Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Anna Livbjerg blev atter dansk mester i Europajolle og denne gang slog hun også drengene. Foto: Kenneth Bøggild
Kapsejlads
Der var skiftende vind til DM i Europajolle.
Kapsejlads
Da regnskabet skulle gøres op blev podiet om DIF-DM fordelt sådan at Anna Livbjerg fik guld, Andreas Svensson tog sølv, og Søren Johnsen, th., vandt bronze.

Det nationale mesterskab i Europajolle er afgjort - 11. dobbelt verdensmester Anna Livbjerg slog alle

Piger eller drenge er lige meget. Anna Livbjerg slår alle. I weekenden blev Europajolle klassens DiF-Danmarksmesterskab og klassen første VM & JEM udtagelsesstævne af fire, afviklet udfor Rungsted havn. På læns lynede Anna Livbjerg, specielt når sejladserne holdes uden frigivelse af pump.

Af Anna Brinch |

48 danske Europajoller havde sat hinanden stævne til det som må betegnes som verdens hårdest Europajolle felt. Med til dette års DM var samtlige 2023 verdensmestre, junioreuropamestre, og masters europamestre, og podiesejlere fra samme stævner. En skræmmende stærk fleet, som var samlet, fortæller Kenneth Bøggild fra Vallensbæk Sejlklub.

Tæt på ingen vind

Årets DM blev startet op i ultra let vind, så lidt så sejlerne startede stævnet med mere end tre timers ventetid på vandet, indtil en let meget skiftende vind begyndte at bygge op.

Første sejlads kom afsted i et 40 graders vindspring, som gjorde det svært for sejlerne, da krydsmærket kunne holdes op med god overhøjde. Så flere sejlere forventede at sejladsen ville blive opgivet. Men baneledelsen valgte at lade sejladsen køre, da der efter en tre minutters tid kom endnu et vindspring, som betød at der nu var kryds resten af vejen til topmærket.

En modig beslutning, som de sejlerne også brugte lidt tid på at snakke om på land. De specielle start åbnede stævnet helt op, da en del af forhåndsfavoritterne til titlerne startede stævnet med placeringer i den absolut tunge ende. Efter den svære sejlads døde vinden helt og sejlerne blev sent på land, efter kun en enkelt sejlads på stævnets første dag.

Vejrudsigten for de kommende dage var usikker, sikkert var det dog at fredag ville vinden tidligst slå igennem ved 11:00 tiden. Derfor besluttede baneledes, helt fornuftigt at udskyde den følgende dags starttidspunkt, så sejlerne ikke skulle møde ind til et spejlblankt Øresund. En super populær beslutning, ikke mindst efter den lange ventetid på vandet.

Skiftende vind 

Fredag morgen blev sejlerne mødt af et spejlblankt Øresund, men som tiden nærmede sig det udskudte startidspunkt begyndte vinden at slå igennem.

Efter en kort udsættelse på vandet, kom sejlerne afsted i meget let vind, en let vind som dog øgede sejladsen igennem så der til slut var ganske fine sejladsbetingelser. Inden start på de efterfølgende sejladser sprang vinden mere end 40 grader, og topmærket blev nu placeret ganske tæt på land, lige udenfor Rungsted Havn.

Perfekt for tilskueren, men for sejlerne en lumsk placering, men meget svære betingelser. Vinden friskede og det populære Oskar blev sat, så pump på læns og slør nu var givet frit.

Herefter var det nærmest champagne sejlads, dog tilsat 15 – 20 graders u-rytmiske lokale vindspring, helt som det plejer at være, i den vindretning ude for Rungsted Havn.

Det betød at sejlerne igennem hele feltet, fik samlet point sammen, fik oplevet at være etter på et tidspunkt, for så at konstatere et nyt vindspring, og en etter blev skiftet ud med en placering midt i feltet. Fire sejladser blev afviklet under disse forhold, inden baneledelsen meget fornuftigt besluttede at det måtte være nok. En beslutning som blev vel modtaget af de ekstremt trætte sejlere, trætte fysisk men også trætte i hovederne.

De svære forhold prægede resultatlisten

Alle disse forhold betød at intet var afgjort. Hverken i den samlede stilling, hos drengene eller sejladserne om podiet hos pigerne. Mest overraskende var at den nyligt kårede 2023 Verdensmester og Junior Europamester og Ungdomseuropamester, Andreas Svensson, Fredericia Sejlklub lå et stykke nede af listen, og reelt kun med en teoretisk mulighed for en podieplacering.

Søndag oprandt, og derved sidste stævne dag. Søndag var den dag hvor vejrudsigten på forhånd havde varslet bedst mulighed for sejlads, og det skulle heldigvis komme til at holde stig. For første gang i dette stævne tillod vinden at sejladserne kunne sætte i gang til den annoncerede starttid, og hvilke herlige sejladser.

Vinden blev aldrig helt stabil, så de sejlsejlende mærker fik sejlet en del rundt i Øresund. For sejlerne betød det i gen at der blev delt rigtig mange point ud. Eneste sejlerne som for alvor satte i gear, var Andreas Svensson, som efter en meget vanskelig første og anden dag for alvor stemplede ind, med en helt uhørt serie i de afsluttende fem sejladser.

Dagens første sejlads blev dog vundet af den tilbagevendte sympatiske og altid fair sejlede Oscar Thule Fredericia sejlklub, en uhyre populær sejler som har været ude af klassen siden efteråret 2022. Oscar viste at han ikke helt havde glemt hvordan en Europajolle skal sejles, og satte en velfortjent og vigtig første plads i skabet, en første plads som for hele feltet var noget særligt.

Resultaterne tikkede ind

Udover Oscar så var der Andreas Svensson udover stævnets afsluttende dag, da Andreas satte en imponerede slutsalve ind med en serie bestående af 2,1,1,1,1 på stævnets afsluttende dag. En imponerede serie ikke mindst taget de vanskelige forhold i betragtning.

Men et stævne vindes ikke nødvendigvis på baggrund af førstepladser, men af den sejler som igennem stævnet har sejlet mest stabilt, og her var ingen over, ingen ved siden af og ingen i nærheden af den 11 dobbelte verdensmesters Anna Livbjerg Kaløvig Bådelaug.

Igen viste hun hvilen exceptionel Europajolle sejler hun er. Måske ikke den hurtigste på kryds, eller ud af starten, men altid stabilt i top-10-15 stykker ved første krydsmærke. Men på de åbne kurser, læns og slår lyner hun, specielt når sejladser afvikles uden frigivelse af pump.

Så da regnskabet skulle gøres op, så blev podiet om DIF-DM fordelt sådan at Anna Livbjerg fik guld, Andreas Svensson efter en forsigtig start sluttede til sølv, og klassen grandold man, Søren Johnsen, Kaløvig Bådelaug vandt bronze.

Til stævnet blev der også sejlet om placeringerne i henholdsvis pige og drenge rækkerne, og her faldt podiet således, at hos pigerne vandt Anna Livbjerg også guld, Camilla Svensson Fredericia Sejlklub vandt sølv, og den unge sejler Maria Victoria Bøggild, Hellerup/Vallensbæk Sejlklub vandt bronze.

Hos drenge var det Andreas Svensson som vandt guld, med Søren Johnsen fik sølv og Victor Møller Thygesen, Sønderborg Yacht Club tog bronze.

Et herligt DM

Mesterskabet blev gennemført med KDY som værter. KDY sikrede perfekte betingelser på land, med daglig aftersail snack og god stemning. Også på vandet blev der arbejdet for det, af de mange frivillige, som sammen sikret at DM blev afviklet. Kæmpe tak til alle KDY frivillige og hjælpere fra andre sejlklubber.

Næste rangliste stævne afvikles i forbindelse med det legendariske Harboe Cup, den 23. & 24. september 2023.

DIF -Danmarksmesterskabet i Europa jolle

???? 1. pladsen Anna Livbjerg????????

???? 2. pladsen Andreas Svensson????????

???? 3. pladsen Søren Johnsen????????

Drengenes resultat:

???? DIF Danmarksmester 2023

???? 1. pladsen Andreas Svensson ????????

???? 2. pladsen Søren Johnsen ????????

???? 3. pladsen Victor Møller Thygese ????????

Kvindernes resultat:

???? DIF Danmarksmester 2023

???? 1. pladsen Anna Livbjerg ????????

???? 2. pladsen Camilla Svensson????????

???? 3. pladsen Maria Victoria Bøggild????????

Se de samlede resultater her:

Se billeder fra stævnet her:

Læs mere om E-jolle klassen her:

content-loader
content-loader
content-loader