Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
KDY-sejleren Joachim Aschenbrenner, der nu bor i Miami, var igen taktiker for Chris Poole. Foto: Bronny Daniels/Congressional Cup
Kapsejlads
Kapsejlads
Kapsejlads
Joachim Aschenbrenner giver her et interview under Congressional Cup. Foto: Bronny Daniels/Congressional Cup

Prof-sejler Joachim Aschenbrenner var atter hjernen bag ny stor machrace-sejr i Congressional Cup i L.A.

Joachim Aschenbrenner er taktiker med stort T: - Vi har meget opdelte roller. Skipper Chris Poole skal kun koncentrere sig om at styre. Alle beslutninger, både i starten og rundt på banen for enhver manøvre, ligger derfor på mig, og så er det hans job at eksekvere det, siger danskeren til Minbaad.dk.

Af Troels Lykke |

Minbaad.dk har været i kontakt med det danske stortalent, 30-årige Joachim Aschenbrenner, som nu i flere år har levet af at være taktiker på alverdens amerikanske og europæske både. Danskeren, der bor i Miami om vinteren, Mallorca om sommeren og i øvrigt sejler kapsejlads 220 dage om året, fortæller her om sejren i Los Angeles for skipper Chris Poole.

Joachim Aschenbrenner, hvordan var Congressional Cup i år?

- I år var noget anderledes med en ny baneleder og et nyt format. Det betød, at banerne var en del kortere, end vi er vant til, og dermed masser af trafik fra de andre matches på banen.

- Det var en klar ændring i taktikken og strategien for banen, da midten af banen ikke længere var en mulighed. Derfor blev det ofte et stort kommitment til en af siderne. 

Hvordan er din rolle som taktiker helt præcist?

- Ombord på båden er jeg taktikker. Vi kører det dog på en lidt anden måde, end de fleste andre hold gør. Vi har meget opdelte roller og sat det op til, at vores skipper, Chris, kun skal koncentrere sig om at styre.

- Alle beslutninger, både i starten og rundt på banen for enhver manøvre, ligger derfor på mig, og så er det hans job at eksekvere det. Det kan være en udfordring for styrmanden ikke at have nogen indflydelse på beslutningerne, men når tilliden er der, ser jeg det som en rigtig stor fordel med denne opsætning. 

Og hvordan føles sejren så?

- At vinde Congressional Cup igen er en fantastisk følelse. Efter de første par dage var vi ikke særlig godt sejlende, og jeg var ikke sikker på, hvor langt vi ville nå. Vi fik en hård modstander i kvartfinalen ved Gavin Brady (tidligere America’s Cup-skipper og fire gange Congressional Cup-vinder, red.), som var klart bedre end os i den indledende runde.

- Heldigvis kommer vi skarpe ud til fjerdedagen efter en ekstra dags træning i repecharge-runden og formår at slå Gavin, som jeg på forhånd nok havde som favorit til at vinde stævnet. Det gav et godt udgangspunkt for vores semifinale mod Eric Monnin, som noget overraskende vandt deres kvartfinale over Jeppe og hans team 3-0. 

I mødte også Borch-holdet fra KDY/Roskilde Sejlklub. Hvordan oplevede I det?

- Jeppe Borchs hold (der tog en samlet femteplads, red.) var rigtig godt sejlende, så vi vidste, der kom en hård modstander til semifinalen i form af deres overmand, Eric Monnin. Vi har sejlet en del mod Monnin og brugte lidt af den erfaring på at sejle på hans svagheder, som var afgørende for vores sejr over ham. 

(Se kort videoklip med Borch-holdet i L.A.)

Hvorfor er det netop jer, der slutter øverst på podiet?

- Ian Williams (mangedobbelt verdensmester i matchrace, red.) i finalen kan man aldrig undervurdere, og vi vidste, det ville blive en hård kamp. Vi laver en del uprovokerede fejl i de første par starter og får et par straffe, der var let undgåelige, som lagde lidt ekstra pres på os.

- Hele holdet stepper op i finalen, og vi sejler klar på vores højeste niveau hele ugen, som gør, at vi ender med at vinde 3-1. 

- Congressional Cup, som er organiseret af Long Beach Yacht Club, er et fantastisk stævne, som virkelig forstår at skabe en god atmosfære. Alting er rigtig velorganiseret, og man føler sig altid velkommen.

Resultater - Congressional Cup

content-loader
content-loader
content-loader