen, som Peter Bruun stadig producerer. Foto: Søren Stidsholt-Nielsen

Spændende Bruun-udstilling + Bruun-stævne i Svendborg

Mens Jørn Utzon tegnede Operahuset, sad unge Peter Bruun ved Aage Utzons køkkenbord og sugede til sig om skibsdesign. Danmarks Museum for Lystsejlads kobler udstilling om stort, dansk båddesign med stævne for Bruun-bådene. Spækhuggere, Grinder, Kaskelotter og Meginjoller vil gæste Svendborg.

Af Troels Lykke |

I anledning af museets aktuelle udstilling om det Bruun’ske designeventyr er der stævne for denne familie af bådtyper: Spækhuggere, Grinder, Kaskelotter og Meginjoller vil gæste Svendborg havn i dagene 7. - 9. juli og ligge side om side i bassinet ved Bølgen. 

Kom og se disse danske designklassikere både på vandet og i temaudstilling på Frederiksøen. Det er den fascinerende historie om bådebyggerfamilien Bruun.

Faderen, Peer Bruun, tegnede og producerede Flipperjollen i 1968 og senere Megin jollen og sønnen Peter Bruun supplerede hurtigt efter med Spækhuggeren og Kaskelotten i 1971, Grinden i 1973 og Marsvinet i 1977 - og nu her 50 år efter har han skabt en ny lillesøster, Sælen.

Inspirationen fra den navnkundige Aage Utzons Springeren vil man kunne se med egne øjne side om side med den første Spækhugger D-1, som entusiaster fra Aarhus for få år siden totalrenoverede.

Meginjoller bygges stadig på Thurø

Udstillingen indeholder også et eksemplar af den smukke Meginjolle, som Birgitte Bruun i dag stadig producerer fra Thurø på opfordring og et eksemplar af den populære Flipperjolle, som blev en verdenssucces, produceret i mere end 5000 eksemplarer og hædret med ID Prisen, overrakt af Hans Kongelige Højhed Prins Henrik i 1971.

Udstillingen om Bruun er ikke kun historien om et stærkt, langtidsholdbart design og et succesfuldt værft, det er også historien om en spændende og livlig familie, hvor glæden og friheden ved sejlads var omdrejningspunktet for al praktisk, social og skabende aktivitet.

Ordentlighed i håndværket var en stærk værdi

Folkelighed var en værdi; sejlads skulle være tilgængeligt for alle, ligesom ordentlighed i håndværket var en stærk værdi. En beskeden familie, der sigtede efter det ypperste! 

Lørdag den 8. juli 10.30 - 14.00 sejles der distancekapsejlads på Svendborgsund. Efterfølgende er der rundvisning på Danmarks Museum for Lystsejlads i årets temaudstilling om familien Bruuns innovative design af danske, klassiske lystbåde. Familien Bruun selv vil være til stede for samtale og spørgsmål. 

Både særudstillingen og den faste udstilling af designklassikere er åben for offentligheden hver dag fra 11.00 - 17.00 frem til 17. oktober.

Stævnet er arrangeret i et samarbejde mellem Spækhuggerklubben, Dansk Grinde Klub, MEGINclub Danmark og Danmarks Museum for Lystsejlads.

Det fulde program kan findes på lystsejlads.dk 

content-loader
content-loader
content-loader