Gå til hoved-indhold
Drage-sejleren kronprins Frederik får en aktiv rolle på ISAFs årsmøde, hvor der også vælges årets sejlere. Foto: Troels LykkeKapsejlads
Drage-sejleren kronprins Frederik får en aktiv rolle på ISAFs årsmøde, hvor der også vælges årets sejlere. Foto: Troels Lykke

Lorenzen: ISAF´s top er i Caribien til årsmøde

Midt i den frygtede Caribiske hurricane sæson, mødes ISAF´s politiske top nu på paradisøen Puerto Rico. Kronprinsen er med i Events Committee. Der er danskere i flere udvalg. Få overblik her.

Af Morten Lorenzen |

Da den caribiske ø blev valgt som 2011 vært for ISAF´s årsmøde sidste år i Grækenland, var der stor jubel blandt de omkring 400 delegerede. En badeferie lå forude.

Det skal ikke forstås som at der ikke arbejdes på disse ISAF årsmøder, men agenda´en og de normale politiske hundesalgsmål er bare ikke ret interessante i år.

Der er ikke meget at forhandle om, her eet år før OL i Weymouth.

Der er ro på bagsmækken. Men det vigtige lobbyarbejde og ikke mindst forberedelser til de større slagsmål næste år efter OL, hvor vigtige beslutninger skal tages omkring OL 2016 i Rio.

Danskere i arbejdstøjet

Dansk Sejlunion er bredt repræsenteret i de 14 kommitteer som ISAF består af.

Højst placeret i systemet er HKH Kronprins Frederik og KDY´s formand Kim Andersen, der begge sidder i den magtfulde Events Committee, hvis opgave det er at komme med de endelige indstillinger til det besluttende organ, Council hvor ingen danskere sidder.

Det er i Events Committee de væsentligste beslutninger tages, herunder hvilket materiel der skal sejles i og hvordan formatterne til bl.a OL og ISAF VM skal være.

At vi har to danskere i denne kommitte, ud af 28 pladser, er fint og jeg har ved selvsyn oplevet hvor hårdt HKH Kronprinsen og Kim Andersen knokler for sejlsporten ved maghonibordet. Men det er storpolitik, og ofte er resultaterne skæmmet heraf.

Development & Youth Committee har den tidligere OL sejler Susanne Ward med, endda som vice-formand. Kommitteen har høj prioritet, idet ISAF (og alle andre) har indset det rigtige i at prioritere ungdomsarbejdet og ikke mindst hvordan vi udvikler sejlsporten bredt.

Equipment Committee har KDY´s Kim Andersen som medlem. Som navnet antyder, er det denne kommite, der laver grundarbejdet for hvilke både der skal sejles i til OL.

Øretævernes holdeplads

Der har flere gange været eksempler på, at Council og Event´s Committee har stemt imod indstillingerne fra Equipment Committee. Det er øretævernes holdeplads, og det er ofte store politisk interesser der kæmpes for.

Womens Forum har matchraceren Lotte Meldgaard Pedersen siddende. Formålet for denne kommitte er promovere kvinder i sejlsport, at rådgive Council og andre kommitteer om alle relationer indenfor sejlsport hvor kvinder kan eller bør være repræsenteret.

Kommitteen har i den grad fået succes, da sejlsporten er klassens ”duks” ift kvindernes position indenfor sporten. Måske ville det være på tide at nedlægge denne kommitte, eller oprette en ligestillings kommitte.

Match Race Committee har Lotte Meldgaard Pedersen som viceformand. Her har Danmark haft stor indfyldelse gennem årerne, og Lotte udfører et stort arbejde ikke mindst for kvinde match race.

Race Officials Committee har den internationale Umpire Jan Stage i sin kreds. Denne kommite har ansvaret for udnævnelse, uddannelse og certificering af race officials, dommere, baneledere etc.

Bjørn Anker Møller i Racing Rulles Committee

Racing Rules Committee har Hellerup´eren Bjørn Anker Møller med. Her udvikles kapsejladsreglerne, som jo udkommer i reviderede former hvert fjerde år.

Review Board, hvis opgave er at tage sig af legale opgaver og herunder sager hvor ISAF´s love måtte være brudt. Her sidder Hans Kurt Andersen med.

Nedenunder alle kommitterne, er der sub-committees og arbejdsgrupper. Her sidder blandt andet DS Generalsekretær Dan Ibsen som formand for Sail Ranking Sub-Committe, og Thomas Jørgensen sidder med i Race Management Sub Committee.

Bortset fra Dan Ibsen som er lønnet via DS´s sekretariat, er alle andre frivillige. Og det er bare at bukke sig dybt i respekt for det kæmpe arbejde der udføres af disse utrættelige frivillige som arbejder for at få sejlsporten udviklet i den rigtige retning, og måske også med et dansk fingeraftryk.

Den nordiske mafia

Noget af det vigtigste ved denne årlige ISAF konference er lobby arbejde, og at sikre man får sympati og ikke mindst stemmer for sine mærkesager.

De fem sejlunioner i Norden, hver med deres formand i spidsen, er notorisk kendt for at arbejde sammen. Sverige, Norge, Danmark, Finland og Island ses ofte koordinere sine holdninger ved fælles morgen og aften briefinger.

Mange højtstående profiler i ISAF er, med rette, nervøse for hvordan den Nordiske Mafia forholder sig til sagerne, hvilket sikre en væsentlig indflydelse i de endelige beslutninger. DS formand Hans Natorp er i Puerto Rico med til at sikre den nordiske sejler mafia´s magt og indflydelse.

ISAF Sailing World Cup

Hvilke 6 events der efter 2012 skal være berettiget til at være en del af ISAF Sailing World Cup skulle afgøres i Puerto Rico.

De to europæiske event´s blev tildelt Palma Mallorca og Hyeres i Frankrig, til stor fortrydelse for OL sejl-centeret i Weymouth, som havde sat alle sejl til for at blive en del af turneringen. Det skete ikke, og englænderne er meget fortørnet over, at man ikke fandt OL anlægget egnet til ISAF Sailing World Cup.

Hvem der skal afholde de fire andre events i hhv asien og amerika afgøres senere.

Mulithull klassen

PÅ ISAF´s årsmøde foregår der ofte en stor lobby indsats blandt nye og gamle OL klasser. I år er der helt sikkert voldsom direkte og indirekte påvirkning af beslutningstagerne fra de klasser der arbejder på at blive valgt som mulithull klassen til OL i 2016, herunder den tidligere borddømte Tornado klasse.

ISAF valgte helt utroligt at fjerne multihulls fra OL programmet, på et tidspunkt hvor den kommercielle elite i sejlsport satsede hårdt på flerskrogsbåde i blandt andet Extreme Challenger og Americas Cup. Heldigvis har ISAF ændret den beslutning og nu skal mulithulls tilbage på programmet.

Middag og fester

Sejlere glemmer ikke at feste når lejligheden byder sig. Og til ISAF´s årsmøder er der fine fester og gode middage.

Årets sejlere blev præsenteret tirsdag aften ved en stor opsat begivenhed, sponseret af ROLEX, hvor der blev festet og danset. Vinderne blev hos herrerne den spanske duo Iker Martinez og Xabier Fernandez mens Anna Tunniclife fik dame Rolex uret.

 

Og så er det da skønt at kunne tage et spring i Caribiens lyseblå vand dagen derpå, inden der skal arbejdes videre i hotellets mødelokaler.

content-loader
content-loader
content-loader