Gå til hoved-indhold
Peter Heller og Annette Lykke Nielsen har brugt flere år på at forsvare deres husleje i Kastrup. - Det koster så meget tid, siger Peter Heller. Foto: Troels LykkeKort Nyt
Peter Heller og Annette Lykke Nielsen har brugt flere år på at forsvare deres husleje i Kastrup. - Det koster så meget tid, siger Peter Heller. Foto: Troels Lykke

Advokat: Hellers er dømt på for tyndt grundlag

Konkurrencerådet bestemmer at Hellers Yachtværft skal betale knap 800.000 kr. tilbage til Tårnby Kommune i husleje, men Hellers er aldrig hørt rigtigt i sagen. – Vi anker, siger advokat til minbaad.dk.

Af Troels Lykke |

Sagen der rammer Hellers Yachtværft i Kastrup og direktør Peter Heller er kørt skræmmende og retssikkerhedsmæssigt uforsvarligt, så klart udtrykker Peter Hellers advokat, Ejner Bækgaard, sig nu til minbaad.dk.

Han er bl.a. advokat for Storkøbenhavns Erhvervslejerforening og en af fadderne til erhvervslejeloven fra 2000.

-Hellers har intet ulovligt gjort, de har ikke haft en anelse om at der kunne ligge noget ulovligt ved at indgå en erhvervslejekontrakt med en offentlig instans, som Tårnby Kommune er. Peter Heller har ikke gjort noget galt. Hele sagen skal for Sø- og Handelsretten, idet jeg ingen tillid har til at konkurrenceankenævnet vil ændre på noget som helst omkring afgørelsen om, at Hellers Yachtværft skal efterbetale godt 800.000 kr., siger Ejner Bækgaard.

Advokaten mener ikke at retssikkerheden har været i orden i denne sag, da Peter Heller ikke har haft mulighed for at forsvare sig, da beviset for sagen er indhentet ensidigt.

-Når vi nu gennemgår Konkurencestyrelsens sagsakter, er al materiale der ligger til grund for denne sag indsendt af klager, siger Peter Heller nu til minbaad.dk.

-Og vi er ikke en del af sagen før vi anker afgørelsen i 2010. Klagen indsendes i 4. november 2008, vi bliver først orienteret om sagen 29. maj 2009, og får først aktindsigt i sagen i slutningen af august 2009. Vi har ikke haft mulighed for at tillægge sagen noget eller på nogen måde kunne forsvare vores sag, fortsætter Peter Heller. 

Sammenlignes med Helsingør Havn

Konkurrencerådets beslutning om at Hellers Yachtværft skal betale knap 800.000 kroner tilbage til Tårnby Kommune, bygger på et meget, meget tyndt grundlag, i form af en sjusket syns og skønsrapport, mener advokaten.

-En mægler sammenligner Hellers med erhvervslejen i Helsingør Nordhavn, som det eneste sammenligningsgrundlag og det er amatøragtigt, siger Ejner Bækgaard. 

-Grundlaget som syn og skønsmanden bygger på er både fejlagtig og udokumenteret. Der opgives i rapporten en kvadratmeter pris på 450 kr. i 2004, men fakta er at der i 2004 blev indgået 2 lejemål i Helsingør Nordhavn på henholdsvis 337 og 339 kr. pr kvadratmeter, oplyser Peter Heller.

Ifølge Ejner Bækgaard kan man slet ikke ifølge erhvervslejeloven, hæve en erhvervsleje så meget, som det er sket i denne sag.

Tårnby Kommune har som Konkurrencestyrelsen pålagde dem, indhentet en mæglerrapport for fremadrettet at kræve markedsleje. 

Ifølge denne rapport skal Hellers leje sammenlignes med såkaldte bokslejemål i lokalområdet, og konklusionen på denne rapport er at Hellers leje afvigede med omkring 7 procnet fra markedslejen.

Ifølge erhvervslejeloven vil en afvigelse på mindre end 10 procent ikke give belæg for en huslejesag eller en lejeforhøjelse.

Ellers lukker Hellers

Advokaten og Hellers håber på, at sagen får opsættende virkning, så der ikke skal betales de knap 800.000 kr.

-Ellers lukker Hellers ganske enkelt og så er der simpelthen ingen sag, hvis Hellers taber sagen vil det betyde at andre virksomheder også vil lukke fremover. Jeg syntes Hellers har en kanon god sag, da det er så stødende det, der er sket med at ignorere erhvervslejelovens grundprincipper ved fremskaffelse af beviset i sagen, forklarer Ejner Bækgaard til minbaad.dk.

Kort om sagen:

Konkurrencerådet har besluttet, at Hellers Yachtværft skal betale godt 800.000 kroner til Tårnby Kommune; det svarer til det beløb, som Tårnby Kommune har sparet Hellers Yachtværft for ved at leje lokaler ud til under markedsprisen i perioden 1. marts 2004 til 31. december 2010. Det var kendelsen fra Konkurrence og Forbrugerstyrelsen i juni i år. Det skrev Konkurrence og Forbrugerstyrelsen til pressen.

Oprindelig – sidste sommer - havde Forbruger- og Konkurrencestyrelsen pålagt Tårnby Kommune at opkræve Hellers Yachtværft  ca. 80.000 kroner i efterbetaling, men har efter fornyet behandling hævet beløbet til godt 800.000 kroner – altså ti gange så meget.

Sagen startede, da Konkurrencestyrelsen i november 2008 modtog en klage fra en konkurrent til Hellers Yachtværft vedrørende Tårnby Kommunes lejeaftale med Hellers Yachtværft.

Lynettens Bådservice fejer ikke for egen dør

Konkurrenten, en bådudstyrsforretning fra Lynetten Lystbådehavn, mente, at kommunen havde fastsat lejen under markedslejen, og at den derfor var konkurrenceforvridende. På den baggrund indledte styrelsen en undersøgelse af sagen.

-Det groteske er at Lynettens Bådservice med Klaus Schlichter selv ligger på lejet kommunal grund, dog med sejlklubben som ”mellemmand”. Lynettens Bådservice betaler en grundleje til sejlklubben på en femtedel af den leje som Københavns Kommune opkræver erhvervslejere i samme område. Dette har Konkurrencestyrelsen helt valgt at se bort fra til trods for at Lynettens Bådservices lejeforhold er en klar omgåelse af reglerne, siger en chokeret Peter Heller.

I juni 2010 afgjorde Konkurrencerådet, at der var tale om ulovlig offentlig støtte i strid med konkurrenceloven.

11. februar 2011 afsagde Konkurrenceankenævnet en kendelse om, at tilbagebetalingen af de 80.000 kr. ”ikke i tilstrækkelig grad varetager hensynet til at sikre lige konkurrencevilkår…”, og at Konkurrencerådet derfor skal pålægge Hellers Yachtværft at tilbagebetale et højere beløb.

Ulovlig kommune men Hellers straffes

En af flere pudsigheder i denne sag er ifølge Peter Hellers, at afgørelsen betyder, at konkurrencemyndighederne mener, at det er Tårnby Kommune, der har handlet i strid med lovgivningen – men det er Hellers Yachtværft og Peter Heller, der bliver ramt økonomisk.

Hvis Hellers taber sagen, vil det betyde, at en erhvervsvirksomheds aftale med en offentlig myndighed, som en kommune, aldrig er ”færdigforhandlet”, heller ikke selv om blækket på kontrakten er tørt, siger advokat Ejner Bækgaard, København. 

Minbaad.dk følger sagen, hvor det sidste ord endnu ikke er sagt fra Hellers Yachtværft.

content-loader
content-loader
content-loader