Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
Man skal holde øje hvor man går. Foto: Anna Brinch
Kort Nyt
Vandet er allerede steget 1.20 meter i Præstø Havn. Foto: Anna Brinch
Kort Nyt
De 3 mænd må ud på den oversvømmede gangbro for at redde deres båd på ydermolen. Foto: Anna Brinch

Stormfloden raser i Præstø Havn - mere vand på vej - vi taler med havnefogeden

Den værste stormfold i 69 år truer. Vandet stiger kraftigt i de danske havne, og særligt i Præstø Havn forudses vandstigninger på 1,75 meter. Anna Brinch fra Minbaad.dk var forbi havnen og talte med havnefogeden om deres forberedelser til de næste 48 timer.

Af Anna Brinch |

Havneteamet i Vordingborg Kommune prøver at forberede sig på, hvad der kaldes den værste stormflod i 69 år. Mange danske havne er truet af denne storm, og på landsplan forventes en vandstigning på mellem 1,4 og 2,4 meter. 

I Præstø Havn møder Minbaad.dk havneteamet, hvor hele mandskabet er på vagt de næste 48 timer. På bænken sidder havnefogeden og er i gang med et opkald til bådejere. Hans motorbåd ligger og banker i broen, så havnefogeden kalder efter ham. Ude i horisonten har et forsejl vristet sig fri og banker voldsomt i vinden. 

Strøm er naturligvis slukket 

Havneteamet fortæller her, hvad de har gjort for at forberede sig på det voldsomme vejr:

- I forgårs og i går rykkede vi rundt på bådene i havnen, så dem, der lå særligt udsat, kom i mere sikkerhed. Derudover har vi sendt en masse infomation ud til vores fastliggere og husket dem på, at de skal komme ned på havnen og sikre deres fortøjringer. Strømmen er naturligvis slukket, så mange af bådene med pumper skal også være særligt opmærksomme. 

Der går nysgerrige besøgende rundt på havnen, og nogle små børn sopper i vandet på asfalten. Når bilerne kører forbi, skaber de små bølger på parkeringspladsen. Der går et par bådejere rundt og hjælper til med de både, der endnu ikke er stormsikrede.

Vandet kommer fra havet og himlen 

I et opkald med Rolf Hoelgaard, chef for Vej og Naturmiljø i Vordingborg Kommune, fortæller han: 

- Præstø er særligt udfodret, fordi der kommer vand udefra og indefra med fjorden og åen. Varslingen fra DMI siger lige nu, at vi er i en højvandssituation, som vi ikke har oplevet tilsvarende. Vi har ikke prøvet at håndtere det før, fordi der både kommer vand fra havet og himlen. Vi har forberedt os med vandpumper, men der er en varsel for oversvømmelser i Præstø By, forklarer han og forsætter: 

- 1,75 meter har vi aldrig set før i Præstø Havn. Vi har allerede udleveret 5.000 sandsække til borgere i Stege og Præstø. I nat har vi hentet 10.000 sandsække på Fyn, så forberederelsen kører på i døgndrift, afslutter han.  

De næste 48 timer ifølge DMI

Varsling om vindstød af stormstyrke og forhøjet vandstand

Der er DMI-varsel for forhøjet vandstand i den sydlige del af Lillebælt, den vestlige del af Østersøen samt området omkring Køge Bugt. Der er endvidere DMI-varsel for stormende kuling med vindstød af stormstyrke for en større del af landet.

Vi forventer, at vandstanden i den sydlige del af Lillebælt kulminerer natten til lørdag og kommer op mellem 190 og 240 cm over normal vandstand (DVR). Den vestlige del af Østersøen samt området omkring Køge Bugt kan forvente vandstand på 140 til 200 cm over normal vandstand (DVR).

Vinden tiltager og bliver efterhånden af stormende kuling med vindstød af stormstyrke over den sydlige del af landet samt i Kattegatsområdet. Vinden forventes at kulminere fredag aften og derefter langsomt aftage.

Den forhøjede vandstand skyldes flere faktorer. Meget vestenvind de sidste dage har presset store mængder vand fra Nordsøen ind i Østersøen. Den store vandmængde er nu på vej tilbage ud i Nordsøen.

Her skal vandet igennem de smalle danske sunde og bælter, som virker som en flaskehals, hvor vandet derfor hober sig op. Den kraftige østenvind bidrager så yderligere til at få vandstanden til at stige, og derfor får vi de usædvanligt høje vandstande.

Endvidere skal man være opmærksom på, at den kraftige vind genererer store bølger, som ydeligere kan forværre situationen, fortæller DMI.

content-loader
content-loader
content-loader