Gå til hoved-indhold
Ilene Eriksen på vandet med potentielle unge kapsejlere. Foto: YFSejlklubber
Ilene Eriksen på vandet med potentielle unge kapsejlere. Foto: YF

Bak børnene op – hvis de skal kapsejle

En ting er at få børnene ned i en Opti. En anden er at få dem til at blive ved, og måske få gode kapsejlere ud af dem. Ilene Eriksen fra Yachtklubben Furesøen gør noget ved det.

Af katrine bertelsen |

Der er mange ildsjæle i sejlsport, men blandt dem, der brænder klarest, er ungdomstræner Ilene Eriksen fra Yachtklubben Furesøen.

Motivationen

”Hvordan man motiverer børn til at sejle er mange metoder – for børn er forskellige. Man må møde dem, der hvor de er”, siger Ilene Eriksen.

Hun lægger vægt på, at klubben skal kunne tilbyde det rette udstyr på det rette tidspunkt. Om det er en jolle eller en kølbåd er lige meget, men tilbuddet skal være der, når der er brug for det. Ellers er det umuligt at fastholde de unge.

”Når behovet kommer skal man slå til – ellers mister man dem”, siger hun.

Yachtklubben Furesøen har opbygget et grundigt gennemtænkt setup, som matcher de unges behov for at sejle i både, som passer til deres alder, vægt og højde. Setuppet tager udgangspunkt i, at man starter i Optimistjollen i niårs-alderen.

Når man som Optimistsejler er ca. 13 år gammel, kan man vælge at fortsætte i 1-personers jolle (Zoom8) eller i 2-personers jolle (Hobie 405). Efter en periode i en af disse jolletyper kan man derefter fortsætte sammen med en makker i 29eren.

Frafald og opbakning fra forældrene

Ud af en årgang ti-årige ved man som regel efter et års tid, hvem der har lysten til at kapsejle. Og der er et frafald på  50-75% på en årgang.

”Børn der ingen opbakning har, bliver aldrig til gode kapsejlere”, fastslår Ilene Eriksen.

Om årsagerne siger Ilene Eriksen,

”Der er andet, der trækker mere, og er der ikke forældreopbakning kan man være helt sikker på, at de ikke bliver kapsejlere. Det betyder ikke så meget at forældrene ikke ved en dyt om kapsejlads, bare de er der, og gider at tage med til stævner og træningslejre.”

Samarbejde med andre klubber

”Der skal være et flow fra Optimisten til f.eks. Zoom8, 29er eller Yngling”, fortsætter Ilene Eriksen. ”Har de så andre ønsker kan det være, at de skal skifte klub. Men er børnene 15-16 år betyder det ikke så meget. De har et stort netværk allerede og kender sejlerbørn fra mange andre klubber qua stævner og træningslejre.”

I Yachtklubben Furesøen er der rift blandt forældrene om at komme med på træningslejre og til stævner. Det er nemmere for forældrene at give den gode opbakning til børnene, hvis de selv har det sjovt.

”Forældrene kappes nærmest om at komme med, jeg selv indbefattet. Og det er fordi det er sjovt og vi har det herligt,” slutter Ilene Eriksen leende.

Du kan læse mere om yachtklubben furesøen på: www.yachtklubben.dk

content-loader
content-loader
content-loader