Gå til hoved-indhold
Tur
Det er dette scenarie du kan opleve når du ankommer til Caribien.
Tur
- Vi har besluttet, at vi vil have gaster med over Atlanterhavet over Stillehavet og gennem Panamakanalen, siger de to. Privatfoto

Joachim og Henriette sejler ud i verden om to måneder: Det er svært at finde gaster

Joachim og Henriette Friis drager afsted fra Gammel Kalkbrænderihavn den 14. maj 2023 i deres Dufour 455 Grand Large. Inden da er der en lang to do liste, som skal klares. Blandt andet skal de finde gaster og det er ikke nemt.

Af Cille Rosentoft |

Joachim og Henriette Friis sejler ud i verden i deres Dufour 455 Grand Large om to måneder. Lige nu er der mange opgaver på deres to do liste og “gaster” står som en af de helt store overskrifter.

I denne artikel indvier de os i deres overvejelser - for dem har de mange af og de kan være brugbare for andre, der står i samme situation som dem.

Joachim på 50 år og Henriette på 48 år har planlagt deres langtur i fire år. De vil ikke sidde om 10 år og fortryde eller tænke “hvorfor fanden gjorde vi det ikke?” som de selv formulerer det.

Det er det vildeste kontroltab

Selvom den store beslutning er taget, båden er købt, lejligheden lejet ud og arbejdet stoppet, er der stadig mange bekymringer og overvejelser, der fylder. Joachim har været byggeleder i 17 år og Henriette har været kontorleder mindst lige så længe. De har haft et overblik og en plan og nu er alt kastet op i luften:

- Vi har altid haft styr på alting, forklarer Henriette og Joachim: Vi har haft en konto til dit og dat, til lange rejser, mindre rejser, til konfirmation og fester og så videre. Nu står vi overfor det vildeste kontroltab, fortsætter de to og forklarer, at der jo er så meget, der ikke kan tjekkes af. 

Det er svært at finde gaster

Henriette og Joachim havde oprindeligt ikke forestillet sig, at de skulle have gaster med. Men den plan har de ændret og det er en god beslutning, er de enige om.

- Vi har besluttet, at vi vil have gaster med over Atlanterhavet over Stillehavet og gennem Panamakanalen, siger de to og fortsætter: Det er en virkelig god beslutning, for gasternes engagement smitter så meget af på os og vi opbygger allerede en relation nu inden afgang. Det er jo folks store drøm, som vi giver dem mulighed for at udleve og det går op for os, når vi mødes med dem.

Henriette og Joachim har fundet nogle af gasterne allerede. Men de oplever ligesom mange andre, der sejler afsted fra Danmark i 2023, at det er meget svært at finde gaster. Der er mange besætninger, der gerne vil have gaster og det betyder, at der ikke kommer mange ansøgninger ind.

De har sammen med en anden langturssejler (S/Y Enterprise) søsat facebookgruppen Os der stævner ud i 2023. Gruppen er vokset til 140 personer og det bekræfter billedet af, at flere realiserer deres drømme om at sejle ud i det blå. De to kommende langturssejlere administrerer gruppen og kan derfor følge godt med i, hvad der rører sig blandt sejlerne i gruppen.

- Alle har udfordringer med at finde gaster. Vi har mulighed for at sende gaster til hinanden i facebookgruppen og det kan vi gøre, fordi vi har en god fornemmelse af de andre både og de andre besætninger, forklarer Henriette og Joachim og præciserer: På den måde kan vi hjælpe hinanden og hjælpe gasterne med at finde det rette match.

Henriette og Joachims anbefalinger til andre:

  1. Lav opslag på jeres sociale medier, hvor I beskriver, hvem I er og hvilken slags tur I planlægger.
  2. Lav en hjemmeside, hvor I beskriver krav og forventninger og bed jeres kommende gaster om at forholde sig til dem.
  3. Sørg for at lave en forventningsafstemning. Hos os er det vigtigt at tydeliggøre, at båden er et fællesskab. Båden er alles hjem og alle løfter derfor og laver opgaver på båden.
  4. Hav fokus på kemien, når I mødes med kommende gaster.
  5. Skippermøder - vi har planlagt at have skippermøder hver dag, hvor der skal være fokus på at tage eventuelle konflikter i opløbet. Man skal ikke være bange for at tage de svære snakke, men tage dem med det samme.
  6. Vi henviser til FTLFs gastehåndbog, så alle vores kommende gaster er ordentligt klædt på.
  7. Vi har ikke krav om den store erfaring, køn eller alder. Men vi er meget opmærksomme på kemien.

En køjeplads koster 275,- kr. i døgnet hos Tujunga og derudover er planen, at de deler udgifterne.

Henriette og Joachim er medlem af FTLF og anbefaler alle at melde sig ind, købe og læse foreningens gastehåndbog. De søger stadig gaster, så du er velkommen til at sende dem en ansøgning. I kan følge med på Instagram på @sailingtujunga

sailingtujunga.dk/

content-loader
content-loader
content-loader