Gå til hoved-indhold
Sejlklubber
Med en nysgerrig tilgang har trænerteamet skabt et socialt og rummeligt udviklingsmiljø med fokus på både kapsejlads og adventure-sejlads. Fra venstre ses Agnete Olsen, Iris Schiøtz, Torben Bergenhagen, Stine Randel og ungdomsleder Peter Toft.

Trænerteamet i Sejlklubben Køge Bugt tog Klubudviklingsprisen 2023 efter kvalitetstilbud til børn og unge

Nytænkning og kontinuitet er nøglebegreber i ungdomsafdelingens trænerteam. Det har givet SKB i Greve Marina en bred vifte af kvalitetstilbud til børn og unge sejlere i den nu prisvindende klub.

 

 

Af Troels Lykke |

Feltet af dette års nominerede til Dansk Sejlunions Klubudviklingspris var traditionen tro stærkt. Alligevel stod trænerteamet i ungdomsafdelingen i Sejlklubben Køge Bugt (SKB) ud som den værdige vinder af prisen i 2023.

Udover anerkendelsen modtager klubben kr. 20.000 til fortsat udvikling af klubbens tilbud til børn og unge, det fortæller Dansk Sejlunion på deres hjemmeside.

Trænerteamet i SKB har gennem mange år leveret høj kvalitet og kontinuitet i klubbens tilbud for børn og unge sejlere. Sideløbende har de med en nysgerrig tilgang tænkt og skabt nye tilbud, så børn og unge kan dyrke sejlsport i et socialt og rummeligt udviklingsmiljø med fokus på såvel kapsejlads som adventure-sejlads.

I sandhed må man sige, at Sejlklubben Køge Bugts ungdomsafdeling formår at realisere mantraet 'sejlsport er for alle'.

Alsidighed i kapsejlads og adventure-sejlads

SKB var blandt de første sejlklubber i Danmark til at etablere et decideret tilbud med adventure-sejlads.

Kapsejlads og adventure-sejlads er to forskellige tilgange til sejlsporten. I SKB er begge spor prioriteret lige højt, og det har vist sig at være en stor succes, forklarer SKBs ungdomsleder Peter Toft.

– I SKB er kapsejlads og adventure-sejlads begge tilbud med fokus på læring og det sociale miljø. Vores tilgang i trænerteamet er, at det er vigtigt, at sejlerne selv vælger, hvad de tænder på, forklarer han og fortsætter:

– Det er vores mål, at hver eneste sejler udvikler sig individuelt og socialt i klubbens fællesskab. I vores træning er der ikke noget, der hedder 'dem der bare vil sejle'. Vi har læringsmål, uanset om man er kapsejler eller adventure-sejler – læringsmålene er bare forskellige på nogle punkter.

Et øje på alle sejlere og holddynamik

SKBs tilbud til børn og unge tiltrækker og fastholder så mange, at klubben nu placerer sig blandt de allerstørste ungdomsafdelinger på landsplan.

I den samlede gruppe af sejlere er spændvidden i niveau, alder og interesser stort. Trænerteamet formår dog at have et øje på hver enkelt sejlers udvikling og på holddynamikken.

Dansk Sejlunions Diplomsejlerskole bruges systematisk, så der altid er et overblik over gruppen af sejlere på de enkelte hold, ligesom Diplomsejlerskolen også er et redskab til, at børn motiveres til at fortsætte i sejlsporten som unge – enten som kapsejlere, adventure-sejlere eller som begge dele.

– Vi bruger Diplomsejlerskolen meget aktivt. Det gælder for eksempel i forhold til, hvad vi vælger at træne på den enkelte træningsaften men også i forhold til de langsigtede mål på vores hold. Det er et super godt redskab til at sikre trænerteamets fælles retning i forhold til sejlernes udvikling og forældrenes interesse i deres børns fritidsliv.

Faktisk formår trænerteamet endda også at inkludere socialt udsatte børn eller børn med særlige behov i klubbens tilbud, fordi det personlige engagement fra trænerteamet prioriteres højt i klubbens kultur.

Piraterne – et tilbud til de yngste

For de yngste børn i alderen 5-8 år har SKB et særligt tilbud: at kunne gå på Piratholdet.

Når kampråbet ”15 mand på en død mands kiste” lyder, er der ingen på den yderste havneø i Greve Marina, der er i tvivl om, hvad der er på færde.

Piraterne er på vej, og de har en fest!

Aktiviteterne for piraterne er alsidig leg. Det gælder lige fra vandtilvænning til at lære om bæredygtighed eller at være 'besætning' på en stor kølbåd og ikke mindst at lege i havnemiljøet på land og vand.

De maritime færdigheder og dét at færdes på en havn læres således gennem leg. Når piraterne er store nok, træder de ind i klubbens sejladstilbud til børn med fantastiske forudsætninger.

SKBs tilbud til de helt små er blandt de største succeser af aktiviteter for børn i alderen 5-8 år i klubber på landsplan.

Samarbejde med andre klubber

Trænerteamets store drive forplanter sig også uden for SKBs egne tilbud. Klubberne i og omkring Køge Bugt har en mangeårig tradition for et tæt samarbejde på tværs af sejlsporten for børn og unge. Åbenhed, fælles aktiviteter og fælles stævner er nogle eksempler.

Mangler en klub fx sparring på deres træning eller tilbud, er trænerteamet fra SKB altid klar til at gå i dialog for at udbrede sejlsporten lokalt i andre klubber.

Således har flere klubber søgt inspiration hos SKBs trænerteam – herunder med etablering af tilbud, som skulle skabes helt fra bunden.

Læs om de andre nominerede klubber

content-loader
content-loader
content-loader