Gå til hoved-indhold
Carbon3 på vej rundt om Sjælland. Foto: Michael A. SchmidtKapsejlads
Carbon3 på vej rundt om Sjælland i BådNyts Sølvspiler-sejlads. Foto: Michael A. Schmidt

Er Carbon3s rekord og koncept Årets Sejlsportspræstation?

Vil den OL-glade Sejlunion med journalister hædre Carbon3 for Sølvspileren? Jesper Bank er ikke i tvivl: I har leveret Årets Sejlsportspræstation. Punktum! Læs holdets egen beretning.

Af Troels Lykke |

Carbon3 giver her deres egen version af rekorden om Sjælland:

Fredag 7. oktober 2011 blev kulminationen på en fantastisk sæson for Faaborg-trimaranen Carbon3.

Carbon3 er søsat i maj måned i år, med det formål at kunne udfordre de danske rekorder i sejlsport.

Sæsonen 2011 har været forrygende og med overlegne resultater gennem hele sæsonen, har det været et stort ønske for holdet, at kunne slutte sæsonen med et rekordforsøg.

Netop det blev muligt fredag d.7/10 2011 da vejrbetingelserne så ud til at forme sig så holdet kunne gøre et forsøg på at tage Danmarks mest prestigefulde pokal, Sølvspileren.

Vejrudsigten blev fulgt nøje ca. 14dage før datoen og længe så det ud til at Vordingborg på Sydsjælland kunne blive udgangspunktet for rekordforsøget.

Beslutning blev taget

Først onsdag d.5 blev den endelige beslutning dog taget, og holdet kontaktede Stubbekøbing havn, for at høre om man havde mulighed for her, at stille havneplads til rådighed for Carbon3, da vejret tydede på Stubbekøbing som det rigtige udgangspunkt.

Da transport besætningen, med Jens Quorning i spidsen ankom til Stubbekøbing onsdag aften var det en stor overraskelse, så flot man allerede i Stubbekøbing havde gjort klar til Carbon3.

Og indtrykket af Stubbekøbing havns engagement i projektet blev ikke mindre de følgende døgn, sikken en opbakning.

Fredag morgen kl. 6.40 gik Carbon3 på vandet i noget der lignede perfekte betingelser for et rekordforsøg. En sydvestlig vind, 15-20kn som blev lovet nord drejende i løbet af dagen.

Foto: Casper Herdrup Drachmann

Video fra minbaad.dk med Eric Quorning

Inden Carbon3 gik på vandet fangede minbaad.dk Skipper Eric Quorning og lavede nedenstående video:

http://video.minbaad.dk/

Efter starten gik Carbon3 mod Agersø på hårdt kryds, men vi kunne netop holde Agersø op på bagbord halse.

Vores tid på dette ben var Farøbroen - Agersø: 01:51:56 den bestående rekord tid på samme strækning var: 02:42:13 så her blev der allerede hentet godt på tiden.

Efter Agersø gik det mod Storebæltsbroen fortsat på BB halse med masten cantet, reb ned i anden lock, den lille stag fok, og 12-14 sekundmeter vind,

Vores tid på dette ben blev 00:34:01 mod bestående rekord 00:40:52 så et par minutter mere blev sat i banken her.

30 knob gennem vandet

Fra Storebæltsbroen gik det videre med Røsnæs hvor Michael fangede Carbon3 på gode billeder taget fra land:

Tiden Storebæltsbroen/Røsnæs blev 01:11:16 mod den bestående 01:29:20 så endnu lidt minutter blev sat i banken på denne tur. Forrygende sejlads med tophastigheder tæt på 30kn gennem vandet og store smil på besætningens ansigter. Tv2 lavede meget flotte heli shots på denne strækning.

Efter Røsnæs kunne der faldes lidt yderligere mod Sjællands Odde, hvortil tiden blev 01:28:48 mod tidligere rekord 01:31:54 så endnu er par minutter blev taget, men det var tæt på den tidligere tid.

Efter Sjællands odde, skulle der faldes til, og vinden blev næsten plat læns mod Gilleleje, så der måtte lænsekrydses med et første ben ind under Hundested, hvor flere af vores fans fotograferede Carbon3.

Ved Kronborg

Vel ankommet ud for Kronborg var endnu en god halvtime hentet på den tidligere rekord, så med små to timer i respit, gik det godt ned igennem Øresund på en styrbord halse.

Her skulle sejles godt 31 sømil på ca 1,5 time så der var lagt op til hårdt race for ikke at sætte tid til mod den tidligere rekord. Det lykkedes at nå Peberholm, så der igen blev hentet et par minutter, og der var således godt 2 timer ned til den tidligere rekord da vi sejlede ud i Køge bugt mod Møn.

Ud for Møn, godt klokken 19 så det positivt ud, men Møns klint blev tung at komme forbi på grund af vindstille under klinten og det blev ligeledes en udfordrerne tur med sejlads ”helt nede” i området 11-13 knob over bugten på vej mod Grønsund.

Bank: Årets Sejlsportspræstation

Det begyndte dog her for alvor at lugte af at kunne holde hjem som en rekord og følgende droppede ind på vores åbne Facebook side fra OL Guldvinder Jesper Bank:

Uanset at det nu bliver udfordrende for tålmodigheden at sejle så "langsomt" så har I lige leveret Årets Sejlsportspræstation. Punktum!

Præstationen startede da I gjorde alvor af snakken og frembragte den hurtigste båd. Den er fuldbyrdet nu om lidt ved fantastisk viljestyrke, vedholdenhed, håndværk og fantastisk sømandskab.

I har vist sejlsports-Danmark hvad der skal til for at skabe noget enestående: ikke så meget snak om egne fortræffeligheder, men handling og dedikation.
Hils alle når de er på land og ønske mange gange tillykke.
Jesper

Tak for de pæne ord til Jesper.

Det blev et anstrengende kryds ind, da vinden ikke som håbet nåede at gå rigtigt nord på, men Carbon3 gik over mållinien i tiden 14 timer 50 minutter og 44 sekunder og vi huggede således tæt på 2½ time af den eksisterende rekord.

Tak til alle på Carbon3 teamet og vores sponsorer for at være med til at gøre denne drøm til virkelighed og til dagens crew som bestod af:

Racecrew: Eric Quorning, Jakob Groth, Jakob Frost, Søren Gitz-Johansen, Peter Lang, Jens Quorning

Shorecrew:Michael Møller, Jonas Pedersen, Anders Bangsgaard

Rib crew: Jakob Sønke Pedersen, Klaus Rønn Madsen

Tv2 nyhederne fulgte hele dagen holdets rekordforsøg og deres indslag kan ses her: http://nyhederne.tv2.dk/video/index/id/44468187/

content-loader
content-loader
content-loader