Gå til hoved-indhold
Jonas Høgh-Christensen sejlede en lovende 4. plads hjem i Finnjollen. Foto: Robert DeavesKapsejlads
Jonas Høgh-Christensen sejlede en lovende 4. plads hjem i Finnjollen. Foto: Robert Deaves

Lorenzen: Ballade i OL-lejren

VM i Perth er overstået, og det er så på sin plads at se hvad Danmark fik ud af det. Der var op og nedture i Australien, og nogle slemme overraskelser.

Af Morten Lorenzen |

Mediemæssigt var det skandalen omkring Ben Ainslie og hans ”angreb” på en mediebåd og så protest-situationen i den danske 49er klasse der skabte de største overskrifter, og som ramte de større medier i Danmark.

Ikke meget med sejlsport at gøre, men formentlig hvad vi kan forvente når medierne er skåret som de er i disse dage.

470-pigerne

Personligt er jeg godt og grundig overrasket over hvad der skete, eller ikke skete med vores 470 piger Henriette Koch og Lene Sommer.

De har om nogen satset hele butikken på en OL udtagelse, og har igennem flere år arbejdet sig støt og roligt frem imod udtagelsen i Perth – og så klippede det hele. Uforståeligt, og så måske ikke alligevel.

De vil det så meget, og mangler lige ”that little extra thing” når det virkelig gælder. Teknik, styrke, grej etc er i top, men det er formentlig det mentale der skal falde på plads. Nu har de ryggen mod muren. Nu SKAL de vise, at de har formatet til at sejle olympisk.

Hvis det glipper, er det en katastrofe, ikke kun for pigerne, men også for fremtiden – for når de to hårdarbejdende piger ikke kan, hvem kan så ?

Finn

Jonas Høgh Christensen er nu kvalificeret til OL, dejligt. Og med placeringen i Perth er der ikke langt til en medalje, som entydigt er Jonas´ mål til OL. Stabilitet og styrke er nøgleord i Finn jolle klassen, og begge dele viser Jonas for tiden.

Med Ben Ainslie´s optræden i Perth, og en mulig udelukkelse fra OL som følge af Regel 69 høringer i hhv. det engelske forbund og ISAF, så kan Jonas måske ligefrem kæmpe om guldet. Ben har i hvert fald vist at han er sårbar.

Matchrace

Matchrace glippede, endnu engang. Det er blot at konstatere, at en tidligere parade-disciplin for Danmark er forsvundet.

Årsagerne er mange, men en kendt sejler-personlighed sagde til mig for flere år siden, at når matchrace bliver olympisk, så er der ingen af de danske besætninger der kan være med – jeg må sande, at han havde ret.

Viljen er der, men enten er evnerne begrænset eller også gør vi det bare for vanskeligt for os selv. Når man ser hvilke nationer der har kvalificeret sig, så må man i hvert fald sige, at et eller andet er gået helt galt.

Nu bliver OL i London en engangs-forestilling for Matchrace. Om vi kommer med eller ej afgøres i det nye år. Uanset hvad, så kommer vi nok ikke til at kæmpe om medaljer, dertil er der alt for langt op til de bedste.

49´er

49´er klassen i Danmark er med rette blevet et eksempel for hele skiff-verdenen. Sammenhold og erfaringsudveksling har været mantra´et for de danske 49ér sejlere. Men alle vidste, at når nu det skal afgøres hvem der skal med til OL, så ændres alle forhold.

Det fik vi med tydelighed at se med protesten fra Toftbrødrene imod Warrer/Hansen. Sagen har været debatteret til hudløshed, og jeg skal blot gøre opmærksom på at protester er en del af sejlsport, og specielt til OL.

Der skyes ingen midler for at nå målet, og sejler man chancebetonet, må man også tage konsekvensen hvis man overskrider reglerne.

Det tegner til en ”cliffhanger” afslutning, når de to sidste udtagelsesstævner skal afgøre hvem der skal forsvare den danske 49´er guldmedalje i London. Uanset hvem der kommer af sted, er der medalje stof i de danske 49´ere. May the best Crew Win!

Laser

Laser klassen overrasker både hos damerne og herrerne, men der er meget langt op til toppen efter min mening. Det er dog dejligt at se den entusiamse der bringes for dagen, og hvis det hele flasker sig, så er der måske en mulighed for overraskelser her.

Star

At DS lige pludselig valgte at sende Hestbæk og Olesen afsted til Perth, var meget overraskende. Hvor kom det lige fra?

Vi har ikke været i spil i Star klassen meget længe, og at trække det kort så tæt op mod OL kræver nok lidt forklaring fra Sportschefen´s side. Hestbæk og Olesen er meget talentfulde og også kendt for at arbejde yderst seriøst med deres opgaver.

Men det koster trods alt en del midler at stille op til VM og der skal vel være en plan og en målsætning.

Nu kvalificerede de sig ikke denne gang, og jeg har ikke hørt om duo´en forsøger igen. Men at gøre sig gældende i en OL satsning i Star båden er voldsomt dyrt, og har DS virkelig midler til dette, så sent i forløbet ?

Julefred – indtil videre

Nå – nu sænker julefreden sig over landet, og landsholdet er vel hjemme igen. Nu skal der refokuseres, revitaliseres og ikke mindst satses i de klasser der mangler udtagelser. Det bliver forrygende at følge i det nye år – og højdepunktet bliver OL i London, hvor sejlsport som altid nok skal redde Danmark´s ære og tage en medalje med hjem.

Mit bud bliver at vi får en enkelt, som til gengæld bliver af fineste karat – man har jo lov at ønske her op til jul ;-)

God sejlerjul

Morten

content-loader
content-loader
content-loader