Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Jens Dolmer ses her da han sejlede jorden rundt for hollandske Brunel, hvor Bekking var skipper. Foto: Brunel Racing

Prof-sejler Jens Dolmer: Sådan vinder du Palby Fyn Cup

Volvo Ocean Race-sejlerne Jens Dolmer og Bouwe Bekking deler ud af tips til Fyn Rundt: - Alle på båden skal spille spillet. Ingen skal være tilskuer og ingen alkohol, siger Dolmer til Minbaad.dk. På fredag 31. maj 2024 sejles atter rundt om Fyn. Få også link til Jan Hansens raceguide rundt om Fyn.

Af Troels Lykke |

Minbaad.dk har tidligere talt med en af verdens meget respekterede jordomsejlere, Jens Dolmer fra Nykøbing Falster. Her får du hans råd til sejladsen rundt om Fyn samt til andre distance-sejladser.

På fredag går det atter løs i Palby Fyn Cup i Bogense, og ugen efter følger Kerteminde trop med Classic Fyn Rundt.

1: Mandskab skal orienteres - gaster er ikke tilskuere

Hele mandskabet skal vide præcist, hvad de går ind til. Jo mere info, jo bedre. Navigatøren skal være et skridt foran og informere sejlerne om grunde, pynter, vejr og så videre.

Rorsmanden skal fortælle trimmerne, hvordan båden skal sejles - måske skal man eksempelvis gå fire grader lavere hen til næste pynt.

Rorsmand, taktiker, trimmer og navigatør skal informere hinanden, og øvrige gaster skal også informeres. Alle på båden skal spille spillet, ellers er de bare tilskuere til sejladsen, og det går ikke.

2: Pres båden hele tiden

Få båden til at sejle 100 procent HELE tiden. Man sidder på siden, når der er brug for det - også om natten. Ellers sejler båden ikke sit mål hjem.

3: Søvn

Jo længere tid sejladsen tager, jo vigtigere er det at få sovet. Nu sejler man jo rundt om en ø, så der er vel spiler oppe 30-40 procent af tiden. Dér skal der soves, mens ALLE er oppe på kryds og hænge.

Man skal være frisk til den sidste tredjedel af sejladsen, hvor man kan tabe lige så meget som i starten af sejladsen.

4: Vejrudsigten

Man skal være opdateret på vejr og strøm, men man kan også se vindmøller på land, der indikerer vinden.

Vi bruger Windfinder, men Bouwe og jeg har også professionelle vejrudsigter, som vi bruger via et abonnement. Jo bedre man er informeret, jo bedre bliver beslutningerne.

5: Mad og drikke

Man drikker sig selvfølgelig ikke i hegnet i Bogense-teltet, før sejladsen starter. Alkohol er no-go. Også rundt om øen. Man skal sørge for at have mad til den sidste tredjedel. Man skal spise godt og sundt.

6: Rollefordeling

Sørg for, at alle præcist ved, hvad de skal lave ombord og sørg for, at ingen råber i munden på hinanden.

Artiklen er tidligere bragt på Minbaad.dk, men er fortsat aktuel.

Få Jan Hansens raceguide til sejladsen rundt om Fyn

content-loader
content-loader
content-loader