Gå til hoved-indhold
Det danske krigsskib Esbern Snare havde en unik mulighed for at redde syv danskere, men Lene Espersen blokkerede det. Arkivfoto: SøværnetTur
Det danske krigsskib Esbern Snare havde en unik mulighed for at redde syv danskere, men Lene Espersen blokkerede det. Arkivfoto: Søværnet

Lene Espersen sagde nej til oplagt befrielsesaktion

Dansk marinesoldat siger om ikke at måtte redde Kalundborgsejlerne: -Sikke noget pis, og hvad fanden tænker de på derinde på borgen, var vores reaktion.

Af Troels Lykke |

Mere end en måned har den kaprede Quist Johansen-familie og deres to gaster henslæbt i et uhumsk flydende fængsel bevogtet af khat-skæve pirater.

Gidslerne kunne efter kort tid være befriet, men regeringen med udenrigsminister Lene Espersen (K) i spidsen satte en stopper for befrielsesaktionen. Det fortæller flere søfolk fra det danske krigsskib Esbern Snare uafhængigt af hinanden til Ekstra Bladet.

Kort efter sejlbåden ING 24. februar bliver kapret 300 sømil fra Somalia, opdager det danske krigsskib via deres elektroniske overvågning, at de har en unik mulighed for at befri den danske familie og deres to gaster, der blev holdt som gidsler på deres lystyacht.

Gode chancer
– Vi havde mulighed for at redde dem, lige da de var blevet kapret. Piraterne havde sat nogle af deres folk af på ING, mens resten sejlede væk. På det tidspunkt havde vi en god mulighed for at slå til, men vi fik ikke lov, siger en marinesoldat, som lige er kommet hjem fra den månedlange piratjagt i Adenbugten.

Beslutningen om ikke at forsøge en redningsaktion var øjensynligt oppe på regeringsniveau, og søfolkene fik at vide, at udenrigsminister Lene Espersen sagde nej.

– Sikke noget pis, og hvad fanden tænker de på derinde på borgen, (Christiansborg, red.) var vores reaktion. Det er frustrerende at være om bord på et skib, der kan en hel masse, som man så ikke får lov at bruge. Vi var virkelig frustrerede, fortæller han.

Kilde: eb.dk

content-loader
content-loader
content-loader