Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
De fleste af kvinderne på portrætter er ml. 60 - 80 år, men bomstærke. Indtil 1500-tallet dykkede mændene på øen også, men efterhånden tog kvinderne over. Kvinderne forsørger familien, mens mændene passer børn og hjem. PR-foto

Ny særudstilling i Helsingør: Haenyeo - Havets kvinder sejere end mænd

"Mændene frøs for meget til at kunne dykke uden dragt. Kvinder frøs også, men vi holdt ud," siger en af kvinderne i udstillingen, Jeong-Ja Kim, der er 86 år og haenyeo. M/S Museet for Søfart fortæller gennem fotos, film og genstande om de kvindelige fridykkere på øen Jeju ud for Sydkoreas kyst.

Af Troels Lykke |

Haenyeo er havets kvinder. En mere end tusind år gammel sydkoreansk tradition, hvor kvinderne fridykker efter dyr og planter, og lever i symbiose med havet, bølger og storme.

I særudstillingen "HAENYEO - Havets kvinder" fortæller M/S Museet for Søfart gennem fotos, film og genstande historien om de kvindelige fridykkere på øen Jeju ud for Sydkoreas kyst.

En tradition bygget på sammenhold, disciplin, bæredygtig fiskeri og en shamanistisk religion, der dyrker havets guder. Et samfund hvor kvinderne forsørger familien, mens mændene passer børn og hjem og en kultur, der er så usædvanlig, at den er optaget på UNESCOs liste over verdensarv.

Mændene gik hjemme og passede børn

I udstillingen står publikum ansigt til ansigt med 26 store portrætfotos af dykkerkvinderne på vej op af havet efter en hård og farlig arbejdsdag under vandet. Slidte og trætte, men klare i blikket.

De fleste af kvinderne er ml. 60 - 80 år, men bomstærke. Indtil 1500-tallet dykkede mændene på øen også, men efterhånden tog kvinderne over. Kvinderne forsørger familien, mens mændene passer børn og hjem:

"Mændene frøs for meget til at kunne dykke uden dragt. Kvinder frøs også, men vi holdt ud," siger en af kvinderne i udstillingen, Jeong-Ja Kim, der er 86 år og haenyeo.

I haenyeo-kulturen er det vigtigt, at leve i harmoni med naturen. Der er strikse regler for, hvilke dyr og planter, der må høstes, hvornår. Kvinderne dykker uden brug af iltflasker, harpuner eller andre moderne hjælpemidler, og har i stedet udviklet en særlig åndedrætsteknik for at kunne opholde sig under vand i længere tid. Alt sammen for at kunne fiske skånsomt, undgå rovdrift på naturens ressourcer og sikre føde til kommende generationer.

Søfartshistorie handler om menneskets forhold til havet

Det er en af grundene til, at udstillingen bliver vist på M/S.

"Søfartshistorie handler om menneskets forhold til havet. Det handler ofte om, at beherske eller udnytte havet, men haenyo - kulturen viser en anden måde at leve med havet på - med harmoni, fællesskab og bæredygtighed som ledestjerne. Det synes vi, er inspirerende i en tid, hvor vi alle skal lære at omgås naturen på en mere skånsom måde. Det bliver også museets første udstilling med kvinder som hovedpersoner, men ikke den sidste. På M/S arbejder vi på at udvide søfartshistorien og hele tiden inddrage nye vinkler og stemmer," fortæller Sarah Giersing, udstillingschef på M/S Museet for Søfart.

Gennem generationer har kvinderne opbygget stor viden om havet og det marine liv. Erhvervet går i arv, og pigerne bliver oplært til det barske dykkerliv i en tidlig alder. Meget tyder på, at kulturens fremtid er truet, fordi øens unge kvinder vælger andre erhverv eller tager til fastlandet for at studere.

Særudstillingen er lavet på initiativ af Minjeong Ko, der er bosat i Sverige og barnebarn af en haenyeo.

Det er fotografen Hyung S. Kim, der har fulgt og fotograferet kvinderne. Udstillingen viser også den koreanske dokumentarfilm "Breathing Underwater", hvor kvinderne selv fortæller om deres historie, fællesskab og spiritualitet. Gæsterne i udstillingen får også mulighed for at give deres ønsker til havgudinden sådan som dykkerkvinderne på Jeju altid har gjort det.

Særudstillingen "HAENYEO - Havets kvinder" åbner for publikum d. 10 februar og kan ses frem til 3. september. Udstillingen er produceret af Sjöfartsmuseet Akvariet i Göteborg, Sverige.

content-loader
content-loader
content-loader