Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Start for doublehand ORC-både onsdag i Helsingør. I dag starter den traditionelle Sjælland Rundt. Foto: Mogens Hansen/ www.sailing.pics
Kapsejlads
ORC-både i Helsingør før start. Foto: Mogens Hansen/ www.sailing.pics

Stille start for 31 ORC-doublehandbåde til Sjælland Rundt, hvor også Anholt rundes men dansk hold udelukket

Solen var onsdag i Helsingør, men uden meget vind, men nok til at starte Sjælland Rundt med Anholt. ORC-feltet består kun af udenlandske sejlere. Eneste danske båd “The Beast” med Jan B. Hansen og Helle Hansen, klarede ikke måling, men sejler med i den almindelige Sjælland Rundt i dag.

Af Katrine Bertelsen |

Onsdag morgen gik starten for 31 ORC-både, begyndelsen på en lang tur Sjælland Rundt inklusiv Anholt.  Dermed blev der taget hul på årets Sjælland Rundt, denne gang med et udvidet felt, den såkaldte ORC-klasse.

ORC står for Offshore Racing Congress, en måleregel, hvor bådene og udstyret skal opfylde visse kriterier for at deltage.

Feltet I år består udelukkende af udenlandske sejlere fra Norge, Sverige, Holland, Tjekkiet, Tyskland, Lithauen, Polen og Finland, og alle sejler doublehand.

Søgelænder var 4 centimeter for lavt på dansk båd

Den eneste danske båd “The Beast” med Jan B. Hansen og tidligere OL-sejler Helle Hansen klarede ikke målingen, da deres søgelænder var 4 centimeter for lavt, – og det kunne vi ikke nå at lave før starten, fortæller Helle.

Parret deltager derfor i den “almindelige “Sjælland Rundt, der starter i dag, torsdag morgen. De øvrige tilmeldte klarede målingerne med mindre justeringer.

Feltet var inddelt i tre starter, og vinden var ca. 4 m/sek. fra en nordlig retning. De fleste sejlere havde luret, at der var sydgående strøm ved land, men nordgående længere ude. Så de fik travl med at komme ud til den hjælp de kunne få.

Baneleder var Kim Pedersen, en af vores mest rutinerede baneledere, der også styrer løjerne når det store felt sendes afsted i morgen torsdag, med første start kl. 10. Juryen er international, og er også jury for alle de øvrige sejladser undtagen Sejlsportsligaen.

Kan blive en gyser

Med start i helsingør går ruten for ORC-sejlerne først omkring Anholt. Derefter ned igennem Storebælt, igennem Grønsund, forbi Møn og Køge Bugt, og til slut op igennem Øresund med mål i Helsingør.

Turen kan godt gå hen og blive lang og anstrengende, da vejrudsigten ikke lover megen vind. Især det sidste ben igennem Øresund kan blive en gyser.

Derfor er der lagt “gates” ud forskellige steder på ruten, så den kan afkortes og sejlerne tages i mål andre steder. Vi siger ikke hvor!, lyder det fra Helsingør Sejlklub

I mål på lørdag 

De første sejlere forventes i mål fredag nat/lørdag morgen, og de sidste ud på lørdagen.

Lørdag er der præmieoverrækkelse og sejlermiddag på Madværftet i Helsingør havn. Du kan se det fulde Sjælland Rundt Sailing Week her. sjaellandrundt.dk/

Du kan følge ORC-sejlerne på TracTrac her

Se flere fotos shop.sailing.pics/srsw2023/14jul/

Det er  Offshore Racing Congress, Dansk Sejlunion og Helsingør Sejlklub, der står for doublehand sejladsen.

content-loader
content-loader
content-loader