Gå til hoved-indhold
Du kan følge sejladserne på TracTrac. Foto: Sailing-aarhus.dkKapsejlads
Du kan følge sejladserne på TracTrac. Foto: Sailing-aarhus.dk

VM for A-Cat: Har Paasch en chance?

Verdensmesterskaberne for A-Cat i Aarhus starter i dag. Lørdag og søndag har der været måling af de 100 katamaraner. Søndag blev der sejlet tune-up sejladser.

Af katrine bertelsen |

I dag går det løs med de første sejladser, til VM for A-Cat i Århus. Finalesejladserne sejles fredag, efter fire intense VM-dage på vandet.

Danske Thomas Paasch har ikke endnu vundet et et VM, og spørgsmålet er, om han kan blande sig i toppen.

Til practice race i går fik han en 9.plads, i dag er der indtil videre sat en udsættelse, da vinden er for svag. Thomas Paasch ser med spænding frem til dagens sejladser.

”Jeg har ikke fået mit letvejrsejl på, og båden vejer ca. 5 kg for meget”, siger han.

Allan Nørregaard, Tornado og 49er sejler er kommet med på et afbud,  i en lånt polsk båd.

Australsk verdensmester til Americas Cup

For første gang i mange år er den regerende verdensmester Glenn Ashby fra Australien ikke tilstede for at forsvare sin titel. Skiftet til katamaraner i Americas Cup har fået flere AC teams til at involvere A-Cat sejlere, og overlap mellem A-Cat VM og de første AC45 sejladserne i Americas Cup Series har gjort at Glenn og andre har måtte aflyse deres VM deltagelse.

Ved de seneste to års verdensmesterskaber gik andenpladsen til Steve Brewin (AUS) og han er da også favorit ved dette års VM. Men det australske hold har et generelt højt niveau, og andre som Jack Benson, Andrew Landenberger og Brad Collett vil uden tvivl gøre sig bemærket og kan gøre sig gældende.

Danske Thomas Paasch har ikke endnu vundet et et VM, og spørgsmålet er, om han kan blande sig i toppen.

Også USA har sine bedste sejlere med til VM, og det skal blive spændende at se hvordan de klarer sig. Ved VM i 2007 vandt Glenn Ashby (AUS), men 2. og 3. pladsen gik til USA, og stjerner som Matt Struble – som i øvrigt er regerende verdensmester i isbåd – og Lars Guck vil presse på for at få titlen til USA, som er værter for VM i 2012.

I den seneste tid har sejladserne i Europa været domineret af regerende europamester Bob Baier (GER) skarp forfulgt af Manuel Calavia (ESP), så de må være bedste bud fra Europa. Men også Chris Fields (GBR) eller Sjoerd Hoekstra (NED) performer godt og vil være at finde øverst på resultatlisten.

Det interessante er også hvordan wild card modtagerne fra andre klasser vil kunne klare sig i feltet. Hollandske Mischa Heemskerk – der netop har vundet sølv til Formula 18 VM – varmer op med deltagelse i Extreme 40 sejladserne i Cowes,  er uden tvivl en kompetent herre, ligesom italienske OL-sejler Francesco Marcolini.

A-Cat klassen er en udviklingsklasse

Udviklingen i klassen har også noget nyt at byde på i år. Siden 2009 har udviklingen af krumme sværd taget fart, og med dem har andre dele og sejladsteknikker også udviklet sig.

Over det seneste år er sejlene blevet dybere og masterne blødere i frem og tilbage retningen. Således kan sejlet fortsat hives fladt på kryds, men på læns kan man få et sejl med mere power, og dermed skal der mindre vind til at sejle "wild thing" (læns på ét skrog) og wild thing i trapez er blevet en ny teknik man skal beherske, hvis man vil gøre sig håb om en topplacering.

Verdenspremiere på nyt design

Designeren Martin Fischer, som er kendt fra forskellig succesfuld katamaran designs, bl.a. i F18 klassen, har lavet en ny A-Cat som får sin debut i Aarhus. Båden er radikal med sin S-formede sværd og L-formede ror, og navnet "MayFly" antyder hvad tankerne bag er.

Det har til dato ikke været muligt at lave en flyvende katamaran, der kan klare sig på en traditionel kapsejladsbane, men MayFly er et forsøg på en cat der kan sejle traditionelt på kryds og være semi-flyvende på læns. Der er mange indstillingsmuligheder på ror og sværd, og det bliver spændende at se om konceptet holder, og om de når at beherske dem inden VM sejladserne starter på tirsdag.

2011 Ronstan A-Class Catamaran World Championship er organiseret af Sailing Aarhus i samarbejde med Kaløvig Bådelaug.

Eventen er støttet af Aarhus Kommune og Sport Event Denmark og sponseres af Ronstan, Volvo og Henri Lloyd.

Du kan se mere og følge sejladserne på TracTrac her: www.a-catworlds2011.dk

content-loader
content-loader
content-loader