Gå til hoved-indhold
Efter en lang kold vinter glæder Morten Lorenzen sig bl.a. til 49’er EM i Aarhus til sommer. Foto: sailing-aarhus.dkKapsejlads
Efter en lang kold vinter glæder Morten Lorenzen sig bl.a. til 49er og 49erFX EM i Aarhus til sommer. Her ses Baad og Olsen. Foto: Jesus Renedo

Det er forår - læs hvad Lorenzen ser frem til

Jeg glæder mig i denne tid – der falder julesneen hvid. Sådan kunne overskriften ganske kort være, men heldigvis er der lys forude, foråret er på vej, det er ganske vist. Lorenzen kommenterer.

Af morten lorenzen |

Med foråret starter sejlsæsonen for alvor. Klargøring i meget kølige temperaturer sidste weekend, bliver forhåbentlig afløst af mildere temperaturer de kommende to weekender, så vi kan få gjort X-35´eren VIATEMPO klar til første aftenmatch.

Det har været en lang vinter, hvor humøret til tider har været langt under nulpunktet, ligesom debatklimaet i og omkring sejlsport har været det.

Men mon ikke de frustrerede gamle mænd, som minbaad´s flittige journalist Katrine døbte sejlsports bloggere forleden, har fået andet at tænke på, nu hvor isen er væk og vores kære sport kan dyrkes frit igen.

De mørke skyer forsvinder

Væk er pludselig de grimme tanker om den centralkommunistiske styreform i landets øverste sejlsportsorgan, DS som mønstrede hele 30% af landets klubber på weekendens generalforsamling.

Formoder at majoriteten havde prioriteret forårsklargøring i stedet for at forsøge at påvirke "toppen" af dansk sejlsport.

Nok en rigtig god prioritering, for de meldinger jeg har modtaget, prellede ethvert angreb fuldstændig af på ledelsen i DS, med et: "Vi skal nok forsøge at gøre det bedre – næste gang".

Væk er også de grimme tanker omkring den evigt postulerede krise i sejlsporten i Danmark. Big Boat lider i DK, men lever i bedste velgående i Norge og Sverige.

Senest har Big Boat stævnet i Marstrand meldt om alt udsolgt, ligesom Færder Seilasen i Oslo har flotte tilmeldingstal. Og Fastnet Race i England meldte om alt udsolgt på 24 timer, med 340 deltagere.

Så nej, der er ikke krise i storbåds sejlads. Det som der er problemet er tydeligvis den approach som de danske arrangører har i processen med at forsøge at skabe noget.

Der mangler kommunikation og konsistens. Sejlere vil gerne være en del af en event, men den skal "hypes" og der skal kommunikeres, på alle platforme, kontinuerligt, og rigeligt - man kan aldrig kommunikere for meget.

Eliten forbavser

Til gengæld er der store smil på læben over de rigtig flotte placeringer for vores OL kandidater på Mallorca. Ubestridt den flotteste performance af et dansk landshold til en World Cup, og sågar med en dansk overalt vinder i pigernes 49´er FX klasse. Det kan jeg ikke mindes at have set før.

Nuvel, så skal vi huske på at 2013 er første år i en ny olympiade, hvor kun de færreste nationer er klar med deres nye satsninger.

Men specielt i skiffklasserne er vi så dominerende, at det virker som om vi kan holde forspringet helt til OL i Brasilien, hvis vi virkelig vil. Hold fast, hvor det kan blive en fest – ægte sambafest.

Nogle er overrasket over niveauet, men jeg ser det blot som en naturlig konsekvens af den enorme indsats specielt aarhusianerne har gjort for skiffsejlads i Danmark. 

Det træningsmiljø som man har opbygget, sikrer videnoverførsel og sammenhold på kryds og tværs blandt besætningerne. En utrolig flot model, som vi med rimelighed kan kaldes Smilets Model, med slet hentydning til legen og den Århusianske forankring.

Og så ser jeg frem til sæsonen

I denne sæson står der X-35 sejlads på programmet, krydret med Swan 60 sejlads i Middelhavet. En stærk cocktail, som nok skal sikre at hele sejlertøj-garderoben kommer i i brug.

Med base i Helsingør, skal det gode skib X-35 "VIATEMPO" træne hen imod årets højdepunkter: Skandinavisk Mesterskab i farvandet ud for Hellerup og verdenmesterskabet der sejles i Malmø.

Det bliver to store begivenheder, hvor niveauet vil være højt idet mange rigtig dygtige sejlere vil være at finde ombord hos deltagerne. Ægte One-Design tiltaler sejlere, og X-35 er med sin store udbredelse er stærk klasse, som nok skal skabe fart, fest og stemning.

Team "VIATEMPO" har sin egen målsætning med specielt VM, som jeg nok skal skrive om lidt senere på sæsonen. Lige nu drejer det sig om at få båden klargjort og gjort kampklar, og så går diskussionen ellers på hvordan vi mon skal klare vægtgrænsen til VM… 

Selv med gode sejlerpiger ombord har vi nogle udfordringer, som kan vise sig ganske "tunge". Nå, det får vi nok også løst. Lidt vægtoptimering i teamet kunne godt være på sin plads ;-)

Sæsonen i Middelhavet med SWAN 60´eren "VIRTICAL SMILE" starter i slutningen af april måned med Pirelli Cup i smukke Portofino i Norditalien. Det bliver en hård sæsonstart, men vi har humøret og forventninger højt, og forventer at kunne starte lige så godt som vi sluttede sæsonen 2012 i Porto Cervo.

Ingen tvivl om at vi er ved at få styr på den iltre dame, og det lover godt for de fire-fem regattaer vi skal sejle igennem sommeren i Italien og Frankrig. Teamet er identisk med det team vi har sejlet med de seneste par sæsoner, med et par nye håbefulde aspiranter, som nok skal få lov til at knokle med de tunge sejl.

Hvad kan jeg ellers se frem til?

Som tilskuer glæder jeg mig til to kæmpestore begivenheder i Danmark – Nations Cup Grand Finale i Middelfart (Match Race) i begyndelsen af august og 49´er EM i Århus i begyndelsen af juli måned.

Begge disse begivenheder har været længe undervejs, og stærke organisatoriske kræfter har i flere år arbejdet med forberedelserne. Nu går arbejdet ind i den sidste fase, hvor alle detaljerne skal sikres.

Sejlerdanmark er godt organiseret i hhv. Middelfart og Århus, så jeg er helt overbevist om at alt kommer til at glide smukt med arrangementerne, til glæde for sejlerne, Sejlerdanmark, sponsorer, byer og ikke mindst de mange frivillige der skal til for at sådanne arrangementer skal kunne fungere.

Du har sikkert nogle begivenheder du glæder dig til. Lad os høre om dem, helst inden de finder sted, så vi kan slå et slag forbi

Brokkere, foren eder

Så med slet skjult henvisning til en anden skribent på et andet bådsite, og hans opråb om at sejlerne burde forene sig i færre sejlklubber, så vil jeg opfordre til at de gamle sure bloggere forener sig omkring et eller flere sejlerprojekter og kommer igang med at sejle.

Det er en fantastisk fritidsbeskæftigelse, som til tider kan minde om sport, når det hele går op i en højere enhed. Når fortøjningerne er kastet er der kun plads til at fokusere på at nyde oplevelsen, og alle de grimme, mørke tanker forsvinder. Prøv det, det er absolut vanedannede – Rigtig god sejlersæson – Husk, AT SEJLE ER AT LEVE!

content-loader
content-loader
content-loader