Gå til hoved-indhold
Udstyr
Udstyr fra Biltema. PR-foto

Har du styr sikkerhed og tryghed ombord på båden? Det behøver ikke koste en bondegård

Hvorfor betale mere for sikkerhed til søs og sikkerhed på båden. Det behøver ikke være særligt dyrt. Du kan faktisk sørge for mere tryghed og sikkerhed ombord for under 500 kr. De produkter som vi har med i artiklen, koster alle under 500 kr., hver især, fortæller Biltema.

Af Anna Brinch |

Når man sejler, har man højest sandsynligt også gjort sig grundige overvejelser omkring sikkerheden ombord. Sikkerheden er væsentlig når man bevæger sig ud på havet, fordi havet kan godt være et farligt sted at færdes, fortæller Biltema.

Men sørger man for at overholde vigeregler og sørge for godt vedligehold af sejlbåden, speedbåden eller jollen, så kan man højne ens tryghed ombord med meget få virkemidler til få penge.

Hos Biltema tager de et kig på, hvordan du forbedrer sikkerheden væsentligt når du sejler - uden at skulle lufte ”Muldvarpe-skinnet” for meget. Alle produkterne som de har fundet frem, koster under 500 kr.

Husk at få en øse med ombord

Oplever du hårdt vejr ude på vandet, så vil du med en øse være i stand til at tømme vand ud af jollen eller sejlbåden. Der vil forekomme vand som skyller ind over rælingen, eller du har måske et mindre hul i bunden af båden? Biltema har lidt forskellige størrelser øsekar.

At tømme vand af båden er en vigtig ting, fordi vand ombord tynger nedad, og der fordrer måske mere vand ombord.

Hav en redningsline klar på båden

Nødsituationer kan forekomme og falder en mand overbord, så er en kasteline/redningsline uundværlig.

Redningslinen er pakket i en pose så den er god at kaste med i hårdt vejr. Du skal sørge for at have din redningsline let tilgængelig, så du hurtigt kan få fat på den og kaste ud til en nødstedt person. 

En dødmandskontakt stopper båden

Dødmandskontakten eller dødmandsknappen har et navn som virker skræmmende, men navnet er også en påmindelse om, hvad der kan ske i værste fald, når en person falder over bord. Dødemandsknappens job stopper motoren, hvis føreren falder over bord. Spiralkablet fastgøres omkring håndleddet eller i bukselinningen.

Biltemas dødmandsknap er er udformet som de originale dødmandskontakter og kan derfor også anvendes på en lang række udenbordsmotorer.

Et drivanker – det oversete sikkerhedsudstyr

Drivankeret er et ofte overset sikkerhedselement at have med ombord. Drivankeret er særdeles nyttigt at have med, særligt i hårdt vejr, hvor man i tilfælde af at motoren stopper, kan lægge drivankeret ud og sikre at næsen på båden holdes op mod bølgerne.

På denne måde placeres båden i en position, hvor der er mindre chance for at vand skyller ind over rælingen. Drivankeret har også den egenskab at du undgår at ligge med siden til bølgerne, hvilket giver bedre stabilitet ved et motorstop.

Signalhorn

Et signalhorn bruges i tåget vejr eller hvis du er i en nødsituation. Hvis du er i nød, kan du udsende lydsignaler som et SOS-signal. SOS-signalet består af tre korte, tre lange og tre korte toner.

Det er vigtigt at huske og bemærke at skibe som er under 12 meter lange, frit kan vælge hvilket lydsignal de vil anvende, så længe det er klart og tydeligt.

Monter en badestige

En badestige er en betydelig sikkerhed og sikrer at du er i stand til at komme op i båden, hvis du falder overbord. Som en del af CE-mærkningen er det et krav at båden eller jollen skal være forsynet med en badestige som når passende ned igennem vandet. 

Badestigen giver rigtig god sikkerhed og tryghed hvis du er alene ude at sejle. Badestigen skal dog bruges til det som den er navngivet til - til at hoppe i bølgen blå og klatre op – og forfra igen.

Biltema har et fint udvalg af badestiger.

Padle med bådshage

Sejler du i en mindre båd og motoren stopper, kan det være ekstremt nyttigt at have muligheden for at padle i land. Bådshagen i linket kan bruges på forskellige måder, men du kommer nok hurtigere frem med et komplet sæt årer.

Nødlanterner for en sikkerheds skyld

Som alle ved, så kan strømmen drille – også på sejlbåden. I sådanne tilfælde er det en god mulighed at kunne montere nødbelysning ombord. Når der er tale om en nødsituation, kan man tillade sig at benytte lidt forskellige former for lys.

Det kan f.eks. være disse nødlanterner som måske godt kan forveksles med cykellygter. De vejer ikke noget særligt og kan ligge gemt væk til du har brug for dem. De er nemme at anvende som monteres lige så let som netop cykellygter. De kan eksempelvis monteres på søgelænder eller andre beslag. De bør placeres så højt som muligt, så de kan blive set.

Powerbank

Ved strømsvigt på sejlbåden eller hvis du sejler rundt i en mindre jolle, så er en klassisk powerbank en god hjælp til at holde gang i smartphonen eller hvis du navigerer via en tablet.

Så kan man lige så godt vælge en powerbank som også kan fungere som nødbelysning. Her slår man to fluer eller havmyg med ét smæk. Denne model har flere forskellige former for lys (Kold, hvid, varm hvid og blitzlys)

Lommelygte og søgelygte

Husk at have en kraftig lommelygte eller søgelygte ombord. Det skal være en lygte med lang rækkevidde. En god lygte bør altid være ombord. 

En lygte kan også bruges til at holde øje med ting i vandet ved tusmørke eller en søgelygte hjælper med at holde øje i en nødssituation.

Læs mere om dæksbelysning i artiklen her

Kompas

Et godt gammeldags håndholdt kompas giver god mening at have med ombord, hvis alt andet svigter. Det lille kompas er også nemt at tage med i en eventuel redningsflåde.

Flydeveste og redningsveste

Sikkerhed ombord går hånd i hånd med redningsveste. Men priserne på nogle af redningsvestene går lidt over de 500,- men du finder alle vestene i linket her.

content-loader
content-loader
content-loader