Gå til hoved-indhold
Swan 82 KLEM VIII i Tuborg Havn. Foto: Troels LykkeTur
Swan 82 KLEM VIII i Tuborg Havn. Foto: Troels Lykke

97-årige Mærsk Mc-Kinney Møller klar igen - interview

Skibsreder Mærsk Mc-Kinney Møller er atter om bord i sin lystyacht KLEM VIII - en 82 fods Swan, der ligger i Tuborg Havn. Læs interview.

Af Troels Lykke |

"Det har meget stor betydning for mig. Slægten har altid haft saltvand i blodet, og jeg har altid haft et lystfartøj, siden jeg var ganske ung«, siger Mærsk Mc-Kinney Møller i dette interview med Ritzau.

Skibsrederen har altid haft sine lystbåde liggende i Skovshoved havn, men den nye Swan, som han forærede sig selv i fødselsdagsgave for snart tre år siden, ligger i Tuborg Havn på grund af dens størrelse.

Swan-båden er den ottende i rækken af skibsrederens lystyachts, men fælles for dem alle er, at de altid har været lyseblå -som A. P.

Møller-Mærsk-rederiernes skibe. Den tradition afviger han ikke fra. Mærsk Mc-Kinney Møller tager hul på sin tredje sæson i KLEM VIII.

Et pragtfartøj

»Det er et pragtfartøj, som jeg har haft meget glæde af. Og som jeg vil få meget glæde af -hvis jeg lever. Jeg sejler, når jeg kan«, fortæller Mærsk Mc-Kinney Møller, der har sejlads som den vigtigste fritidsbeskæftigelse.

KLEM VIII er bygget på det finske kvalitetsværft Nautors Swan, og skibsrederen havde inviteret nogle venner med om bord, da han skulle sejle båden hjem til Danmark fra det finske værft i 2009.

Til at hjælpe sig om bord er to sejlere. Den ene har den fordel, at han også er kok og kan sørge for besætningens daglige fornødenheder, mens den anden er elitesejler og hjælper til med at sejle den 25 meter lange lystbåd.

Jeg styrer meget

På trods af sin høje alder, så står skibsrederen fortsat selv ved roret.

»Moderne fartøjer af den størrelse har et ror i hver side. Båden ligger meget godt på roret, så den er let at styre. Jeg styrer meget, om det er stående eller siddende.

Tidligere stod jeg altid op, når jeg var ved roret, men det kan jeg ikke mere«, fortæller Mærsk Mc-Kinney Møller.

Skibsreder Mærsk Mc-Kinney Møllers valg af lystbåd synes dog at være noget beskedent målt efter internationale standarder, hvor milliardærer investerer hundredvis af millioner og op mod en milliard kroner i store lystbåde , som de fortøjer i de eksklusive havne ved den franske riviera.

70 mio. kroner

Mærsk Mc-Kinney Møllers Swan er en båd til omkring 70 millioner.

Udenfor de store sommertogter, sejler han så ofte, han kan på småture ud i Øresund.

Han runder øen Hven eller sejler til Helsingør, og når han har Kronborg om bagbord vender han om og sejler retur.

Ritzau: Men hvad er afgørende for, hvor de lange sommertogter skal gå hen?

»Jeg har gæster med, som måske gerne vil se noget, som jeg har set tidligere, og så sejler jeg gerne derhen igen«, svarer Mærsk Mc-Kinney Møller.

Ritzau: Er det altid Deres gæster, der bestemmer målet for sejladsen?

»Så vidt går det ikke. Jeg vil også gerne selv bestemme, hvor vi skal hen«, svarer skibsrederen.

Mærsk Mc-Kinney Møller lod sig først aflaste fra sit meget travle arbejdsliv i en sen alder.

Saltvandet i blodet fornægter sig ikke. Lystsejladsen og friheden på havet er højt prioriteret i skibsrederens liv i sommerhalvåret.

»Man skal ikke være ude på havet i mere end en halv time, før man er ude i en helt anden verden. Der er mange prioriteter i livet, men jeg glæder mig meget til sejladsen hvert år«, siger Mærsk Mc-Kinney Møller - der i juli fylder 98.

Kilde: / ritzau/.

Båden ligger lige op ad KDYs klubhus. Foto: Torben Arent

content-loader
content-loader
content-loader