Gå til hoved-indhold
Tur
Det er denne båd, Joy, som Hans Kokholm tidligere har sat i stand, at han vil sejle ud i verden med igen. Han har 40 kilo søkort med, hvis elektronikken svigter, siger han til TV MidtVest-interview. Privatfoto

Kæmpe udlængsel: 74-årige Hans Kokholm stikker af fra konen igen - Kap Horn skal rundes i en Ballad

Hans Kokholm fra Nykøbing i Limfjorden har atter en kæmpe lyst til at trodse de største have, skriver TV MidtVest i en reportage med tv-interview. I 2001 sejlede han på jordomrejse og var væk i fire år og to måneder. Konen var der stadig da han kom hjem.

Af Troels Lykke |

I 1998 gravede Hans Kokholm en dag et stort hul i forhaven. Ovenpå byggede han sit eget interimistiske bådværksted. De næste tre år brugte han al sin fritid på at skille sin Ballad, Joy, ad og sætte den sammen igen, så alt var klart til langturssejlads.

I 2001 stak han endelig til søs på en jordomrejse, der tog ham hele vejen rundt om kloden. Hans Kokholm var væk i fire år, to måneder og seks dage, før han igen sejlede op gennem Limfjorden og tilbage til havnen i Nykøbing. Uden sin hustru. 

Nu rumsterer det altså igen inde i hovedet på den garvede sejler. Siden jordomrejsen har han sejlet på flere sejlture, som de fleste mennesker nok ville betegne som lange. 

Tre måneders sejlads til Svalbard

For eksempel tre måneders sejlads til Svalbard, men turen syd om Kap Horn kommer til at tage mere end to år, vurderer han, imens han kigger på søkort hjemme på kontoret på førstesalen, skriver TV MidtVest.

Selv om han ikke længere har smedeværkstedet, så har Hans Kokholm en del arbejde på havnen i Nykøbing. Han holder også foredrag om sine rejser, og hans efterhånden ret omfattende erfaring som sejler betyder, at mange søger hans råd til stort og småt.

Så udover at 'Joy' kræver en helt stor gennemgang igen, inden Hans Kokholm kan realisere drømmen om endnu en lang sejlads, skal han også finde ud af at få sagt fra til nogle af alle de projekter, han hjælper til med. 

Det mener i hvert fald Birthe Kokholm.

- Han har alt for meget at se til på havnen. Og han kan ikke sige nej, siger hun med et grin.

Selv om hun siger, hun ikke rigtig tror på, at han får gjort sig klar til endnu en stor tur, så håber hun det for ham. Hun har i hvert fald ikke tænkt sig at stille sig i vejen. 

Forståelig hustru: Han skal have lov  

- Drømmen forsvinder aldrig for ham. Det ved jeg godt, siger hun.

Og Hans Kokholm ved godt, at han er godt gift. 

- Den frihed, hun har givet mig, er helt fantastisk. Den frihed tror jeg ikke, der er mange, der får, siger Hans Kokholm. 

- Han skal have lov til det, han gerne vil. Han giver også mig lov til det, jeg gerne vil. På den måde er vi sådan set meget solidariske overfor hinanden i vores forhold, siger Birthe Kokholm.

Går alt efter Hans Kokholms plan, bliver han klar til at sejle ud i løbet af det næste års tid. 

Kilde. TV  MidtVest

content-loader
content-loader
content-loader