Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
Sådan så det ud i Gilleleje for 10 år siden. Privatfoto

Storm fra øst får vandet til at stige to meter over dagligt vande i sydøstjyske fjorde og i Det Sydfynske Øhav

Stormflod truer, den værste i næsten 70 år. Særligt i de sydøstjyske fjorde og i Det Sydfynske Øhav kan vandstanden blive meget kritisk. Torsdag og især fredag bliver Danmark ramt af meget voldsomt vejr, der kan få store konsekvenser. Nogle prognoser viser endda vindstød helt op til orkanstyrke.

Af Troels Lykke |

Et meget kraftigt blæsevejr rammer Danmark til weekenden med vindstød af stærk storm i en stor del af landet. 

Vindretningen af det meget kraftige blæsevejr er øst, og lige netop det faktum gør, at vi ser ind i en potentiel stormflod, der kan blive en af de største i Østersøen i det sidste århundrede. Det skriver TV 2 Vejret, der viser kort over, hvor Danmark rammes.

Næsten to meter over dagligt vande

Et officielt varsel om forhøjet vandstand er netop blevet udsendt af DMI. Varslet er udsendt som kategori tre, hvilket betyder "meget farligt vejr".

De højeste vandstande forventes at ramme i den vestlige del af Østersøen.

Særligt i de sydøstjyske fjorde og i Det Sydfynske Øhav kan vandstanden blive meget kritisk. Her kan vandet ende med at stå tæt på to meter over dagligt vande. 

Også ned gennem Køge Bugt samt ved østkysten på Møn og Falster er der udsigt til en meget voldsom omgang. Her vil en vandstand på op mellem 1,4 og 1,8 meter kombineret med fire til seks meter store bølger give en meget giftig cocktail ved udsatte kystområder.

Vandstanden kan stedvis i dette område nå de højeste værdier i over 100 år.

Måske den værste stormflod i 110 år

I kombination med én til to meter høje bølger kan det resultere i store problemer med oversvømmelser. For målestationer som Sønderborg med lang målerhistorik ventes der de højeste vandstande siden 1936.

I Nordtyskland kan vandstanden blive endnu højere med op mellem 2 og 2,1 meter over dagligt vande, hvilket vil være de højeste vandstande i hele den vestlige del af Østersøen siden 1954.

Dermed er der udsigt til den mest alvorlige stormflod i den vestlige Østersø i 69 år. Nogle prognoser indikerer endda, at vandstanden kan blive endnu højere og måske give en af de værste stormfloder i 110 år.

Kilde: TV 2

DMI skriver i dag: Se kort over berørte områder

DMI-varsel for stormende kuling fra øst med forhøjet vandstand i den sydlige del af Lillebælt, den vestlige del af Østersøen samt området omkring Køge Bugt.

Onsdag eftermiddag er der stort set ingen vind over Danmark, men det vil snart ændre sig, efterhånden som vinden i aften tiltager fra en østlig retning. Vinden vil tiltage frem til fredag aften, og derfor har DMI varslet om stormende kuling i middelvind fra en østlig retning med endnu kraftigere vindstød, gældende for den sydøstlige del af landet og dele af Østjylland fra fredag eftermiddag eller aften og frem til lørdag nat.

Den kraftige østlige vind betyder, at der især i den vestlige del af Østersøen og den sydlige del af Lillebælt vil blive presset en stor mængde vand ind på kysterne fra Den Botniske Bugt.

Deltaljerne for værdierne for vandstanden og timingen af de højeste værdier i løbet af fredag og lørdag er endnu usikre. DMI udsender alment varsel, hvis vandstanden overskrider 125 cm i de varslede områder, og det er sikkert, at vi kommer væsentligt over disse værdier.

Samlet set for de varslede områder er der forudsagt et stort interval på op mellem 140 og 200 cm. De højeste værdier forventes ca. fra den sydlige del af Langeland og op til den sydlige del af Lillebælt.

Kilde: DMI

content-loader
content-loader
content-loader