Gå til hoved-indhold
Tur
Familien Kieler består af Charlie på 31 år og Trine på 38 år. Sammen har de børnene Vito på otte år og Lin på fire år. Familien har sejlet de sidste tre år og forlod Ishøj havn for at drage ud i den store verden. Privatfoto
Tur

Familien Kieler: Vi har gaster med, fordi vi gerne vil fællesskabet

Familien Kieler, der sejler i en Jeanneau Sun Magic 44 med 4 kahytter, har gaster med for at dele turen med andre og for at få nye perspektiver på bådlivet. De holder gastebidraget så lavt som muligt, for at give så mange som muligt oplevelsen af, at livet kan leves på en anden måde.

Af Cille Rosentoft |

En del langturssejlere har gjort det til en fast del af turen, at have gaster med ombord. Der kan være forskellige grunde til at have gaster med og nogle besætninger har baseret en del af økonomien på gaster.

I denne artikel skal vi høre fra en familie, som har gaster med af lyst. De ser en kæmpe fordel i at møde nye mennesker og igennem dem få nye perspektiver på bådlivet.

Familien Kieler består af Charlie på 31 år og Trine på 38 år. Sammen har de børnene Vito på otte år og Lin på fire år. Familien har sejlet de sidste tre år og forlod Ishøj havn for at drage ud i den store verden.

De er nu nået til New Zealand og har ikke gaster ombord pt. Lige nu sejler de nemlig ikke så meget, men oplever derimod New Zealand på land.

- Vi tog afsted for tre år siden. Det første halve år gik med at komme ned langs atlanterhavskysten fra Danmark. Vi tog os god tid. Fra Kap Verde sejlede vi til Barbados, og så sejlede vi rundt i Caribien i et år, hvorefter vi sejlede igennem ved Panama. Herefter syv måneder i Fransk Polynesien, en måned i Tonga og nu har vi været i New Zealand i tre måneder, fortæller Charlie Kieler.

Familien sejler i en Jeanneau Sun Magic 44 med 4 kahytter. De har gaster i de to agterkahytter og som udgangspunkt får gasterne en kahyt hver, medmindre de er ombord som par.

- Vi ender som regel med at have tre gaster ombord, enkelte gange fire, hvis vi ikke kan slippe af med dem og alle er med på ideen, fortæller Charlie.

Familien Kielers oplevelser med gaster: Vi er et fællesskab

- Vi har haft gaster med fra dag et og har næsten haft gaster med hele tiden undervejs, fortæller Charlie og fortsætter:

- Da vi var i Europa var det en blanding af bekendte og gaster fundet via facebook. Efterhånden på vores rejse har det mest været ”tilfældige” gaster fra Facebook eller tidligere gaster som gerne ville med igen. Vi har både internationale gaster og gaster fra Danmark, dog har det mest været gaster fra Danmark de seneste to år. Vi er meget åbne i forhold til hvilke gaster vi tager ombord, men det er som regel unge piger på sabbatår i alderen 20-25 år, der melder sig. Derudover har vi haft min far med i otte måneder, og en enkelt gast har sammenlagt været ombord i otte måneder (af tre omgange).

- Vi har haft mange gode oplevelser med gaster og mange af dem er blevet venner, som vi tit skriver sammen med i dag. Det er altid fantastisk når vi har begivet os ud på eventyr sammen, om det så har været undersøgelse af nye dykkerspots eller vandreture i land.

- Vi kan godt lide at vise vores gaster stor tillid, så ret hurtigt får de lov til at have vagter alene, hvis de har mod på det. Det gør også, at vi kan deles godt om vagterne på de lange stræk. Vi betragter os selv som et fællesskab, så gasterne er også med til at bestemme over ruterne eller hvor mange dage vi skal være hvert sted.

God succesrate

Familien har efterhånden haft cirka 60 gaster med på de tre år, de indtil videre har sejlet. De har kun enkelte gange oplevet, at kemien ikke har været 100% i orden.

- Det synes vi egentlig er en meget god succesrate og hvis vi har oplevet problemer, synes vi selv, at vi har været gode til at tale med vores gaster om det, forklarer Charlie.

Familien kan dog godt pege på et par udfordringer ved at have gaster med. Men det er ikke udfordringer, der overskygger de mange fordele og gode oplevelser, som familien har fået med deres gaster de sidste tre år.

- En udfordring er, at der kræves en nogenlunde sejlplan, så gasterne ved, hvor de skal flyve hen. Vi er ikke så meget for planlægning, da vi ofte finder ud af undervejs, hvor alle de fede steder er, fortæller Charlie og fortsætter: En lille ulempe er også, at jeg gerne vil gøre det hele så godt som muligt for gasterne. Så jeg føler, at det nogle gange godt kan være mit ansvar at underholde gasterne, selvom de er voksne og ansvarlige mennesker, der sikkert godt selv kan finde ud af at tage på daglige eventyr, afslutter Charlie.

Efter 2,5 år med gaster kunne familien godt mærke, at det var tid til at prøve at være lidt alene, så derfor har de været alene de seneste 3 måneder på New Zealand uden ansvar for andre end dem selv.

Vi stoler på gasterne

Når familien Kieler skal finde gaster, laver de som regel et opslag på facebook. Derefter starter kontakten og de tilbyder altid en snak med potentielle gaster, hvis de ønsker det. Men for det meste kan det klares på skrift.

- Vi bruger ikke ansøgninger eller lignende, forklarer Charlie og fortsætter: Vi vil meget gerne møde forskellige mennesker, så vi kigger ikke nødvendigvis efter mennesker som ”passer” ind hos os. Ofte tænker vi, at hvis person har mod på og lyst til at skrive til os, så er det nok for os og så tror vi på, at det er en god person. Den procedure har virket rigtig godt for os de sidste tre år og den kan vi ikke se grund til at ændre. Vi har heller ikke noget med kontrakter eller depositum. Vi tror meget på gasterne, så hvis de har sagt ja, så kommer de. Det har holdt stik indtil videre, fortæller Charlie.

Det er meget svingende, hvor meget man skal betale som gast på forskellige både. Det har familien Kieler også en holdning til. De vil nemlig gerne holde prisen i bund, så alle i princippet har økonomisk mulighed for at komme med.

- Hos os giver man 150 kroner. Vi har lige hævet det en smule fra de 130 kr. vi har kørt med de seneste tre år. Derudover deles vi om mad, brændstof og indklareringsafgifter. Det er som regel endt med at ligge omkring 70 kroner pr. dag, næsten uanset hvor i verden vi har været. Gasterne betaler ikke for at dykke og lignende ombord. Vi synes ikke, at økonomien skal være en for stor hæmsko for at de unge kan komme ud og være med os, afslutter Charlie.

Charlie Kielers råd til andre, der overvejer at have gaster med:

  1. Forventningsafstemningen er det vigtigste.

Først skal man selv lige finde ud af, hvad man er til og herefter at det vigtigt at informere gaster og så vidt muligt forklare, hvordan livet er ombord.

Eksempel: Kan man godt lide at tage det stille og roligt og tage sig god tid hvert sted, så skal gasterne være indforstået med, at der ikke er 100 % action hver dag.

  1. Åbenhed ombord er vigtig.

Som skipper/skippere er det vigtigt at være åben og klar på, at gasterne måske gør tingene på en anden måde, og at det er helt OK, hvis de laver fejl en gang imellem. Jeg synes, det er vigtigt, at man som skipper fint kan gå ned og sove på en aftenvagt, når gastene har roret. Det handler om at have tillid til gasterne.

Familien Kieler kan følges på http://aroundwithglobe.com hvor der findes meget mere info om familien og destinationer. Hvis du er blevet nysgerrig efter at komme med ombord, kan du skrive til familien Kieler og høre nærmere.

content-loader
content-loader
content-loader