Gå til hoved-indhold
Kortplotteren med AIS modtager – Smarter Chart -  koster 450 engelske pund eller 3.750 kroner plus fragt. Antennen koster 1.700 kroner.Udstyr

Kortplotter med indbygget AIS

Digital Yacht lancerer en 5-tommers vandtæt kortplotter med indbygget AIS-modtager, så store skibe opdages i mørke og tåge.

Af jakob johannsen |

Når man ligger ude i suppen i buldrende mørke, så er det godt at vide, at den røde lanterne med de to hvide oven over, som lyser ude til styrbord er en svensk coaster ”Inga-Lill” fra Lanskrona på vej til Bergen med 11 knob, og den i øvrigt er på vej væk.

Og det er måske endnu mere værdifuldt at få at vide, at den grønne lanterne ude til bagbord er en polsk tanker på vej til Fredericia med 15 knob, og at du vil kollidere med den om syv minutter, hvis du ikke ændre kurs.

Lovbefalet

Det kan lade sig gøre, efter det er blevet lovbefalet for alle skibe over 300 BRT, at havde en såkaldt AIS Class A tronsponder, som på VHF-båndet hele tiden orienterer andre skibe inden for en radius af 50 sømil om sin identitet, position, kurs, fart og destination.

Og selvom det endnu ikke er lovpligtigt for mindre fartøjer og lystbåde, at udsende AIS, så kan de være meget nyttigt for dem at vide, hvad de større både foretager sig rundt om dem.

Indbygget AIS

Hidtil har man skulle have en såkaldt AIS-black-box tilkoblet sine navigationsinstrumenter plus en AIS antenne for at kunne se de større skibes data.

Men nu lancerer det engelske Digital Yacht en ny vandtæt, 5 tommers kortplotter, hvor AIS-modtageren er indbygget, og det eneste ekstra der kræves er en VHS-antenne, som Digital Yacht sjovt nok også er leveringsdygtig i.

Antenne på søgelænder

Digital Yacht har i øvrigt også produceret en AIS antenne til at fastgøre på søgelænderet.

Den hedder SmarterTrack ANT200, den er vandtæt og selvom den ikke er meget større end en GPS-antenne, så har den indbygget en AIS-modtager, som kan sluttes til både Garmin, Raymarine, Standard Horizon, Furuno, Lowrance etc.

Kortplotteren med AIS modtager – Smarter Chart -  koster 450 engelske pund eller 3.750 kroner plus fragt. Antennen koster 1.700 kroner.

www.digitalyacht.co.uk

content-loader
content-loader
content-loader