Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
- Mange Vegasejlere har nydt godt af den erfaringsbank, der er opbygget gennem årene. En passion, der har varet i 55 år, siger John Johansen, der ses på billedet i Issefjorden.
Kort Nyt
Her holder Vega-sejlerne til.

Vega-sejlerne holder fanen højt - men mangler unge

Dansk Vega Klub fylder i år 55 år, og passionen for den svenske havkrydser Albin Vega lever stadig blandt danske sejlsportsentusiaster. Men klubben i er modvind og mærker tidens tand og kalder nu på nye, yngre kræfter. Vidste du at Vega-sejlere har været jorden rundt,

Af Troels Lykke |

Det hele begyndte i slutningen af 1960'erne. De danske lystsejlere havde fået smag for Albin Vega, en robust og alsidig sejlbåd fra Sverige. På Øresundskysten voksede antallet af Vegaer, og selvom der fandtes en svensk klub på vestkysten, begyndte behovet for en selvstændig dansk klub at melde sig.

- Den 16. maj 1970 mødtes nogle engagerede Vegasejlere på Taarbæk Kro og blev enige om at stifte Dansk Vega Klub med vedtægter og hele molevitten, fortæller 73-årige John Johansen, webmaster i Dansk Vega Klub til minbaad.dk.

Landsdækkende i 70erne

Klubben blev hurtigt landsdækkende og sluttede sig til VODA (Vega One Design Association), en international organisation, der fastlagde regler for kapsejlads med Vegaer og skabte sociale bånd mellem ejere verden over. I dag sidder den danske formand endda på præsidentposten i VODA.

Vegasejlere over hele verden Det er imponerende, hvor mange Vegaer der stadig sejler i dag, ikke bare i Danmark, men globalt. I løbet af årene opstod der Vega-klubber i Norge, Tyskland, Holland og England. Og allerede i 1968 begyndte svenskerne at afholde Familieregattaer for Vegasejlere, som i 1971 blev døbt International Friendship Regatta (IFR).

- Indtil 1984 blev IFR afholdt hvert år, men efterhånden blev arrangementet så stort, at man besluttede at afholde det hvert andet år på skift mellem landene, fortæller John Johansen.

I 2024 var det Danmarks tur til at arrangere IFR, som blev afviklet i hyggelige rammer i Sønderborg.

Erfarningsbank 

Erfaring samlet gennem årtier Dansk Vega Klub er drevet af passion. Klubben har gennem årene samlet en enorm viden om Vegaen i blade, DVD'er og senest på USB'er.

- Mange Vegasejlere har nydt godt af den erfaringsbank, der er opbygget gennem årene. En passion, der har varet i 55 år, siger John Johansen.

Med en Albin Vega kan nye sejlere komme billigt i gang. Hvis projektet ikke falder i familiens smag, er tabet til at overse.

En Vega handles typisk på mellem 20.000 og 60.000 kr.

- Prisen hænger selvfølgelig meget sammen med standen, og om den har virksom indenbordsmotor, eller den er smidt i land og erstattet af påhængsmotor. Mange af de der sejler endnu, har 10 hk eller 13 hk Volvo Penta. Og så er der entusiasterne, som har sat en Nanni eller Beta moderne diesel i, siger John Johansen.

En klub i modvind

En klub i modvind men Dansk Vega Klub kæmper med tidens udfordringer.

- Desværre ser vi en afmatning i passionen. Medlemstallet falder, og det er svært at få unge til at engagere sig og føre viden og traditioner videre, fortæller John Johansen.

Klubben har prøvet forskellige tiltag, men ofte hviler aktiviteterne på de fem bestyrelsesmedlemmers skuldre, som alle bor på Sjælland. Det gør det svært at skabe liv i provinsen.

- Vi efterlyser yngre Vegasejlere, der vil være ambassadører i provinsen og hjælpe med at bringe passionen videre, siger John Johansen og opfordrer interesserede til at kigge forbi klubbens hjemmeside www.albinvega.dk

Jorden rundt i en Vega

Der er flere dokumenterede eksempler på norske Vega-sejlere, der har sejlet jorden rundt – ofte som par eller alene, og ofte uden sponsorer, moderne navigation eller de sikkerhedsforanstaltninger, man ellers ville forvente. Mange af disse sejladser er udført i ægte "low-budget adventure"-stil.

Et eksempel er en norsk sejler, Arild Nygaard, der i 1980’erne sejlede en Vega hele vejen fra Norge til Stillehavet og videre rundt – uden moderne kommunikation og med meget begrænsede midler.

Langtur til Arktis og Grønland

Nogle norske Vega-ejere har også brugt båden til ekspeditioner mod nord, fx til Svalbard, Grønland og Nordnorge om vinteren. Vegaens solide skrog og enkle systemer gør den faktisk velegnet til koldtvandssejlads – selvom komforten er minimal.

content-loader
content-loader
content-loader