Gå til hoved-indhold
Tur
Frihed er for mig det vigtigste ved at sejle. Jeg elsker livet på en båd på alle planer og den simple livsstil taler til mig, forklarer Anja. Privatfoto

Københavneren Anja vil sejle jorden rundt i etaper: Et ocean ad gangen - nu 100 dage på Stillehavet

Anja Kammacher på 41 år arbejder som lektor på Københavns Professionshøjskole. Hun har været gast flere gange og har denne gang taget orlov fra sit arbejde for at opleve Stillehavet i 100 dage. Læs hvorfor hun gør det.

Af Cille Rosentoft |

Hvis du er interesseret i enten at være gast på en båd eller selv at have gaster med, sætter vi i denne artikel fokus på de erfaringer, som Anja Kammacher har fået efter at have været gast på forskellige både.

Anja står overfor endnu en tur om en måned. Denne gang går turen over Stillehavet og hun skal være ombord i 100 dage.

Anja Kammacher på 41 år arbejder som lektor på Københavns Professionshøjskole og bor i København med sin kæreste. Anja har været gast flere gange og har denne gang taget orlov fra sit arbejde for at opleve Stillehavet.

For Anja er det en vigtig pointe i sig selv at tage afsted  med mennesker, som hun ikke kender på forhånd. Hun ved, hvad hun taler om, for hun har også prøvet at være gast hos mennesker, som hun kendte på forhånd.

Fascineret af at sejle langt

- Jeg lærte at sejle, da jeg var i starten af 30'erne, fortæller Anja og beskriver hvordan hun efter en uge ombord på et træskib i Danmark tænkte: “Hvorfor har jeg aldrig vidst, at det her univers fandtes?!”

Derefter har hun både gået på sejlerskole og været medejer af en lille sejlbåd i Svanemøllen Havn. Efter at have prøvet forskellige togter som gast, har Anja opdaget, at hun specielt er fascineret af at sejle langt og at hun er særligt optaget af, hvad der sker ombord på en båd, når mange mennesker er samlet.

- Det jeg synes er rigtig fedt, er at sejle langt. Det er helt specielt at sejle langt og mit Atlanterhavskryds i 2018 fik mig til at drømme om mere, fortæller Anja og fortsætter:

- Det er som et lille socialt eksperiment. For hvad sker der, når så mange mennesker er samlet på en lille båd? Der opstår en særlig rytme og alle kender pladserne og rutinerne ombord. Det var en kæmpe oplevelse at krydse Atlanten i 2018, hvor vi var ni ombord på 50 fod.

Den simple livsstil tiltaler mig

Anja er ikke i tvivl om, hvad hun får ud af at være gast og hvorfor sejladsen giver hende så meget vigtigt. Det gik allerede op for hende første gang hun tilbragte en uge på træbåden i Danmark.

- Frihed er for mig det vigtigste ved at sejle. Jeg elsker livet på en båd på alle planer og den simple livsstil taler til mig, forklarer Anja: Man skal ikke tage stilling til andet end at være på den båd og der er så mange ting, som er ude af ens hænder, fordi man er underlagt større kræfter. Derudover får jeg mulighed for at se dele af en verden, som jeg ellers aldrig ville komme i nærheden af.

Det er en kæmpe kontrast mellem livet hjemme, hvor jeg er i gang hele tiden og livet ombord, hvor jeg bare skal være til stede lige der, afslutter Anja.

Anjas anbefalinger, når du skal søge gasteplads:

Med den erfaring, som Anja har gjort sig indtil videre, deler hun her sine vigtigste råd med os. Anja gør selv meget ud af den indledende fase, hvor hun vælger både til og starter den første kontakt.

  1. Brug meget krudt på at finde den rigtige båd!

Når du skal lave de indledende manøvrer og starte kontakten med de forskellige både og skippere, er det vigtigt at du undersøger, om det føles sikkert for dig. Har skipper de nødvendige sikkerhedsforanstaltninger? Både ift. udstyr, erfaring og viden? Er der historier om, at skipperen er fordrukken eller opfører sig grænseoverskridende?

Hvad er besætningen drevet af og hvad ønsker de med deres sejltur?

Jeg vil helst ikke sejle med børn, så det er ét af de kriterier, som jeg bruger i min udvælgelse, men derudover er det vigtigste at komme afsted med andre, der også bare er eventyrlystne – og der betyder køn og alder ikke det store.

  1. Find ud af, hvad god sejlads er for dig.

Inden du beslutter dig for hvilken båd og hvilken rute, du vil sejle, skal du starte med at reflektere over, hvilken type sejlads du gerne vil have. Er du særligt begejstret for en tur med mange stop og oplevelser på land, meget dykning eller er du til oceansejlads uden mulighed for at komme fra båden.

Hvis man er usikker på det hele, er det måske bedre med en tur i fx Caribien, hvor man kan få en smagsprøve i en kortere periode og hvor der også er mulighed for at trække sig.

  1. Lav en grundig undersøgelse.

Når du er kommet frem til en båd, som ser ud til at opfylde dine kriterier for lige præcis dét, du drømmer om, kan du lave en lidt grundigere undersøgelse. Sørg for at snakke med tidligere gaster, som har været med. På den måde kan du få et særligt indblik i, hvordan det reelt foregår ombord. Spørg i sejler-netværket, om de kender den her båd? Kender I den her skipper? Hvordan er det at være gast ombord? Mange hjemmesider og beskrivelser ligner hinanden, men du skal være interesseret i den reelle oplevelse.

  1. Er der kemi?

Kemien er væsentlig, når man skal være så tæt på hinanden i lang tid. Det er derfor vigtigt, at du møder skipperparret og undersøger om du føler, at du kan være sig selv og sige din mening.

Det er vigtigt at høre deres overvejelser om hvilke roller, der er repræsenteret ombord. Det kan være, at det er vigtigt for dig, at der er en bred aldersfordeling - så skal du spørge ind til det.

Det er også vigtigt, at de har gjort sig overvejelser over, hvad de vil gøre, hvis der opstår konflikter undervejs. Sikkerhed er nemlig ikke den eneste vigtige faktor - konflikthåndtering og et godt socialt miljø er også vigtigt.

Du skal spørge ind til det hele og eventuelt bede dem om eksempler på, hvordan de tidligere har håndteret det.

Det er ikke nok at være en dygtig sejler, man skal også have perspektiver på, hvordan det sociale bliver håndteret.

Når Anja om en måned drager afsted mod Panama City, bliver det med forventninger om endnu en god tur fyldt med oplevelser. Hun skal være ombord på en 49 fods båd sammen med fem andre. Anja har ikke tidligere prøvet at være så få ombord og er spændt på, hvordan hun reagerer på færre mennesker og dermed færre at have samtaler med på de længere stræk.

- Det bliver spændende at mødes med en gruppe fremmede mennesker i Panama City, hoppe ombord på båden og derefter have 100 dage sammen på et stort hav, afslutter Anja.

Anja har lovet os en fortælling fra Stillehavet, når hun igen rammer Danmark i løbet af sommeren.

content-loader
content-loader
content-loader