Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
Vandet er allerede begyndt at stige i Sønderborg. Foto: Lone Meier

Vandstanden kan stige op til 2,4 meter over dagligt vande - 30 centimeter mere end det seneste varsel

Tjek din båd, uanset om den er på land eller i vandet. DMI har nemlig opgraderet varslet for vandstanden natten til lørdag. I Sydøstjylland kan vandstanden stige til 2,4 meter over dagligt vande. Østersøens kyster kan nå stærk storm - og en overgang måske endda orkanstyrke.

Af Troels Lykke |

Vinden er torsdag morgen begyndt at tiltage fra øst, mens vandstanden langs kysterne ved Østersøen stiger.

Det er kun begyndelsen på to døgn med voldsomt vejr, der kulminerer med en historisk stormflod, som sammen med meterhøje bølger kan sende vandstanden op over to meter i de sønderjyske fjorde.

Det kan allerede i løbet af torsdagen få vandstanden til at stige til over en meter langs Østersøens kyster, og i løbet af aftenen og natten til fredag vil vandstanden stige yderligere og nå op mellem 130 og 150 centimeter over dagligt vande. Det fortæller dr.dk - se DMI-kort over vandstand.

Mulighed for vindstød af orkanstyrke

Den kraftige østenvind tiltager i løbet af fredagen, og den vil fortsætte med at presse vand ind i den vestlige del af Østersøen. Det voldsomme vejr ventes først at kulminere fredag aften og natten til lørdag.

Fredag vil det ved Østersøen blæse med hård til stormende kuling med vindstød af stormstyrke, der i løbet af aftenen kan tiltage yderligere, så vindstødene langs Østersøens kyster kan nå stærk storm - og en overgang måske endda nå orkanstyrke.

DMI's varsel de næste 48 timer

Aktuelt varsel - de næste 48 timer

Varsling om vindstød af stormstyrke og forhøjet vandstand

Der er DMI-varsel for forhøjet vandstand i den sydlige del af Lillebælt, den vestlige del af Østersøen samt området omkring Køge Bugt. Der er endvidere DMI-varsel for stormende kuling med vindstød af stormstyrke for en større del af landet.

Vi forventer, at vandstanden i den sydlige del af Lillebælt kulminerer natten til lørdag og kommer op mellem 190 og 240 cm over normal vandstand (DVR). Den vestlige del af Østersøen samt området omkring Køgebugt kan forvente vandstand på 140 til 200 cm over normal vandstand (DVR).

Vinden tiltager og bliver efterhånden af stormende kuling med vindstød af stormstyrke over den sydlige del af landet samt i Kattegatsområdet. Vinden forventes at kulminere fredag aften og derefter langsomt aftage.

Den forhøjede vandstand skyldes flere faktorer. Meget vestenvind de sidste dage har presset store mængder vand fra Nordsøen ind i Østersøen. Den store vandmængde er nu på vej tilbage ud i Nordsøen.

Her skal vandet igennem de smalle danske sunde og bælter, som virker som en flaskehals, hvor vandet derfor hober sig op. Den kraftige østenvind bidrager så yderligere til at få vandstanden til at stige, og derfor får vi de usædvanligt høje vandstande.

Endvidere skal man være opmærksom på, at den kraftige vind genererer store bølger, som ydeligere kan forværre situationen, fortæller DMI.

Send gerne fotos

NB. Vi håber, at læsere vil sende fotos fra havnene til troels@minbaad.dk, så sejlerne kan følge med i den kommende stormflod.

content-loader
content-loader
content-loader