Gå til hoved-indhold
Her er det en trænerbåd i middelfart det er gået ud over. Læg mærke til den manglende motor. Foto: Rasmus AntoftKort Nyt
Her er det en trænerbåd i middelfart det er gået ud over. Læg mærke til den manglende motor. Foto: Rasmus Antoft

Påhængsmotorer stjålet i massevis fra klubbåde

De sidste par uger har sejlklubber landet over fået stjålet påhængsmotorer på klubbåde, især i Fredericia og Faaborg. Tyvene formodes at være østeuropæiske bander.

Af Rasmus Antoft |

Natten til mandag 21/5 fik Fredericia Sejlklub stjålet 2 påhængsmotorer på deres klubbåde. Det drejer sig om to 25 hk. Suzuki motorer der er under 2 år gamle. Samt en privat 9 hk. Påhængsmotor.

Klippet wire

- Begge motorer sad fast på bådene. Den ene lå i vandet låst fast med en wire som tyvene bare havde klippet over. Den anden stod i et aflåst rum bag to porte. 

Det bekymrer mig rigtig meget for den ene er ikke synlig, jeg frygter  at de senere vil gå efter vores andre gummibåde. Heldigvis har forsikringen lige givet grønt lys til at indkøbe to nye motorer, fortæller Paul Topsøe som er ungdomsleder i Fredericia Sejlklub.

Går efter de nye motorer

Desværre er Fredericia ikke de eneste der har hat uønsket besøg. I middelfart er der blev stjålet 3 påhængsmotorer. Det drejer sig om en 30 hk Mercury med håndstyrer som er under et år gammel, 50 hk Honda med elstart, trim mm. Samt en 80 hk Yamaha.

I Faaborg er der ligeledes blevet stjålet adskillige påhængsmotorer både på klubbåde samt private både. det er sket af 3 omgange hvor tyvene har hentet ca. 12 påhængsmotorer.

Tyvene går bevidst efter de nyeste motorer da de har den største værdi. Af samme årsag undlader tyvene ofte at stjæle to-taks motorer.

Østeuropæiske bander

- Når der forsvinder mange påhængsmotorer på en gang så ved vi af erfaring at det ofte er organiserede bander fra Litauen og Estland. De kommer til Danmark i varevogne og bedbringer tungt specialværktøj til at afmontere motorerne. En almindelig dansker har sjældent det værktøj til rådighed som det kræves for at kunne afmontere motorerne.

For at beskytte sig mod tyveri er der nogle ting man kan gøre:

  • Fastgøre motoren. Det kan gøres ved fastgørelse med låsebolte eller traditionel wire.

  • indsætte en GPS i motoren. Det kan dog oftest kun betale sig på større motorer da det koster 3-5.000 kr. 
  • Male motoren. Det er dog tvivlsomt hvor stor en effekt det har da i nogen tilfælde bliver overmalet efterfølgende.

Desværre arbejder banderne med så kraftigt værktøj at selv den bedste beskyttelse ikke nødvendigvis er nok. Wirere klipper de over og låseboltene skærer de over. Så når det kommer til stykket så skal tyvene nok få motoren hvis de ønsker den, fortæller Sven Holmbo Sørensen fra Topdanmark.

content-loader
content-loader
content-loader