Gå til hoved-indhold
ISAF vil overtage alle rettigheder til World Cup´en, arrangørerne skal stadig afholde udgifterne. Foto: sailing.org/Margje TempelaarsKapsejlads
ISAF vil overtage alle rettigheder til World Cup´en, arrangørerne skal stadig afholde udgifterne. Foto: sailing.org/Margje Tempelaars

Lorenzen: Drama i ISAF – udbrydere vil selv

På ISAF´s årsmøde var alt roligt, indtil diskussionerne om ISAF World Cup kom på banen. Hollænderne er stiktossede og vil gå egne veje, måske sammen med danskerne.

Af Morten Lorenzen |

For år tilbage besluttede ISAF at indføre en verdensturnering for OL-bådene, ISAF World Cup. Fra starten var der en del polemik om hvem der skulle være med i disse events, og på det seneste årsmøde som lige er afsluttet brød konflikten ud i lys lue.

Under ISAF mødet blev det meddelt, at de to event´s på Touren – som efter 2012 skal foregå i Europa – blev tildelt hhv. Frankrig (Hyeres) og Spanien (Palma, Mallorca). Ude var til manges overraskelse Weymouth i England og Delta Lloyd Regatta i Holland.

England og Holland er oprevne

Englænderne var meget overraskede over, at de enorme investeringer de har gjort i at etablere OL-sejlcenteret i Weymouth, ikke er vurderet godt nok til at blive en del af World Cup´en.

På nettet har der i den forløbne uge været meget skarpe udtalelser, og jeg har selv talt med et en kilde fra det engelske forbund Royal Yachting Association, som stiller endog meget store spørgmål ved ISAF´s beslutnings-proces.

Endnu mere harme kommer fra det hollandske hjørne. Men her opstod konflikten allerede inden der skulle stemmes. Folkene bag Delta Lloyd Regatta trak nemlig deres ønske om at deltage, efter intense møder i Puerto Rico viste, at ISAF ikke ville ændre ved deres kontraktoplæg.

ISAF løber med sponsorerne

Udover at ISAF stiller krav om at event´en skal dække store omkostninger til kontrolbesøg fra ISAF´s tekniske og kommercielle kontrollører, så var det vigtigste, at ISAF fra og med 2013 overtager alle sponsor, medie og kommercielle rettigheder for de Event´s der er på World Cup´en!

Hollænderne har kørt en mega event for OL sejlere i mere end 27 år, og har dygtigt opbygget en stor kommerciel base, som man altså uden nogen form for kompensation skulle afgive til mægtige ISAF.

Hollænderne var også én af intiativtagerne til World Cup´en, og har kæmpet hårdt for at bringe Tour´en på benene. Mange af de innovative ting som hollænderne har udviklet, er i dag standard til de store World Cup Event. Men samarbejdet er eksploderet, og hollænderne har trukket sig for al videre dialog med ISAF.

Ingen tvivl om, at planen fra ISAF´s side er at udnytte de genvundne rettigheder til at finde en stor global sponsor, som kan blive en gennemgående figur på alle seks events. Personligt må jeg dog sige, at ser man på ISAF´s track-record og succes indenfor sponsor-området, er det meget tvivlsomt om det vil lykkes. Men de har helt sikkert en plan.

ISAF har kun offentliggjort de to europæiske events, og vi afventer svar på hvilke events der skal have World Cup status i Asien, Australien og USA. Med mit kendskab arrangørerne i Australien og USA, har jeg meget svært ved at tro, at de blindt accepterer de nye krav om 100% kontrol fra ISAF. Så mere drama venter måske i kulisserne.

Den alternative Tour – med dansk deltagelse

Hollænderne luftede sidste uge officielt et ønske om at lave en alternativ europæisk Tour, med Kiel, Barcelona, Weymouth, Holland og overraskelsen Århus som deltager.

Sailing Århus har meget dygtigt – med stor støtte fra Århus Kommunes event-folk – fået placeret sig internationalt godt. De mange succesfulde events, og ikke mindst Århus utrættelige forsøg på at få det store ISAF VM til bugten, har gjort dem interessante som mulig deltager i en sådan Europæisk liga Tour.

Du kan læse Hollændernes kraftige udbrud mod ISAF her: www.deltalloydregatta.org

content-loader
content-loader
content-loader