Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Bådførere uddannes i klimavenlig, benzin besparende sejlads, hvor der forventets en besparelse på cirka 30% brændstof per dag, hvilket er er cirka 500 liter mindre brændstofforbrug, fortæller Vallensbæk Sejlklub. PR-foto

Bådførere uddannes i benzinbesparende sejlads under VM i Europajoller - ProSafe bliver bæredygtigheds-sponsor

Bæredygtigt VM. Med besparende sejlads spares 30 procent brændstof. Og planlægningsmøder holdes fortrinsvis virtuelt. Sejlere modtager to genbrugsdrikkedunke. Og der udleveres ikke noget event tøj til sejlerne eller frivillige, fortæller Vallensbæk Sejlklub.

 

Af Troels Lykke |

Verdensmesterskaberne for Europajoller 2023 i Vallensbæk Sejlklub bliver med en skarp bæredygtigheds profil og indsats. For at styrke den indsats har Vallensbæk Sejlklub indgået et bæredygtighedssponsorat med ProSafe i Korsør.

Vallensbæk Sejlklub indledte for fem år siden et samarbejde med RIB-forhandleren ProSafe i Korsør, med det formål at se på en optimering af klubbens RIB både.

Dette for at styrke driftssikkerheden men også for at klubben kunne få adgang til nogle mere let-drevne RIB både for, derigennem at nedbringe benzinforbruget. I et tæt samarbejde med ProSafe blev der valgt egnede nye både til klubben, lyder det i en pressemeddelelse fra Vallensbæk Sejlklub.

Benzinforbrug reduceret med 20 procent

Resultatet af samarbejdet var bemærkelsesværdigt ved at det konkret, i forhold til miljø og økonomi kunne konstateres at klubben i år 1, efter ændringen havde reduceret benzinforbruget, med mere end 20%, i forhold til de ældre RIB både som klubben tidligere havde i drift. Denne besparelse har ligget fast siden, forklarer Kenneth Bøggild fra Vallensbæk Sejlklub.

Han fortæller videre.

Derfor var det oplagt at kontakte ProSafe for at få dem med på VM sponsorholdet, ikke som økonomisk sponsor, men som noget helt nyt; bæredygtighedssponsor for Europajollernes Verdensmesterskab 2023.

ProSafe var straks med på ideen, herunder kunne se værdien af at den viden som ProSafe har om RIB både, bådmotorer etc. formidles bredere ud til dem som rent faktisk sejler i RIB både, med sigte på at skabe mere bæredygtig sejlads.

ProSafe leverer uddannelse til alle bådførerne og elbåd til tilskuere

ProSafe har siden indgåelse af sponsoratet også involveret egne leverandører i sponsoratet, så den mest opdateret viden på området indarbejdes i stævnes afvikling. ProSafe leverer uddannelse til alle bådførerne, så bådførere til VM vil få viden og indsigt i hvordan der under stævnet sejles så bæredygtigt og økonomisk som muligt.

Udover uddannelse og vejledning i bæredygtig sejlads, så leverer ProSafe også en eldreven åbenjolle, som for deltagerne og medrejsende vil stå til fri afbenyttelse.

Til baneområdet sponserer ProSafe også en af deres egenproduceret let-drevne RIB båd, som skal fungere som sikkerhedsbåd under stævnet. For Vallensbæk Sejlklub er dette sponsorsamarbejde en helt ny form for partnerskab, men det er håbet at det vil gøre en forskel. For at kunne dokumentere dette vil der blive indsamlet data over benzinforbrug, og dette bliver sammenlignet med tidligere stævner.

150 sejlere til juli

Fra den 4. juli til 14. juli 2023 er Vallensbæk Sejlklub værter for Verdensmesterskabet for Europajoller. Det er et stævne som de foregående år har tiltrukket mere end 150 sejlere, hvad der som minimum også forventes i år. Til seneste internationale stævne, påskestævnet på Gardasøen samlede klassen 161 sejlere på linjen.

Også i Danmark er det en stor aktiv klasse, hvor de nationale ranglistestævner tiltrækker mellem 45-50 danske sejlere. Så det er en ekstremt aktive klasse nationalt og internationalt, Vallensbæk Sejlklub byder velkommen til sommer, og en klasse hvor sejlerne kan dyrke deres sejlsport uden et store rejsepensum.

At afvikle et så stort stævne, som løber over 2 uger, stiller store krav til planlægningen. Det være sig den nødvendige venue opbygning, men også arbejdet med de mere end 100 frivillige, som dagligt skal sikre stævnets afvikling på land og vand.

Når der afvikles større arrangementer, ja så forbruges der også af de resurser som er til rådighed.

Otte indsatsområder

Til dette stævne har Vallensbæk Sejlklub besluttet at arbejde indgående med miljø og bæredygtighed. Klubben har til dette stævne defineret otte indsatsområder, hvor der gøres en særlig indsats for et nedbringe ressourcebelastningen:

  • Bådførere uddannes i klimavenlig/benzin besparende sejlads (forventet besparelse på ca. 30% brændstof per dag = ca. 500 liter mindre brændstofforbrug)
  • Planlægnings møder afvikles fortrinsvis virtuelt
  • Alle deltagere og officials vil modtage to genbrugsdrikkedunke, og der opstilles vandposter så brug af engangsflasker reduceres
  • Der udleveres ikke noget event tøj til sejlerne og/eller frivillige
  • Affaldshåndtering med fokus på kildesortering
  • Hele eventen vil, i forhold til sejlerne foregå virtuelt, dvs. al ”papirgang” vil ske elektronisk
  • Minimere mad spil ved at de daglige serveringer anrettes i portioner
  • Sejlerne opfordres til at samkørsel til og fra eventen

Udover fokus på bæredygtighed, så har Vallensbæk Sejlklub fokus på at skabe et verdensklasse sportsligt event på vandet, mens sejlerne på land vil blive dagligt beværtet med mad og drikke.

Da stævnet løber over en så lang periode, reelt med flere stævner indlagt, så er der fokus på at sikre at sejlerne beværtes med ordentlig mad, men også at dagene ikke bliver ens.

Undervejs i eventen vil race village ændre udtryk, således at sejlerne ikke mødes af det samme visuelle oplevelse hver eneste dag.

Eventen støttes af Pantaenius, SportEvent Danmark, Vallensbæk Kommunen, Sydbank, WinnerShop, UK-Sails, og bæredygtighedssponsor ProSafe.

Læs mere om VM for Europajoller: facebook.com/vskregatta

Følg den danske Europajolle klasse: facebook.com/groups/europeclassDK

content-loader
content-loader
content-loader