Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
Langt de fleste elever på Skoleskibet Georg Stage værdsætter den mobilfrie tid på havet. Foto: Georg Stage / Facebook

Farvel til telefonen, hej til hængekøjen – en anderledes hverdag venter eleverne på Georg Stage

63 unge elever er netop gået ombord på Skoleskibet Georg Stage. Forude venter en hverdag på gyngende grund – og uden deres tro følgesvend, smartphonen.

Af Sara Sulkjær Hansen |

Skoleskibet Georg Stage er unik. Ikke blot, fordi det er en sejlende uddannelsesinstitution for eleverne, men også fordi de netop her tvinges ind i et nærværende fællesskab uden de forstyrrende smartphones i hånden, som fratages eleverne på havet:

- Vent, hvad for noget? Mobilen er jo totalt personlig. Den er livsnødvendig; et talerør, en essentiel del af unges online tilstedeværelse – deres sociale liv. Det kan man da ikke bede nogen om?, spørger Georg Stage i en pressemeddelelse.

Et savnet frirum

Svaret giver de selv. Som noget af det første får eleverne på Georg Stage udleveret en hængekøje – og i samme ombæring bliver de bedt om at aflevere deres mobiltelefon til besætningen.

Da sker det overraskende – at eleverne efter få dage som regel meget taknemmelige:

- Det er de, fordi et mobilfrit fællesskab kan tilbyde eleverne dét frirum, de ikke får nogen andre steder. Det er en mulighed for at frakoble sig fuldstændig de sociale medier. 

- Den insisterende, opmærksomhedskrævende strøm af notifikationer og nyheder – fem samtidige gruppechats i Messenger, tiktoks, snaps, insta-stories der ruller over skærmen og så videre og så videre. Alt dét forsvinder, væk med ét, påpeger besætningen bag skoleskibet.

Eleverne opsøger hinanden

Tilbage står en forsamling af unge, som får lov at lære hinanden at kende på nogle helt andre vilkår, end de er vant til.

Dét er unikt ved Skoleskibet Georg Stage, fraværet af mobiler, og det mærkes omgående, hvordan alle bliver mere nærværende og opsøgende, når der ikke længere er mulighed for at trække sig ind i ens egen, digitale boble.

63 nye elever trådte i sidste uge ombord på Skoleskibet Georg Stage og den mobilfri verden ombord. 

I løbet af de næste 20 uger vil eleverne blive uddannede til ubefarne skibsassistenter, matroser.

content-loader
content-loader
content-loader