Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
Bådebygger- og sejlmageruddannelserne på U/NORD i Helsingør er de eneste af deres art i Danmark. Nu får uddannelsen et kæmpe løft. PR-foto

A.P. Møller Fonden giver 88 mio. kr. til nyt maritimt uddannelsescenter til sejlmager og bådebygger i Helsingør

Der mangler hænder i den maritime industri. Og bevillingen bidrager til at omdanne Hal 19 i Værftshallerne på det tidligere Helsingør Skibsværft til et ambitiøst center for bådebygger- og sejlmageruddannelserne og et nyt skolehjem for eleverne på U/NORD.

Af Troels Lykke |

Eleverne på de maritime håndværksfag tager traditionerne i den ene hånd og åbner fremtidens dør med den anden på nyt uddannelsescenter på Helsingør Havn.

En bevilling på 88 mio. kroner fra A.P. Møller Fonden til U/NORD gør en drøm til virkelighed og sikrer optimale rammer for landets eneste uddannelser til bådebygger og sejlmager, lyder det i en pressemeddelelse.

Bevillingen bidrager til at omdanne Hal 19 i Værftshallerne på det tidligere Helsingør Skibsværft til et ambitiøst center for bådebygger- og sejlmageruddannelserne. Derudover sikrer bevillingen byggeriet af et nyt skolehjem for eleverne på de maritime håndværksuddannelser.

Danmark behøver flere håndværksuddannede

”Danmark behøver flere håndværksuddannede. Det gælder også de maritime fag. Et nyt uddannelsescenter med et højt fagligt niveau, som viser alt det spændende man arbejder med frem for omverdenen, vil være et godt bidrag til at øge interessen for de maritime håndværksfag. Dertil kommer et helt nyt skolehjem med trygge rammer for unge elever fra hele landet,” siger formand for A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla. 

De maritime håndværksfag har de senere år gennemgået store forandringer, både hvad angår arbejdsgange og anvendelsen af materialer. I dag er bådebyggeri et moderne industrielt håndværksfag, med højteknologiske processer og metoder. Det nye center vil understøtte fagets fremtidige udvikling.

Kan udvikle de maritime håndværksfag

”Bevillingen fra A.P. Møller Fonden betyder, at vi kan skabe et center for innovation og international udvikling af de maritime håndværksfag. Et skolehjem centralt i byen og placeringen af uddannelsescenteret på havnen bliver en enestående ramme om vores uddannelser,” fortæller Flemming Zachariasen, direktør hos U/NORD.

Projektet er et samarbejde mellem U/NORD og Helsingør Kommune, og kommer til at blive en meget synlig del af Værftshallerne på Helsingør Havn.

”Det nye uddannelsescenter kommer til at ligge lige midt i Kulturhavn Kronborg, midt mellem kulturarv og moderne arkitektur. Værftshallerne er en vigtig del af Helsingørs enestående historie og området har været byens motor i mere end 100 år,” siger Helsingørs borgmester, Benedikte Kiær.

Hjem til de studerende

Bådebygger- og sejlmageruddannelserne på U/NORD i Helsingør er de eneste af deres art i Danmark og samtidig så internationalt anerkendte, at de også søges af elever fra hele rigsfællesskabet og andre søfartsnationer.  Størstedelen af eleverne har derfor brug for bolig, mens de er under uddannelse. Med det nye skolehjem får eleverne attraktive boliger tæt på deres uddannelsescenter.

Helsingør Kommune og U/NORD har med det nye center skabt et unikt projekt, der kommer til at samle de unge på uddannelsen, erhvervslivet i branchen og borgere og besøgende i Helsingør. Med bevillingen fra A.P. Møller Fonden forventer U/NORD desuden at kunne øge kapaciteten og optage flere elever.

Udover de 88 mio. kroner fra A.P. Møller Fonden, bidrager Helsingør Kommune med 40 mio. kroner og Lauritzen Fonden med 12,5 mio. kroner til renovering af den tidligere værftshal.

content-loader
content-loader
content-loader