Gå til hoved-indhold
Udstyr
Skulle der være lidt tid tilovers, kan den bruges på sprayhood og kaleche, der måske trænger til lidt sæbe og nål og tråd. Foto: Troels Lykke

Bådtjek – før forårsturen

Der er kort tid til pinsen, hvor de sidste griber om vinkelsliberen og lakpenslen. Men alt det andet skal også være i orden. Læs om det vigtigste.

Af katrine bertelsen |

Det ender hurtigt op i bundmaling og polish, når de sidste ting skal nå at blive klar. Men mange andre ting er vigtige, når familien skal på vandet.

De ædlere dele

Den, der smør godt, kører godt, og det er temmelig vigtigt, at motoren fungerer tilfredsstillende. Tjek diverse filtre og skift eventuelt motorolien, hvis du ikke fik det gjort i efteråret. Tjek også spændebånd og slanger for knæk, revner og utætheder. Start motoren for at se, om den starter og kører normalt.

En impeller pumper kølevæske gennem motorens kølesystem. Fjern pumpedækslet og skift impelleren ud med en ny, hvis gummiet er blevet stift. Impelleren bør skiftes hvert andet år.

Batterier og strøm

Søluften tærer, og det går især ud over det elektriske system. Tjek om ledninger og samlinger er i orden, og rens kabelsko og smør dem med lidt fedt. Kontroller væskestanden på batteriet og efterfyld, hvis det er nødvendigt. Oplad batteriet.

Radio

Når masten er kommet på, skal VHF-radioen og antennen tjekkes. Kald Lyngby Radio op på en arbejdskanal og hør om der er hul igennem - og husk at tilslutte VHF-radioen til GPS’en.

Redningsveste

Redningsvesten hører til dit personlige nødudstyr. Er vesten selvoppustelig, skal du kontrollere om gaspatronen er fuld, selvudløseren virker, og opdriftsblæren er intakt. Er du i tvivl om, hvordan vesten skal tjekkes, kan du sende den til autoriseret service. Spørg der, hvor du har købt vesten. Husk, at der skal være en vest per person ombord.

Skøder og tovværk

Slidt og ulækkert tovværk dur bare ikke. Tovværket har godt af at få en tur i vaskemaskinen for at fjerne eventuel sur lugt.

Put tovværket i et gammelt hovedpudebetræk og giv det en finvask ved 40 °C. Bagefter skal taklinger og splejsninger gåes efter. Er tovværket for slidt, så skift det ud efterhånden.

Skulle der være lidt tid tilovers, kan den bruges på sprayhood og kaleche, der måske trænger til lidt sæbe og nål og tråd. Så er der bare tilbage at nyde forårets første tur på vandet i en båd, hvor det hele virker.

content-loader
content-loader
content-loader