Gå til hoved-indhold
De tre stævner ligger på tidspunkter, så det er muligt at udtage sejlerne tre-seks måneder, inden OL begynder.Kapsejlads
De tre stævner ligger på tidspunkter, så det er muligt at udtage sejlerne tre-seks måneder, inden OL begynder.

Sejlere bifalder objektiv OL-udtagelse

Det historiske ved udtagelsen er, at alle er enige om strukturen. Sejlerne, trænerstaben, bestyrelsen i Dansk Sejlunion, Team Danmark og Den Olympiske Komite (DOK) er tilfredse, fortæller DS.

Af Troels Lykke |

Det har været en anderledes proces at fastlægge de olympiske udtagelseskriterier frem mod legene i London næste sommer. Sejlerne har givet deres mening til kende, og derfor har udtagelsen fundet sin nuværende form.

Det skaber tilfredshed hos alle, også Dansk Sejlunions sportschef og den regerende olympiske mester, Jonas Warrer.

Kriterierne for OL-udtagelsen op mod Beijing i 2008 fik en hård medfart i den danske sejlsportsverden. For at undgå en gentagelse af den situation er sejlerne denne gang taget med på råd for at finde den optimale udtagelsesstrategi.

Kæphest

- ”Det har været lidt af en kæphest for mig, at OL-udtagelsen skal ske på sejlernes præmisser. Derfor har jeg været i dialog med dem, og deres input har været med til at forme udtagelseskriterierne for OL i London 2012,” siger sportschef i Dansk Sejlunion, Thomas Jacobsen.

Det betyder, at der er udvalgt tre stævner, som ligger til grund for udtagelserne. Det er dog ikke de samme stævner, som gælder for alle bådklasser.

- Der bliver sendt en båd af sted i alle de klasser, hvor en nationsplads er opnået, men når Dansk Sejlunion har udtaget sejlerne i den bestemte bådklasse, er det et krav, at de bliver finansieret fuldt ud hele vejen frem mod OL.

”Det er fint nok, når der er tale om sejlere, som har en reel medaljechance. Vi halvfinansierer også de sejlere, som har en mulighed for at gøre en fornuftig figur.

Til gengæld kommer der nogle sejlere med, som realistisk set ikke ligger til at opnå en god placering. Derfor skal de selv stå for finansieringen af deres OL-kampagne. Og skulle det vise sig, at de alligevel gør en god figur til OL, er jeg villig til at tage den lussing, det helt sikkert vil give,” siger Thomas Jacobsen.

Omvendte point
Til de tre udvalgte stævner vil placeringerne indbringe point, men Dansk Sejlunion har valgt at give besætningerne en ’omvendt point-score’ i forhold til, hvordan point normalt bliver afgivet i sejlsportens verden.

Det betyder, at en førsteplads giver 25 point, andenpladsen giver 24 point og en tredjeplads betyder 23 point. Helt frem til en 25. plads gives der point, og placeringer derefter eller diskvalifikation giver alle nul point.

En anden detalje vedrørende de tre stævner er, at de alle ligger på tidspunkter, så det er muligt at udtage sejlerne tre-seks måneder, inden OL begynder.

”Mindre end tre måneder før er ikke rimeligt over for sejlerne, hvis de skal kunne forberede sig optimalt. Og hvis vi udtager mere end seks måneder før, er det for svært at afgøre, hvem der er i bedst form,” forklarer Thomas Jacobsen.

Alle er tilfredse
Det historiske ved denne form for udtagelse er, at alle er enige om strukturen. Sejlerne, trænerstaben, bestyrelsen i Dansk Sejlunion, Team Danmark og Den Olympiske Komite (DOK) er tilfredse.

Det gælder også for OL-guldvinderen i 49er-klassen Jonas Warrer, som var ude med en heftig kritik af udtagelseskriterierne op mod OL i Beijing 2008.

”- Det vigtigste for os er, at udtagelseskriterierne er objektive. Sidst var vores anke, at det ikke kun var resultaterne, der afgjorde, hvem der skulle til OL. Det er det denne gang, hvor vi skal sejle tre stævner, og så er det den bedste besætning, der bliver sendt af sted. Det virker fornuftigt, så nu skal vi bare tænke på at give den gas på vandet,” siger Jonas Warrer, som er i fuld gang med forberedelserne sammen med sin nye makker, Søren Hansen.

content-loader
content-loader
content-loader