Gå til hoved-indhold
Christian Rindom instruerer en E-jolle sejler i Vedbæk. Foto: Christian RindomSejlklubber
Christian Rindom instruerer en E-jolle sejler i Vedbæk. Foto: Christian Rindom

Fredagstips: Den gode træner

Christian Rindom er ungdomstræner i Vedbæk Sejlklub. Han er meget vellidt blandt de unge og skaber resultater. Læs Christians tips til den gode træning.

Af katrine bertelsen |

Hvorfor Christian Rindom er så vellidt blandt E-jollesejlerne i Vedbæk Sejlklub, mener han bl.a. er fordi, at han aldersmæssigt ikke er langt sejlerne, og dels at han har meget skarpt fokus på den enkelte sejler.

Gruppen der trænes, er mellem 15 og 20 år. For Christian betyder det, at han kan sætte sig i de unge sejleres sted. ”Jeg er tættere på dem i alder – og det er ikke så lang tid siden, at det var mig der blev trænet. Det har jeg jo ikke glemt,” siger han.

Christian Rindom lægger vægt på at træningen sker i mindre grupper – en 6-8 sejlere pr. træner, og at træningen fokuserer på den enkelte sejlers mål, behov og ambitioner.

”Jeg prøver at mærke efter de behov den enkelte sejler har. Det tænker jeg meget over,” siger han, ”ligesom jeg fører logbog over sejlerne, så jeg hele tiden har en idé om hvor de er. Det giver kontinuitet i udviklingen.”

Overordnet består træningen af fire step som kører i ring:

  • 1. step er erkendelsen af målet, der kan være alt fra at vinde VM, til at have så meget sjov med sin sport som muligt.

  • 2.  step er opbygningen af træningen så den kommer rundt om det, der mangler for at nå målet, og få træningen passet ind i hverdagen.

    Herunder er træningen bygget omkring moduler: Teknisk træning, taktik, udvikle de muskler der ikke bliver brugt osv. og programmet deles op i en overordnet plan, der igen deles ind i perioder/delmål.

    ”Det er vigtigt at planlægge træningen så det passer med de unges liv – f.eks i eksamensperioder sætter vi tempoet lidt ned, og det er OK, at det bare er vedligeholdelse i en periode.” Siger Christian.

  • 3. Step er den mængde og anstrengelse, der skal lægges i træningen. Mængden af træning og anstrengelserne under træningen skal tilpasses den enkeltes mål. Drømmer man om at blive verdensmester, kan det ikke nås ved blot at tage ud et par eftermiddage efter skole. Træningen skal planlægges, så mængden passer til målet og den unge konstant bliver udfordret.  

  • 4. Step er evalueringen. Netop evalueringen er vigtig: For at lave den bedst mulige træning er man nødt til konstant at evaluere, så man f.eks. ikke træner den samme type vending om og om igen, men prøver at forbedre dele af den.

Planlægning af træningen taler Christian Rindom med de unge om, om mål og ambitioner. Også den psykiske del af træningen kigges der på. ”Jeg prøver at have en komplet pakke, hvor vi prøver at fjerne de psykiske blokeringer man f.eks. kan få til et stævne. Så vi arbejder med at sætte sig op til et stævne, damage control – hvis det hele er ved at gå galt – og ikke mindst at bevare fatningen.”

Der er i alt fald ingen tvivl om, at Christian Rindom har et meget stort engagement. Det er måske der, hemmeligheden gemmer sig, om den gode træner.

Du kan på www.vedbaek-sejlklub.dk læse mere om træningen.

content-loader
content-loader
content-loader