Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Det var på denne F50er med en 29 meter høj vingemast at Martin Kirketerp blev ramt. Foto: SailGP

Martin Kirketerp om da lynet slog ned: Lad os bare sige det sådan, at jeg virkelig godt kan mærke det

Kirketerps arm begyndte at sove, og hans hjerterytme ”gik fra 0 til 200”, beskriver han. - Jeg når også lige at blive meget bange for, hvad fanden der sker nu. For hjerterytmen skal da ikke fortsætte med at stige meget mere, siger den 40-årige F50-sejler til TV2 Sport.

Af Troels Lykke |

Det prestigefyldte Singapore Sail Grand Prix var netop slut, og den danske båd havde sejlet en historisk andenplads hjem med skipper Nicolai Sehested.

Resultatet nåede holdet ikke at fejre længe, inden et lyn slog ned i den 29 meter høj vinge, som den danske sejler Martin Kirketerp sad i nærheden af, og han mærkede straks, at noget var galt, da han hjalp Team New Zeland med at transportere deres vinderbåd ind til kajen.

Det skete i søndags, og nu har TV 2 SPORT talt med den danske sejler, der sætter ord på den chokerende oplevelse. Her fortæller han også, at han heldigvis har det godt.

Mit livs største chok

- Jeg mærker lynet, der slår ned i vingen – lad os bare sige det sådan, at jeg virkelig godt kan mærke det. Det er mit livs største chok, siger Martin Kirketerp, der i 2008 vandt OL-guld i Beijing.

- Dér, hvor jeg holder fast i båden, kan jeg bare mærke det i hele armen. Den får bare et kæmpe, kæmpe, kæmpe stød. Og jeg kan mærke det hele vejen ned gennem kroppen og i torsoen. Det går heldigvis ikke ud gennem benene eller den anden arm. Og så kan jeg mærke, at mit hjerte bare fyrer af sted, fortæller han.

Fra 0 til 200

Lynnedslaget kom, da Kirketerp var på vej tilbage mod havnen på den newzealandske båd, der netop havde vundet grandprixet og derfor var til præmieoverrækkelse, hvorfor de fik hjælp af blandt andre Kirketerp til at sejle båden i land.

De andre i båden blev også ramt, men Kirketerp var med afstand den, det gik værst udover. Hans arm begyndte at sove, og hans hjerterytme ”gik fra 0 til 200”, beskriver han.

- Jeg når også lige at blive meget bange for, hvad fanden der sker nu. For hjerterytmen skal da ikke fortsætte med at stige meget mere. Men det positive er så også, at lige så snart det er overstået og er ud af kroppen igen, så falder hjerterytmen meget hurtigt. Og så kan jeg mærke med det samme, at jeg er okay igen.

Den 40-årige dansker holdt fast i noget, han ”ikke burde holde fast i”, som han beskriver det. Men han var nødt til at holde fast i noget, for båden blev trukket ind mod land med næsten 50 kilometer i timen.

Lyn kommer gennem alt

- Det kommer meget pludseligt. Jeg har fat i noget, hvor der er en strømpe udenpå, som i princippet ikke er ledende, men lynet kommer sgu igennem hvad som helst. Og det er jo en kulfiberbåd, så det bevæger sig ned igennem det hele.

Arrangøren fra SailGP var ude ved danskeren med lægehjælp med det samme og fik transporteret ham hurtigt i land, hvor han i en ambulance blev kørt til det nærmeste hospital. Her var han indlagt til observation i 24 timer.

Kilde TV 2 Sport

content-loader
content-loader
content-loader